in

Review: Canon EOS M6


9 mei 2017, 10:00

Canon lanceerde nog maar een paar maanden geleden de Eos M5. Volgens ons het meer dan volwassen systeem camerasysteem van Canon, compleet met een fraaie EVF. Deze nieuwe M6 is een deels uitgeklede versie van de M5. Misschien een slim idee als je niet alle opties nodig hebt maar wel wat goedkoper wil shoppen?

De volledige review van de onlangs aangekondigde EOS M5 lees je hier!

Als je de M6 vergelijkt met de M5 valt meteen het ontbreken van de elektronische zoeker op. En die is natuurlijk essentieel als je onder hele heldere lichtomstandigheden je compositie wil bepalen. Dan is een scherm op de achterzijde van je body vaak slecht zichtbaar.
Gelukkig is er wel een optionele elektronische zoeker voor de M6 te koop die je er op kunt schuiven als je achteraf spijt hebt dat je toch niet voor de M5 hebt gekozen. Helaas werkt dan bij de M6 de combinatie van door je EVF zoeker kijken en tegelijkertijd met je vinger de autofocus op de juiste plek op de achterzijde van je scherm bepalen niet. En dat is jammer.

Sefietouch

De M6 heeft een slimmer kantelbaar aanraakscherm. Al is het iets kleiner en minder scherp dan die van de M5. Het scherm van de M5 klapte in de selfiemode naar onderen, zodat je daardoor de camera niet op een statief of op een tafel kon zetten. Canon koos voor die oplossing omdat de EVF aan de bovenzijde goed zicht op een naar boven kantelbaar aanraakscherm zou verminderen. Het scherm van de M6 klapt wel naar boven en dat is voor de meeste selfie schieters en vloggers een hele goede en voor de producent betaalbare oplossing.

Youtube

We zijn erg te spreken over dit aanraakscherm, en vloggers zijn uiteraard met deze voor hun erg makkelijke kijk op de compositie ook optie erg tevreden. Toch hadden wij het liefste voor zowel de M5 als de M6 een naar de zijkant volledig draaibaar scherm gezien. Dan zou je bij de M6, mocht je later toch besluiten om de optionele zoeker te willen gebruiken ook het kantelbare scherm kunnen gebruiken. Uiteraard kun je dankzij ingebouwde wifi, nfc en bluetooth daarna meteen je beelden via je smartphone versturen

De motor

Het hart van de M6 is dezelfde als die van de M5. Je krijgt dezelfde 24 megapixel dual pixel aps-c sensor, die trouwens ook in de 80D te vinden is, waardoor autofocus zowel tijdens het fotograferen als het filmen soepel en trefzeker verloopt. Terwijl de 49 autofocus zones heel fijn over het bijna gehele compositiebereik loopt. Ook de Digic 7 processor is dezelfde zodat naast de beeldkwaliteit van de raw’s en de jpeg’s ook de snelheid met maximaal 9 beelden per seconde gelijk bleef.
De dual pixel autofocus technologie geeft niet dezelfde contrastomvang als de top van de aps-c sensoren van de concullega’s. Maar biedt wel een enorme voorsprong op de continu autofocus snel- en trefzekerheid mogelijkheden tijdens het filmen.

Klaar voor het grote werk?

De M6 is met twee controle wielen, twee custom instellingen, een functietoets en een belichtingscompensatie draaiwiel waarmee je handmatig van -3 naar +3 kunt onder- en overbelichten ruim bemeten. De handgreep is niet groot maar comfortabel als je niet al te grote handen hebt. We gebruikten in de praktijk onze pink als steun aan de onderkant van de body, en in de paktijk werkt dat goed, ook bij de wat langere objectieven.
We vonden de M6 in het dagelijkse gebruik een fijne compacte en daardoor makkelijk mee te nemen en erg prettig te bedienen systeemcamera. De meningen op het testlab waren verdeeld of het ontbreken van de EVF voor ons een dealbreaker voor een koop zou zijn. Dan is het even naast elkaar vergelijken van de M5 en de M6 in de winkel een slimme zaak. Vloggers zullen die EVF waarschijnlijk niet zo missen en kopen voor de 300 euro die ze uitsparen een goede microfoon of een extra objectief.

Plus- en minpunten
Dual Pixel autofocus in live view en video
Beperkt kantelbaar 3,0 inch touchscreen
49 AF zones
Wifi, NFC en bluetooth
7 beelden per seconde met AF, 9 zonder AF
Microfoon aansluiting
Optionele EVF
Geen ingebouwde EVF
Geen 4K video
Geen s-log profielen
Geen hoofdtelefoonaansluiting
Weinig beschikbare Eos M objectieven

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelCanon EOS M6
  Prijs€ 799,- (body) € 949,- (body plus 15-45 IS STM kitlens)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor14,9X22,3MM, APS-C formaat dual pixel CMOS sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 3984×2656, 2976×1984
  Videoresolutie1920x1080p, 60 beelden per seconde, stereo mic ingebouwd
  LichtgevoeligheidISO 100-25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 9 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), H.264, MP4
  Meegeleverd geheugenGeen, één SD slot
  Soort lenzenCanon EF-M vatting
  Verlengingsfactor1,6 ten opzichte van 35mm
  ScherpstellenDual pixel autofocus (enkelvoudig of continu), 49 af zones, handmatig
  ZoekerGeen, Optionele elektronische zoeker EVF-DC1, EVF-DC2
  LCD-monitor3 inch deels kantelbaar TFT aanraakscherm 180 graden omhoog en 45 graden omlaag, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body390 gram/11,2×6,8×4,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Download de Zoom.nl Portret Presets voor Lightroom

Budget macrofotografie: spectaculaire macrofoto’s zonder dure apparatuur