in

Review: AF-S NIKKOR 70-200mm F 4G ED VR


28 mei 2013, 10:50

Nu fullframe body’s de komende jaren steeds betaalbaarder worden, is een lichtsterke fullframe telezoom een gewild objectief in je cameratas.

Lichtsterke fullframe telezoom

Nikon heeft al vele jaren het bijzonder lichtsterke Nikkor 70-200mm-objectief in zijn assortiment. Met F 2,8 en een straatprijs van tegen de tweeduizend euro is het een echt werkpaard voor de professional. Wie nu met de Nikon D600 of de Nikon D800 body in het fullframe tijdperk stapt, zal een dergelijke investering voor een telezoom wellicht te gortig vinden.
Niet zo gek dus dat Nikon een betaalbaar alternatief op de tekentafel legde. Deze Nikkor 70-200 mm is met F 4 weliswaar een stop minder lichtsterk, maar een stuk goedkoper. Hij is bovendien compacter en weegt met 850 gram ongeveer de helft van de F 2,8. Dat scheelt een boel sjouwen op reis of als je een hele dag aan het fotograferen slaat.

Betrouwbaar

Het grote verschil tussen het betere objectief en een low budget alternatief is naast de scherpte vooral de betrouwbaarheid. Als je een reeks opnames met diafragmavoorkeuze van volle opening tot F 22 schiet, dan zou in theorie je histogram bij alle opnames hetzelfde beeld moeten laten zien. Bij de goedkopere objectieven is dat niet altijd het geval. Als je door die reeks testopnames bladert, zie je dat de ene of de andere foto toch een stuk lichter of donkerder is. Bij deze Nikkor telezoom valt de consequente belichting op. En dat is veel waard, vooral als je een fotomoment niet snel kunt overmaken.
De vignettering, het donker verkleuren van de randen, is bij volle diafragma-opening in het hele zoombereik redelijk tot goed. Eén tot twee stoppen diafragmeren verhelpt dat meteen. De vertekening is over het hele zoombereik goed onder controle, terwijl de chromatische aberratie voor dit prijssegment niet noemenswaardig aanwezig is. Deze Nikkor 70-200mm scoort voor een A-merk objectief in deze prijsklasse erg goed. Natuurlijk niet dezelfde high-res resultaten als het beroemde, maar veel duurdere F 2,8 broertje. Maar toch … als de prijs de komende periode nog wat zakt, zou dit wel eens een heel goed verkopend objectief kunnen worden.

Plus- en minpunten
Beeldkwaliteit
Laag gewicht
Stille en snelle AF
Lange zonnekap
Geen statiefgondel
stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelAF-S NIKKOR 70-200mm F 4G ED VR
  Prijs€ 1100,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand70-200 mm
  LichtsterkteF 4–F 32
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie20 elementen in 14 groepen, 3 ED- en 1 HRI-element
  Maximale reproductiemaatstaf0,27
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 100 cm tot oneindig
  Filtermaat67 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief850 gram/7,8×17,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Pentax K-5II

Review: Nikon 1 S1