in

Review: Canon RF 50mm f/1.2 L USM1 januari 2019, 12:50

Eén van de meest bijzondere nieuwe lenzen voor het Canon EOS R-systeem is de Canon RF 50mm f/1.2 L USM: een extreem lichtsterke standaard- en portretlens.

De lichtsterkte van f/1.2 is natuurlijk niet nieuw voor Canon, want sinds jaar en dag hebben Canon-spiegelreflexfotografen de mogelijkheid om te kiezen voor de Canon EF 50mm f/1.2 L USM. Wie denkt dat Canon enkel de vatting heeft veranderd heeft het mis, want deze nieuwe Canon RF 50mm f/1.2 L USM is totaal nieuw. Dat zie je meteen als je de twee lenzen gaat vergelijken, want de maatvoering en een blik op de specificaties laat zien dat deze weerbestendige RF-lens heel anders opgebouwd is. Nemen we een kijkje in het binnenste van de lens, dan zien we dat daar maar liefst 15 elementen (verdeeld in 9 groepen) te vinden zijn. Behoorlijk veel glas dus, maar dat is heel normaal bij een lens met een lichtsterkte van f/1.2. Die extreme lichtsterkte is natuurlijk ook hét belangrijke argument om voor deze lens te kiezen, want je kunt er verschrikkelijk mooie foto’s mee maken.

De extreem kleine scherptediepte maakt je beelden – indien de scherpte op de goede plek ligt – erg karaktervol en smeuïg. Je kunt daardoor extra nadruk leggen op elementen in je beeld, bijvoorbeeld een detail aan een gevel, een trouwring of natuurlijk de ogen van je model. Het diafragma is opgebouwd uit tien afgeronde lamellen en zorgt daarmee voor een prachtig zacht bokeh, waarmee de achtergrond- en voorgrond-onscherpte een krachtig en sfeervol karakter krijgen. Deze lens zorgt ervoor dat zelfs het meest onbeduidende detail een schitterende hoofdrol in je foto krijgt – mede te danken aan de korte minimale scherpstelafstand van 40 centimeter. Daarmee is een lens als deze een onmisbaar stuk gereedschap in de tas van elke serieuze fotograaf – en moet het belang van het ‘getal’ f/1.2 niet onderschat worden.

Lichtsterk

Dit geldt natuurlijk alleen maar als de lens de lichtsterkte ook in de praktijk kan waarmaken. Er zijn genoeg voorbeelden van lenzen die op papier veel lichtsterkte bieden, maar in de praktijk tegenvallen bij volle opening, waardoor je alsnog met een kleiner diafragma moet fotograferen. Daar is bij deze Canon RF 50mm f/1.2 L USM gelukkig geen sprake van, al bij f/1.2 is de lens enorm scherp en bruikbaar. De scherpte loopt ook mooi soepel weg, waardoor je beelden ondanks het grote verschil tussen scherp en onscherp heel natuurlijk ogen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je deze Canon RF 50mm f/1.2 L USM een groot gedeelte van de tijd met volledige opening kunt gebruiken, waardoor de praktische inzetbaarheid van de lens erg groot is.

Conclusie

Met de beeldkwaliteit zit het dus wel goed, dat is duidelijk. Ook ergonomie en uitvoering van de lens zijn goed, al zijn de maten en het gewicht aan de ruime kant in combinatie met het compacte EOS R-systeem. Maar die maatvoering is – we zeiden het al – onlosmakelijk verbonden met de lichtsterkte van de lens. Fijn is overigens de Lens Control Ring, waarmee je desgewenst diverse camera-functies aan kunt sturen, zoals de sluitertijd of ISO-waarde. Scherpstellen gaat snel, soepel en accuraat. Kortom: de lens is een fijne metgezel waarmee je karaktervolle kwaliteitsbeelden schiet.

Plus- en minpunten
Fantastische beeldkwaliteit
Bij f/1.2 al scherp
Gewicht en omvang aan de ruime kant

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelCanon RF 50mm f/1.2 L USM
  Prijs€ 2539,-
  LeverancierCANON NEDERLAND, WWW.CANON.NL
  Brandspuntafstand50mm
  Lichtsterktef/1.2
  Aantal diafragmalamellen10
  Objectiefconstructie15 elementen in 9 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  ScherpstellenUSM motor
  Gemaakt voor sensorformaatFullframe
  BeschikbarevattingenCanon EOS R
  Gewicht/ Afmetingen objectief950 gram / 89,8 x 108mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: spectaculaire vuurwerkfoto’s

Dit zijn de beste camera’s van 2018 | Een overzicht