in

Review: Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM11 januari 2020, 12:41

Canon breidt het RF-gamma uit in de breedte en komt opnieuw met een aantrekkelijk objectief. De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM geeft je ontzettend veel bereik en mogelijkheden. Hoe zit het met de kwaliteit?

Het is een klassiek dilemma: kies je voor optimale kwaliteit of voor gemak en veelzijdigheid? Een superzoom-objectief is vaak net wat minder goed tegenover de ‘losse’ brandpuntsafstanden die je natuurlijk ook aan kunt schaffen. Natuurlijk is zo’n set ontzettend duur en een stukje minder veelzijdig. Je moet immers wisselen van objectief als je bijvoorbeeld van groothoek naar tele of andersom wilt schakelen. Bij een – vaak beter betaalbare – superzoom hoeft dat niet, want dat is simpel gezegd een alles-in-één-oplossing.

Zo’n alles-in-één-objectief als deze Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is natuurlijk erg aantrekkelijk, want zo hoef je nooit te wisselen van objectief en kun je met vertrouwen op iedere situatie afstappen. Van groothoek tot tele: het zit er allemaal in. Een nadeel is de geringe lichtsterkte – een logisch gevolg van deze constructie en de noodzaak voor Canon om deze 24-240 handelbaar en betaalbaar te houden. Met f/4 in het beste geval en f/6.3 bij de langere brandpuntsafstanden is er niet heel veel licht om mee te werken afhankelijk van de situatie. Buiten in de zon levert het geen problemen op, maar bij wat sombere weersomstandigheden of binnenshuis wordt het al uitdagender om een heldere en scherpe foto te maken. In dat opzicht is het erg prettig dat Canon ervoor gekozen heeft om beeldstabilisatie in te bouwen in deze superzoom. Dat geeft je maar liefst vijf stops extra marge om mee te werken, zodat je ook in die uitdagende omstandigheden nog scherpe foto’s maakt. Een wondermiddel is het natuurlijk niet, maar goed gebruikt kun je er heel veel plezier en profijt van hebben.

De optische prestaties van deze Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM zijn verrassend goed te noemen. Dat bewijst dat erg nog steeds een enorme ontwikkeling zit in de technische mogelijkheden. De beelden zijn voldoende scherp en maken ook qua contrast en kleuren een prima indruk. Natuurlijk is het zo dat sommige andere Canon R-objectieven optisch hoogwaardiger resultaten afleveren, maar voor een superzoom – en daar moeten we deze 24-240 natuurlijk mee vergelijken – zijn de prestaties indrukwekkend. De (beeld)kwaliteit van deze superzoom is gezien de prijs, doelgroep en veelzijdigheid dus uitstekend op niveau.

De professional zal er waarschijnlijk niet voor kiezen om deze Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM te gebruiken, want die kiest eerder voor twee of drie kwaliteits-primes of zoom-objectieven die optisch betere prestaties leveren. Deze Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is voor veel andere fotografen een ideale combinatie met bijvoorbeeld de EOS RP, de instap-R. Dat is een camera die veel eigenschappen van de duurdere R combineert met een andere fullframe-sensor en heel interessant is qua prijsstelling. Deze Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is door de veelzijdigheid, kwaliteit en betaalbaarheid de aangewezen keuze voor de EOS RP en voor EOS R-fotografen in het algemeen die op zoek zijn naar een goed, betaalbaar en allesomvattend objectief.

Plus- en minpunten
Relatief compact en licht
Optische kwaliteit prima
Niet erg lichtsterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelCANON RF 24-240MM F/4-6.3 IS USM
  Prijs€ 929,-
  LeverancierCANON NEDERLAND, WWW.CANON.NL
  Brandspuntafstand24-240 mm
  LichtsterkteF4-6.3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie21 elementen in 15 groepen
  Optische beeldstabilisatieJa, 5 stops
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatFullframe
  BeschikbarevattingenCanon RF
  Gewicht/ Afmetingen objectief750 gram / 80,4×122,5mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De voor- en nadelen van een firmware-update

caleidoscoop van trappenhuis

Perspectief bij architectuurfotografie