in

Review: Canon Eos 7D Mark II


25 november 2014, 14:00

Canon liefhebbers hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op deze opvolger van de 7D. De verwachtingen waren dan ook meer dan hooggespannen.

In eerste instantie waren de reacties op de Canon Eos 7D Mark II wat lauw. De sprong van 18 naar 20 megapixel was met deze aps-c sensor niet zo groot. De ruis en scherpte lieten in onze labtesten geen sprong vooruit zien ten opzichte van de directe concurrentie. Toch biedt de nieuwe dual pixel sensor grote voordelen: de camera kan in live view en bij het filmen veel beter en nauwkeuriger scherpstellen. Met recente USM- en STM-objectieven kun je zelfs de snelheid van het scherpstellen tijdens het filmen instellen. Zo kun je kiezen voor een snelle of langzame automatische ‘focus pull’ in een scène.

Voorsprong

De voorsprong pakt deze camera op een heel ander vlak. Hij heeft drie eigenschappen die ‘m bijzonder geschikt maken voor sport- en natuurfotografie. Om te beginnen haalt de aps-c sensor de onderwerpen met een factor 1,6 dichterbij. Dat is een grote plus als je vogels of sporters van een afstand fotografeert. Belangrijker is de 10 bps die de camera schiet, met een indrukwekkende buffer van 31 raw-beelden of een ongelimiteerd aantal jpeg’s. Uiteraard in volle resolutie.

Autofocus

De allergrootste plus ligt bij de autofocus, met 65 autofocuspunten verspreid over een heel groot deel van je compositie. Omdat alle autofocuspunten van het cross-type zijn, is het systeem goed in staat bewegende onderwerpen snel te volgen. De camera heeft zes AF-voorinstellingen voor bewegende onderwerpen, die ook nog eens zijn te tweaken.

Video

De snelheid zie je ook terug in het videogedeelte. Met 60 bps bij 1080p is het schieten van slomo’s een fijne optie. Vooral als je veel natuur of sportclips schiet. Wat we bij de Canon 7D Mark II wel missen, is een touchscreen waarop je tijdens het filmen zo mooi het gewenste scherpstelpunt kunt aankliken. De 7D Mark II kan ongecomprimeerde hdmi-output leveren, met of zonder tijdcode. En heeft een microfoon-input en hoofdtelefoonuitgang.

Body

De body is spatwaterdicht, handig tijdens je tochten door een tropisch regenwoud of op een regenachtig voetbalveld. De knoppen zien er bijna zo uit als bij de eerste 7D. Op één klein feature na; een extra ring om de joystick waarmee je snel van autofocussysteem kunt wisselen. Wat er helaas niet in de body zit, is een standaardmogelijkheid om de camera via wifi te besturen of beelden over te zetten. Dankzij de twee geheugenslots (CF en SD) is de kans klein dat je tijdens een shoot in geheugenproblemen komt.

Sport of beesten

Canon verrast ons met de 7D Mark II niet met een nieuw megapixelmonster, maar wel met een uiterst snelle en nauwkeurig scherpstellende camera. Die als je hart bij sport of het fotograferen van beesten ligt wel eens hoog op je verlanglijstje zou kunnen staan.

Plus- en minpunten
mooie spatwaterdichte body
65 AF-punten, allemaal cross-type
10 bps in volle resolutie
31 raw-beelden buffer
dual pixel sensor voor betere AF (film en live view)
1920x1080p, 60 bps
gps, digitale waterpas en kompas
geen touchscreen
geen wifi
stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelCanon Eos 7D Mark II
  Prijs€ 1699,- (body)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor15,0×22,4 mm cmos sensor, dual pixel aps-c, 20 megapixel
  Resolutie5472×3648, 3648×2432, 2736×1824
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, mono mic
  Lichtgevoeligheidiso 100-16000 en automatisch
  Burstratemax 10 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), h.264 mov, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, SD en CF
  Soort lenzenCanon EF en EF-S vatting
  Verlengingsfactor1,6 tov 35 mm
  Scherpstellendual pixel AF (live view en video) en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitor3 inch tft-scherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body910 gram/14,8×11,2×7,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Fotograferen op Antarctica

Aan de slag met kattenfotografie