in

Review: AF-S Nikkor 80-400 mm


18 juni 2013, 09:45

Nikon heeft haar populaire telezoom vernieuwd. De AF-S Nikkor 80-400 mm heeft een compleet nieuwe optische indeling, beeldstabilisatie en een snelle autofocus.

Het zal je als verwoed natuurfotograaf of langs het sportveld vast wel eens zijn overkomen: te weinig zoombereik. En zo blijft die ekster een stipje in je compositie terwijl je hem zo graag beeldvullend had willen fotograferen. Maar ja, goede teleobjectieven zijn schreeuwend duur. De kans dat er een lichtsterk superteleobjectief in je fototas zit, is dan dus ook niet zo heel groot. Nu had Nikon al in 2001 een 80-400 mm F 4,5-5,6 objectief geïntroduceerd. Maar zonder ingebouwde scherpstelmotor was dat niet bruikbaar voor Nikon body’s zonder AF-motor. Bovendien was z’n trage autofocus onhandig voor wie graag sportwedstrijden of vliegende vogels fotografeert. Dus gooide Nikon het ontwerp totaal op de schop. Het nieuwe model kreeg een compleet andere optische indeling. Het nieuwe objectief kreeg ook nog eens een snelle AF-S scherpstelmotor ingebouwd en werd voorzien van Nikons VRII optische beeldstabilisatie. Die staat garant voor vier stoppen langer uit de hand fotograferen, zonder bewegingsonscherpte. Iets wat met het vorige model absoluut niet kon.

Snelle AF

In de praktijk voldoet het nieuwe 80-400 mm objectief aan alle kwalificaties. De autofocus is erg snel. In combinatie met de 3D-tracking van een moderne body heb je gegarandeerd scherpe opnamen van snel bewegende vogels en atleten. En daar koop je zo’n mooi stuk glas voor. De scherpte is in het hele zoombereik goed, al tekent het objectief in het uiterste telebereik wat zacht. De vignettering bij gebruik van open diafragma’s valt binnen de toleranties anno 2013. De vertekening over het hele zoombereik
is in het nieuwe ontwerp beduidend beter dan die van het oude model. Valt er dan nog iets te klagen? Er zit helaas een belangrijk nadeel aan al deze verbeteringen en dat is de nieuwe prijs. Als je goed shopt, kun je nu voor 1.100 euro de oude 80-400 mm in je fototas stoppen. De nieuwe versie is vlak na de introductie voor ongeveer 2.600 euro in de winkels te vinden. En dat is meer dan fors. Al zal die prijs na verloop van tijd ongetwijfeld gaan zakken.

Plus- en minpunten
beeldkwaliteit
lang telebereik
stille en snelle AF
goede beeldstabilisatie
zwaar
stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelAF-S Nikkor 80–400 mm F 4,5-5,6 G ED VR
  Prijs€ 2600,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.com
  Brandspuntafstand80-400 mm
  LichtsterkteF 4-F 5,6 / F 32-F 40
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie20 elementen in 12 groepen, 4 ED en 1 super ED
  Maximale reproductiemaatstaf0,20
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 150 cm tot oneindig
  Filtermaat77 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief1570 gram/9,5×20,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus Pen E-PM2

Fotodokter: foto’s printen