in

Review: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM


20 januari 2018, 10:00

We zijn allemaal stapelgek op het maken van portretten. Mooi gestoken scherp, precies op de ogen. Met een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond prachtig onscherp wegloopt. Een 85 mm-portretobjectief met een groot diafragma is dan het ideale gereedschap.

Review: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Canon had al een 85mm F1,2 in het assortiment. Maar die was niet alleen prijzig, de scherpte en score op het gebied van chromatische aberratie waren met de komst van de 50 megapixel Canon sensoren niet meer helemaal up-to-date. Deze nieuwe Canon EF 85mm f/1.4L IS USM legt de lat een stuk hoger.

Om te beginnen heeft het objectief een directe aansturing in plaats van de ‘focus by wire’ die het 1,2-objectief had. En dat vinden vooral videografen fijn als zij graag een follow focus in video clips willen toepassen. De autofocus werd er, ook dankzij de nieuwe USM-motor, ook meteen veel sneller en stiller van dan de 1,2-versie. Wat je vooral bij bewegende onderwerpen een veel hogere hit rate van scherpe opnames oplevert. En omdat bij F 1,4 je scherptediepte op 150 cm afstand maar 2,5 cm klein is, zal nauwkeurig en snel scherpstellen altijd een vereiste blijven. De scherpte in het centrum is bij deze nieuwe 85 mm gedetailleerder, maar de verschillen worden nog duidelijker als je aan de randen van het beeld gaat kijken. Zowel de scherpte bij open diafragma als drie stoppen gesloten zijn daar flink verbeterd. Ook de chromatische aberratie is sterk verminderd, al is het in de hoeken bij open diafragma’s nog wel een beetje zichtbaar. De bokeh van deze 85 mm is heel prettig voor portretten: zacht, rond en rustig van structuur.

Beeldstabilisatie

De 1,4-versie is stof-en spatwaterdicht, wat fijn is als je veel en graag buiten fotografeert. Bovendien, en dat is voor een 85 mm een fijne en welkome toevoeging, heeft de camera een vier stops-beeldstabilisatie gekregen, wat je vooral bij weinig licht toch nog scherpe opnames laat maken.

In het 85 mm liefhebber-tot-pro-segment is het nu dringen geblazen. Vooral de Sigma 85mm F1,4 Art heeft hier qua scherpte het afgelopen jaar de standaard gezet in de prijsklasse tot 1250 euro. Deze nieuwe Canon 85 mm biedt nagenoeg dezelfde scherpte maar is 380 euro duurder. Het objectief is wel stof- en spatwaterdicht, lichter, heeft vier stops beeldstabilisatie en een wat zachtere en rustigere bokeh. En het objectief heeft, als je daar gevoelig voor bent, het woordje Canon op de lensdop.

Plus- en minpunten
lichtsterk portretobjectief
beeldkwaliteit, mooie bokeh
optische beeldstabilisatie
stof- en spatwaterdicht
relatief licht
lichte chromatische aberratie in de hoeken bij open diafragma

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelCanon EF 85mm f/1.4L IS USM
  Prijs€ 1629,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Brandspuntafstand85 mm, geen optische zoom beeldhoek bij aps-c gebruik: 136 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie14 elementen in 10 groepen
  Maximale reproductiemaatstafmaximale reproductiemaatstaf 0,12
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 85 cm tot oneindig
  Filtermaat77mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenCanon EF
  Gewicht/ Afmetingen objectief950 gram/10,5×8,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M100

Review: Panasonic Lumix DC-G9