in

Review: Canon Powershot G1X Mark II


27 mei 2014, 09:20

De Canon Powershot G1X Mark II, een compact voor de verwende reflexbezitter, is op veel punten verbeterd ten opzichte van de eerste versie.

Als je gewend bent aan je high-res reflex dan is het met elke bestaande compact simpelweg behelpen, bedacht Canon. Speciaal voor die doelgroep maakten ze een paar jaar geleden de allereerste G1X. Een compactcamera met een serieus grote sensor, voor meer beeldkwaliteit. Voorzien van een optische zoeker voor meer oog voor je compositie. Het was een geslaagde introductie. Toch zaten er wat haken en ogen aan die camera. De Mark II versie bood alle mogelijkheid om die te laten verdwijnen.

Sensor

Als eerste kreeg de camera een ietwat gereviseerde beeldsensor. Gek genoeg niet voorzien van méér, maar iets minder pixels. 12,8 megapixel is te weinig om mee te spelen in de hoogste regionen van de pixelrace. Maar zo heb je tenminste wel goede, scherpe en ruisvrije beelden. De sensor van de G1X Mark II is groter dan die van een micro fourthirds camera, maar kleiner dan die van een aps-c chip. En daarop héél veel pixels stoppen is niet zo’n goed idee. Slim bekeken dus van Canon.

Autofocus

Door deze sensor en vooral de nieuwe beeldprocessor werden nog twee problemen van de oude G1X opgelost: de autofocus en de burstrate. Die autofocus was in de oude versie niet heel snel. In de Mark II groeide het aantal autofocuspunten van 9 naar 31. De autofocussnelheid steeg naar moderne waardes die bij veel nieuwe systeemcamera’s al heel gebruikelijk zijn. Bij weinig licht blijft de camera soms nog wel even zoeken naar het juiste scherpstelpunt.

Burstrate

De burstrate van de voorganger was ronduit langzaam. Met 5,2 beelden per seconde burstrate is de Mark II nog steeds niet het allersnelste jongetje van de klas, maar rap genoeg om een serie te schieten waar je later het beste beeld kunt uitpikken.

Connected

De nieuwe Mark II is draadloos verbonden dankzij wifi en een NFC-chip. Met de gratis app kun je niet alleen de camera bedienen, maar ook de opnames downloaden naar je smartphone of tablet.

Objectief

Het objectief kreeg een flinke upgrade: meer zoombereik en vooral een lichtsterkere lenspartij. Met waardes als F 2 in de groothoekstand en F 3,9 in het telebereik maak je een straatfotograaf erg blij. Het betekent makkelijker fotograferen met minder licht of kunnen werken met een beperkte scherptediepte.

Beeldstabilisatie

De optische beeldstabilisatie zorgt er tegelijkertijd voor dat je opnames minder snel bewogen op je sd-kaartje komen. In- en uitzoomen doe je zoals gebruikelijk met de ring rond de ontspanknop. Het starten en stoppen van het zoomen gaat niet erg vloeiend. Dat is een minpuntje in deze prijsklasse.

Dubbele ring

Erg fijn is de dubbele ring op het objectief. Met de ene ring kun je bijvoorbeeld de sluitertijd of het diafragma instellen. Met de andere kun je of scherpstellen of bijvoorbeeld de belichtingscompensatie corrigeren. Doordat het allemaal programmeerbaar is, zijn deze ringen voor de gevorderde fotograaf echt een uitkomst.

Zoeker

De optische zoeker van de oude G1X gaf slechts een indicatie van wat je aan het fotograferen was. Die werkte dus niet zo goed. De optische zoeker verdween in de nieuwe Mark II. Je compositie bepalen, kan in de standaarduitvoering alleen nog met het beperkt kantelbare aanraakscherm. Dat is overigens wel heel scherp en helder. Als je echt niet zonder zoeker kan of niet teveel met je camera wilt opvallen, kun je een elektronische zoeker er los bij kopen. Vooral als het buiten heel zonnig is, zal dat een uitkomst zijn.

Plus- en minpunten
lichtsterk objectief
5x optische zoom
ingebouwde wifi met NFC
optische beeldstabilisatie
kantelbaar 3 inch aanraakscherm
geen zoeker
geen aansluitingen voor externe microfoon of hoofdtelefoon
in- en uitzoomen niet vloeiend

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,6

Specificaties

  ModelCanon Powershot G1X Mark II
  Prijs€ 799,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor14,0×18,7 mm 1,5” cmos-sensor, 12,8 megapixel
  Resolutie4352×2904, 3072×2048, 640×424
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-12800 (automatisch)
  Burstrate5,2 bps
  Opnameformaatjpeg (twee verschillende compressies), raw, mp4, h.264
  Objectief12,5-62,5 mm (24-120 mm omgerekend naar 35 mm), F 2,0-F 3,9
  Zoombereik5x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus
  Zoekerelektronische zoeker, 201.00 pixels
  LCD-monitorkantelbaar 3 inch lcd-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body558 gram/11,6×7,4×6,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Urbex: op verboden terrein

Review: Fujifilm Instax Mini 8