8 augustus 2019, 10:46
De Canon EOS R is een camera die vraagt om professioneel glas. Dat weet Canon natuurlijk ook, en dus komen ze bijvoorbeeld met een ultralichtsterke ‘portrettele’: de RF 85mm F1.2L USM. Hoe goed is deze nieuwe aanwinst?
Als je van compact en licht houdt, kun je het beste aan deze nieuweling voorbijlopen. Net als de EF-versie is ook deze lichtsterke 85 mm gewoon erg groot en zwaar. Dat geeft je wél een gevoel van kwaliteit en het is ook prettig voor de stabiliteit. Het objectief is natuurlijk niet voor niets zo zwaar. Een dergelijke korte tele met lichtsterkte F 1,2 vraagt heel veel en ingewikkeld glas. Er zijn 13 lenselementen verdeeld over 9 groepen, waaronder een geslepen asferisch element dat kleuraberraties tegengaat. Canon noemt dit Blue Spectrum Refractive (BR). Verder zijn ingewikkelde coatings aangebracht en is het objectief overal waar nodig afgedicht tegen weersinvloeden.
Simpel en clean
Het ontwerp ligt in lijn met de andere RF-objectieven. Opvallend hoe simpel en clean deze 85 mm oogt, terwijl het toch een professioneel objectief is. De zonnekap is vrij groot en gemaakt van plastic. Op de behuizing zijn slechts twee knoppen te vinden: een scherpstelbegrenzer (‘focus-limiter’) en een knop om van autofocus naar handmatige scherpstelling en andersom te schakelen.
Als je zo’n lichtsterk objectief ambieert, houd je waarschijnlijk van spelen met scherpte. Op volle lensopening is slecht een fractie van je beeld scherp, maar als dit het juiste gedeelte is, kun je prachtige platen maken. Dit vereist vaak wat oefening, want de kleine scherptediepte laat weinig ruimte voor fouten.
Vaak was én is het zo dat je voor de ultieme scherpte iets moet diafragmeren (een kleiner diafragma instellen). Bij volle opening is de scherpte doorgaans wat wollig. Dat is natuurlijk niet fijn, zeker niet afgezet tegen de meerprijs van die lichtsterkte. Daarom is het goed te weten dat dit RF-objectief dat diafragmeren niet nodig heeft. Al bij volle lensopening is het objectief ontzettend scherp, waardoor je die F 1,2 ook daadwerkelijk kunt inzetten. Wel loopt de scherpte een tikje ‘hard’ weg, waardoor je soms de ‘lijn’ met scherpte daadwerkelijk ziet lopen. Het eerdergenoemde BR-lenselement doet zijn werk uitmuntend. In kritische situaties zijn geen vreemde kleurlijnen en andere aberraties te vinden. Al met al dus uitstekende optische prestaties.
Scherpstellen gaat snel, maar niet razendsnel. Snelheid is ook niet van het grootste belang bij een dergelijk objectief. Het is zaak echt aandacht te besteden aan de scherpstelling, zodat je zeker weet dat je op exact de juiste plaats scherpstelt.
Conclusie
Deze Canon RF 85mm F1.2L USM is een juweel van een objectief. De prijs is fors, maar verklaarbaar. Als je specifiek naar een dergelijk professioneel ‘lichtkanon’ zoekt, is dit daarom een aanrader.
- Plus- en minpunten
- Optisch uitmuntend
- Scherpte al bij volle lensopening goed
- Kostbaar
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8,2
Specificaties
- ModelCanon RF 85mm F1.2L USM
- Prijs€ 3.049,-
- LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
- Brandspuntafstand85 mm
- LichtsterkteF 1,2
- Aantal diafragmalamellen9
- Objectiefconstructie13 elementen in 9 groepen
- Optische beeldstabilisatienee
- Scherpstellenhandmatig en autofocus
- Gemaakt voor sensorformaatfullframe
- BeschikbarevattingenCanon RF
- Gewicht/ Afmetingen objectief1195 gram/117,3×103,2 mm