in

Review: Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM19 februari 2019, 14:58

Met het EOS R-systeem brengt Canon een zeer bruikbaar spiegelloos fullframe-systeem op de markt. Omdat een royaal objectievenaanbod ook erg belangrijk is, komt meteen al een aantal objectieven op de markt. Eentje daarvan is de Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM, die we voor jullie hebben getest.

Deze Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is uiteraard veel meer dan enkel een macrolens. Temeer omdat de maximale vergroting geen 1:1 is, maar ‘slechts’ 1:2. Misschien is het beter om dit objectief te zien als een mooie lichtsterke standaardlens waarmee je daarnaast ook macrofoto’s kunt maken. De brandpuntsafstand in combinatie met de compacte maten maken dit tot een handig en fijn objectief om altijd bij je te hebben. De 35 mm zorgt voor een natuurlijk en klassiek beeld, waarmee je als fotograaf heel veel vrijheid hebt. Het objectief is zowel geschikt voor reportagefotografie als voor een portret in een krappe ruimte en een uitdagende shoot bij weinig licht. Dat laatste natuurlijk door de aantrekkelijke lichtsterkte, waardoor weinig licht niet meteen een beletsel vormt. Mede dankzij de beeldstabilisatie die is ingebouwd, kun je verbazingwekkend lang uit de hand fotograferen, waarmee dit objectief een heel stuk aan veelzijdigheid en inzetbaarheid wint.

Anderzijds is 35 mm natuurlijk niet voor iedere macrofotograaf een handige brandpuntsafstand, want je moet erg dicht op je onderwerp kruipen om dat onderwerp beeldvullend op de foto te zetten. Dat is geen probleem bij een bloem of een aantrekkelijk architectuurdetail. Het wordt problematischer bij onderwerpen die kunnen schrikken van je aanwezigheid, zoals schuwe insecten. Dan ben je beter bediend met een macrolens met een langere brandpuntsafstand, zoals een 100 of 135 mm. Via een adapter kun je die overigens ook gewoon gebruiken op je EOS R, dus vlinder- of insectenfotografen komen daarmee alsnog aan hun trekken.

Karaktervolle beelden

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is klein en compact, maar qua beeldkwaliteit minder bescheiden. De lens tekent mooi krachtig, is scherp en levert karaktervolle beelden af. De onscherpte is eveneens fraai: een belangrijke eigenschap bij een objectief waarbij je door het gebruik van grote diafragmaopeningen vaak veel onscherpte in voor- en achtergrond hebt.
Last but not least is dit objectief overigens ook prima in te zetten voor het maken van mooie video’s. De karaktervolle tekening zorgt samen met de beeldstabilisatie voor fraaie en soepele opnames. De STM-stappenmotor staat borg voor een stille en snelle scherpstelling, zodat je dus geen hinderlijke scherpstelgeluiden op de achtergrond hoort bij je film.

Conclusie

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is een aantrekkelijke optie als je een Canon EOS R hebt of overweegt. Het objectief is compact, maar biedt kwaliteit en veelzijdigheid voor allerlei soorten fotografie.

Plus- en minpunten
Compact en licht
Goede beeldkwaliteit
Geen 1:1 – Macro

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelCanon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM
  Prijs€ 549,-
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Brandspuntafstand35 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie11 elementen in 9 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon RF
  Gewicht/ Afmetingen objectief305 gram/74,4×62,8 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo combineer je je foto’s | Photoshop Quick Tip

16,6x inzoomen – Olympus ED 12-200mm F3.5-6.3