in

Retoucheren portretten in vijf eenvoudige stappen1 juni 2014, 10:38

We hebben zelden volledige controle bij het fotograferen van portretten, maar we zijn meesters van onze afbeeldingen wanneer we ze in Aperture openen om te bewerken. In slechts vijf eenvoudige stappen kun je een middelmatig kiekje omtoveren tot een echt kunstwerk.

Stap 1: Naar smaak bijsnijden

Bijna elk portret profiteert van bijsnijden. Door iets strakker in te zoomen kunnen we de persoonlijkheid van het onderwerp echt naar voren brengen.

Schakel de bijsnijdtool in door op het bijbehorende icoon te klikken onderaan het scherm, of door op de C knop te drukken. Er verschijnt een palet samen met een verstelbaar raster. Klik en sleep op één van de acht handvatten van het raster om de afbeelding te omkaderen.

Als je de verhoudingen van het kader wilt inperken, selecteer dan de dimensies die je wilt hebben in het Aspect Ratio pop-up menu in het palet. Je kunt het raster ook verplaatsen door erop te klikken en het te verslepen. Als je eenmaal de gewenste bijsnijding hebt, druk op de Return knop om deze toe te passen.

Stap 2: De kleur goed krijgen

Onjuist gebalanceerde huidtinten, vooral wanneer ze te koel zijn, kunnen het leven uit je onderwerp halen. Misschien merk je de negatieve impact die onjuiste kleur kan hebben zelfs niet totdat je het gecorrigeerd hebt. Gelukkig is dit met Aperture vrij simpel.

Ga naar het tabblad Adjustments in de Inspector en zoek naar White Balance. Als het er nog niet staat kun je het activeren in het Add Adjustment pop-up menu.

Klik op de Auto knop in het White Balance blok. Voor portretten zal Aperture de Skin Tone optie kiezen. Als de kleurcorrectie je bevalt, heb je geluk. Anders moet je de Warmth schuifbalk verschuiven totdat je tevreden bent met het resultaat.

Stap 3: De belichting fijner afstellen

Naast het zorgen voor een goede algemene belichting, moet je ook de highlights en schaduwgebieden controleren. Typische plekken die iets meer werk zouden kunnen vereisen zijn glimmende voorhoofden, of ogen die in de schaduwen verloren gaan.

De meeste van deze aanpassingen kunnen snel gedaan worden in de blokken Exposure of Highlights & Shadows. Begin met het blok Exposure om ervoor te zorgen dat de gehele afbeelding goed belicht is.

In het Exposure blok past de schuifbalk Black Point de donkere tonen aan, Exposure regelt de highlights, en Brightness beinvloedt voornamelijk de middentonen.

Als je daarna een specifiek gebied hebt dat je wilt aanpakken, ga naar Highlights & Shadows om daaraan te werken. (Als het er nog niet staat, kun je het activeren in het Add Adjustment pop-up menu.) Klik op het tandwiel icoon in het blok Highlights & Shadows en kies Brush Highlights & Shadows in. Als je highlights wilt herstellen, verplaats dan de marker op de Highlights schuifbalk naar ongeveer halverwege. Je kunt later altijd meer herstel toepassen.

In het palet dat verschijnt, kies je penseelgrootte en zachtheid, en verplaats de marker voor Strength helemaal naar rechts. Je kunt beginnen “verven” op het gebied dat aanpassing nodig heeft door te klikken en te slepen. Net als met elke penseelaanpassing zijn subtiele verbeteringen beter dan al te hardhandig te werk gaan.

Stap 4: Oneffenheden verwijderen

Voor het onderwerp van een foto is er niets erger dan een puistje dat verschijnt op de dag van de fotosessie. Je kunt ze op hun gemak stellen door ze ervan te verzekeren dat je deze oneffenheid later snel kunt verwijderen op je Mac.

Begin door het Retouch penseel onderaan de interface naast het rode ogen icoon in the schakelen. Klik op de borstel en kies Retouch in het pop-up menu. Kies de Repair optie in het palet. Stel de dikte en zachtheid van het penseel in, en verschuif de Opacity marker helemaal naar rechts. Klik op het puistje, en Aperture zal het verwijderen.

Stap 5: De huid effen maken

Je kunt ook, als je dat wilt, de huid vereffenen in het hele portret. Maar doorgaans is deze stap bedoeld voor fijne lijntjes op het voorhoofd en rimpels rond de ogen.

Ga terug naar het penseel icoon onderaan de interface. Kies deze keer Skin Smoothing in het pop-up menu. Aperture zal een Skin Smoothing block toevoegen aan het Adjustments tabblad van de Inspector, en een palet weergeven.

Schuif in het blok de markers voor de Radius, Detail, en Intensity schuifbalken naar het midden. Net als met andere aanpassingen kun je deze altijd later verfijnen. Stel de Brush Size en Softness van je penseel in het palet zodanig in dat je in smalle gebieden kunt werken, en verplaats de marker op de Strength schuifbalk helemaal naar rechts.

Nu hoeft je alleen maar de fijne lijntjes “weg te verven” door met de muis te klikken en te slepen in de gebieden die werk vereisen. Als het effect te sterk is, of niet duidelijk genoeg, pas dan de Intensity schuifbalk in het Skin Smoothing blok op het tabblad Adjustments aan.

Ga achterover zitten en bewonder

Op dit punt zou je portret er goed uit moeten zien. Je kunt zien hoe ver je gekomen bent door op de M knop te drukken, zodat je de originele afbeelding te zien krijgt voordat je hem bewerkt hebt.

Wanneer je de afbeelding met je onderwerp deelt hoef je niet te bespreken wat voor aanpassingen je gemaakt hebt. Laat ze gewoon genieten van hoe goed ze eruit zien.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm Instax Mini 8

Kies de camera die het beste bij je past