in

Review: Canon RF 50mm F1.8 STM


6 april 2021, 10:01

Canon heeft al heel lang een 50mm F1.8 voor spiegelreflexcamera’s in het assortiment. Met een spiegelloze Canon-fullframe-camera was je tot voor kort aangewezen op een adapter. Maar dat hoeft niet meer, want er is nu een eigen RF-versie. We waren natuurlijk razend benieuwd hoe die presteert.

Een lichtsterk 50mm-objectief is een echte allemansvriend. Miljoenen fotografen over de hele wereld hebben of hadden ooit een zogenaamde ‘nifty fifty’ in hun fototas. Dat is helemaal niet gek, want zulke objectieven zijn optisch vaak aantrekkelijk en daarnaast relatief betaalbaar. Ze zijn niet groot, zwaar of ingewikkeld om te maken, zodat je voor relatief weinig geld zo’n mooie lichtsterke ‘standaardlens’ kunt aanschaffen.

Prima balans

Het succes van de ‘nifty fifty’ is Canon natuurlijk niet ontgaan, en daarom is het niet gek dat ze nu een RF-versie uitbrengen. Je zou je zelfs kunnen afvragen waarom dat niet eerder is gebeurd. Uiteraard is deze RF-versie visueel aangepast aan het uiterlijk van de R-modellen. Hij oogt daarom een stukje moderner en frisser dan de EF-versie, en kleiner is-ie ook. Door z’n bescheiden formaat en gewicht vormt dit objectief een mooi compacte combinatie met alle R-body’s: de balans is prima in orde.

De grote maximale lensopening maakt het eenvoudig om met scherpte en onscherpte te spelen. Als je voor relatief weinig geld flink andere beelden wilt maken, is de aanschaf een aanrader. Samen met een (kit)objectief met de nodige zoommogelijkheden heb je een mooie en veelzijdige combinatie voor allerlei fotosituaties in huis.

Vergeleken met andere lichtsterke RF-objectieven is deze RF 50mm F1.8 STM een heel stuk voordeliger. Wel komen de duurdere objectieven (bijvoorbeeld de RF 35mm F1.8 en de 50mm F1.2) optisch beter uit de verf. Toch is dit een erg prettig objectief in de praktijk en zijn de optische prestaties van een behoorlijk niveau. De scherpte zit daarbij wel goed, al is de scherpte in de hoeken van het beeld nog voor verbetering vatbaar. Nu heb je die hoekscherpte gelukkig maar zelden echt nodig, want een lichtsterk objectief zul je in de praktijk toch vaak met een grote diafragmaopening gebruiken om de nodige onscherpte om je onderwerp heen te creëren. De hoeken van het beeld worden in dat geval in de meeste gevallen sowieso totaal onscherp weergegeven.

Conclusie

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat scherpstellen snel en geruisloos gaat door de stappenmotor (STM). We kunnen dit 50mm-objectief op dat vlak niet op fouten betrappen. Het is een fijn en ‘wakker’ objectief waar je gemakkelijk mee fotografeert. Al met al is het een goede keuze van Canon om een ‘echte’ RF-versie van de 50mm F1.8 uit te brengen. Dit objectief zal veel R-fotografen veel plezier én mooi beeld bezorgen.

Plus- en minpunten
Aantrekkelijk geprijsd
Eenvoudig fraaie beelden
Andere lichtsterke RF-objectieven zijn beter

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelCanon RF 50mm F1.8 STM
  Prijs€ 239,-
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Brandspuntafstand50 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie6 elementen in 5 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon RF
  Gewicht/ Afmetingen objectief160 gram/41×69 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 fotolocaties voor het fotograferen van meren

Review: Sony A1 – All-in-one-topmodel