28 juli 2015, 12:18
Er zijn veel redenen te verzinnen waarom iedere fotograaf een 50mm objectief in z’n fototas zou moeten stoppen. Met deze nieuwe EF 50mm f1.8 STM heb je er zomaar een extra reden bij. Wij testen dit objectief.
In het analoge tijdperk was een 50 mm een standaardlens, met een beeldhoek die min of meer overeenkomt met wat het menselijk oog ziet. Met de komst van de eerste digitale reflexen veranderde dat een beetje. Door de verlengingsfactor van 1,6 bij Canons digitale aps-c-reflexen gedroeg een 50 mm zich ineens als een 80 mm, een heel mooi portretobjectief. Dat maakt dit lichtsterke vaste brandpunt natuurlijk het ideale doorgroeiobjectief. Stap je later over van aps-c naar fullframe, dan hoef je dit objectief niet in te ruilen. Integendeel. Dit compacte en uiterst lichte standaardobjectief past in elke fototas, wat voor soort fotograaf je ook bent. Lees hier hoe Edwin de Graaf 50 dagen met een 50 mm fotografeerde.
Plastic fantastic
De voorganger van deze 50 mm ging al 25 jaar mee. Die Canon EF 50mm F1.8 II werd ook wel ‘plastic fantastic’ genoemd. De bouwkwaliteit was verre van geweldig, maar de optische kwaliteiten waren voor een aanschafprijs van rond de honderd euro natuurlijk ongeëvenaard.
Verbeteringen
Deze STM-versie heeft een aantal verbeteringen gekregen. De plastic voet verdween en werd vervangen door een metalen mount. De nieuwe bredere scherpstelring voelt meer solide, met minder speling. Het aantal diafragmalamellen steeg van vijf naar zeven, waardoor de kwaliteit van de bokeh sterk verbeterde. De nieuwe STM-scherpstelmotor is iets sneller en vooral veel stiller geworden. En dat is ook bij film een groot voordeel. De bouwkwaliteit is ten opzichte van de vorige versie sterk verbeterd.
Beeldkwaliteit
Bij fullframe gebruik is de vignettering bij volle opening duidelijk zichtbaar, maar bij drie stoppen diafragmeren bijna verdwenen. Als je de 50 mm op een aps-c-body zet, valt de lichtafval bijna helemaal buiten het bereik van de sensor. Chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig, net zo min als vertekening. De scherpte in het centrum is hoog, ook bij volle opening. De randen zijn bij fullframe al redelijk scherp, maar als je twee stoppen diafragmeert trekken die helemaal bij. Een grote verbetering met de vorige versie. Bij aps-c vallen deze minpunten aan de randen van het beeld bij volle opening uiteraard nauwelijks op.
Bokeh
Wie met een aps-c body alleen nog maar met een kitlens heeft gefotografeerd, zal versteld staan van de beperkte scherptediepte die je bij volle opening van F 1,8 kunt bereiken. Je model zal dankzij de onscherpe achtergrond van je scherm spatten. Zeker als je die opnames vergelijkt met de foto’s die je met de kitlens met volle opening van F 5,6 maakt. De kwaliteit van de bokeh van deze nieuwe 50 mm is een stuk verbeterd doordat het diafragma met zeven lamellen een stuk ronder is dan de voorganger die er slechts vijf telde.
Betaalbaar
Lichtsterke objectieven zijn vaak erg prijzig, maar daar heeft deze EF 50mm F1.8 STM geen last van. Een 50mm-objectief is door z’n relatief eenvoudige opbouw goedkoop en lichtsterk te bouwen. Dat maakt deze nieuwe EF 50mm F1.8 STM misschien wel de meest interessante en betaalbare upgrade voor je body. Voor een adviesprijs van 135 euro ligt hij al in je winkelmandje. Een aanrader!
- Plus- en minpunten
- metalen voet
- STM AF-motor
- lichtsterk (F 1,8)
- verbeterde bokeh
- uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- geen scherptediepteschaal
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 9
Specificaties
- ModelCanon EF 50mm F1.8 STM
- Prijs€ 135,-
- LeverancierCanon,tel. 020-7219103
- Brandspuntafstand50 mm; omgerekend voor aps-c: 80 mm
- LichtsterkteF 1,8
- Aantal diafragmalamellen7
- Objectiefconstructie6 elementen in 5 groepen
- Maximale reproductiemaatstaf0,21
- Optische beeldstabilisatienee
- Scherpstellenhandmatig en AF, 35 cm tot oneindig
- Filtermaat49 mm
- Gemaakt voor sensorformaatfullframe, aps-c
- BeschikbarevattingenCanon EF
- Gewicht/ Afmetingen objectief160 gram/3,9×6,9 cm