in

Review: Canon EOS M5


17 januari 2017, 10:00

Canon was laat met het lanceren van hun eerste systeemcamera. De originele M zag het licht in 2012 en viel toen op vanwege het ontbreken van een snelle autofocus. Met de M5 laat Canon nu vooral zien dat kleiner niet minder hoeft te presteren.

Het geheime wapen in die strijd is de nieuwe 24 megapixel-sensor in de M5. Het is een afgeleide variant van de dual pixel-sensor van de Canon Eos 80D. Hij zorgt niet alleen voor een hogere contrastomvang dan eerdere Canon M-modellen. De autofocus kreeg ook een enorme boost op het gebied van snelheid en trefzekerheid.

De camera oogt als een mini reflex, anders dan de nog gewoon verkrijgbare modellen in de M-serie. Met de elektronische zoeker, de goede handgreep en de twee controlewielen zal een geoefende reflexgebruiker niet snel misgrijpen. Dat maakt de M5, voor wie niet de hele tijd met een grote body met zware objectieven wil sjouwen, een aantrekkelijk alternatief.

Bij de kit wordt ook een EF-M adapter meegeleverd. Daarmee kun je, als je al in het bezit bent van traditionele Canon EF-S objectieven, die gewoon op je M5-body gebruiken. Canon heeft natuurlijk de luxe van een ongelooflijk grote hoeveelheid traditionele EF en EF-S reflexobjectieven. Dat werkt allemaal goed, maar daarmee zet je wel grote en zware objectieven op een camera die je natuurlijk het liefst zo klein mogelijk zou willen houden.

Lichtsterk glas

Canon heeft helaas nog geen grote range aan lichtsterke EF-M objectieven. Van de vreemdmerk-objectievenbouwers zoals Sigma hebben zich er ook nog niet veel aan de Canon systeemcamera’s gewaagd. Samyang maakt wel een flinke range EF-M objectieven, maar die zijn volledig handmatig. De Canon M5 body ligt in het hogere prijssegment. Daar hoort voor ons ook een aantal lichtsterke passende EF-M objectieven bij. Laten we hopen dat Canon die nu al op de ontwerptafel heeft liggen. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Helaas vertragen zoeker en scherm wat meer dan gebruikelijk voor een systeemcamera als je in de 7 bps AF-modus een reeks opnames wilt maken. Dat maakt de camera voor het volgen van sporters of snel bewegende vogels minder geschikt.

We vonden de M5 in het dagelijks gebruik een prettige systeemcamera. Het focuspunt selecteren op het touchscreen is een fijne aanvulling. Je kunt zelfs door de zoeker kijken en met je vinger op het aanraakscherm het scherpstelpunt in je compositie aanwijzen. Die autofocus was dankzij de dual pixel-sensortechnologie in de testperiode snel en erg trefzeker.

Plus- en minpunten
dual pixel autofocus in live view en video
beperkt kantelbaar 3,2 inch touchscreen
49 AF-zones
wifi en nfc
7 bps met AF, 9 zonder AF
microfoonaansluiting
geen 4K-video
geen hoofdtelefoonaansluiting
geen S-log profielen
weinig EOS M-objectieven

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelCanon EOS M5
  Prijs€ 1149,- (body) € 1259,- (body plus 15-45 IS STM kitlens plus EF-S naar EF-M adapter)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor14,9×22,3 mm, aps-c dual pixel cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 3984×2656, 2976×1984
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo mic ingebouwd
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstratemax. 9 bps
  Opnameformaatraw, jpg (2 verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenCanon EF-M vatting
  Verlengingsfactor1,6x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie en contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 2.360.000 pixels, 100% beeld
  LCD-monitor3,2 inch deels kantelbaar tft-aanraakscherm, 2.360.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body427 gram/11,5×8,9×6,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de kou – Zo ga je goed voorbereid op pad

Macphun Luminar: nieuwe fotobewerker voor MacOS