in

Review: Fujifilm Instax Mini 828 mei 2014, 10:40

Wie verwacht dat instantcamera’s niet meer populair zijn heeft het mis, dat bewijst Fujifilm met de Instax-lijn. Maurice Hertog ging aan de slag met de Fujifilm Instax Mini 8.

Mijn vrouw kocht een paar weken geleden de moderne opvolger van de Polaroid instantcamera, de Fujifilm Instax Mini 8. Een grappige instantcamera in een aantal moderne kleuren. In de tijd van smartphones zou je verwachten dat de markt voor instantcamera’s helemaal weg zou zijn, maar Fujifilm bewijst dat een instantcamera nog steeds hip kan zijn.

Vrouwencamera

Er zijn diverse varianten van de Instax beschikbaar, van redelijk simpel tot redelijk geavanceerd. In deze review bekijk ik alleen de Instax Mini 8. Mijn vrouw had gekozen voor de babyblauwe variant, door de beschikbare kleuren lijkt het erop dat de Instax Mini vaak voor vrouwen vermarkt wordt..

De camera zelf is van plastic en voelt vreemd en lomp aan. Maar hij kan tegen een stootje en is gemaakt voor hele simpele foto’s. Je kunt nauwelijks wat instellen aan de camera, daarvoor moet je bij duurdere modellen zijn. Je koopt cassettes met 10 Instax films erin die je vanuit de verpakking achterin de camera klikt. De eerste “foto” die je neemt, haalt de beschermfolie eraf, zodat het vrijwel onmogelijk is om de films per ongeluk te belichten bij het laden van de camera.

Aanzetten doe je met behulp van de grote knop bij de lens, zodat de lens open gaat. Je kunt de 60mm lens op een paar standen draaien, namelijk Binnen, Bewolkt, Licht Zonnig, Zeer Zonnig en High Key. Hiermee bedien je het diafragma, de camera zal altijd op 1/60 sluitertijd werken en de ingebouwde flitser zal altijd afgaan.


Een foto van onze tuin, gemaakt met de Instax Mini 8

Foto afdrukken

Na het afdrukken hoor je een paarseconden gezoem en daarna komt de foto uit de gleuf. In eerste zie je niks en denk je dat je iets fout gedaan hebt, totdat je je realiseert dat het fotopapier is en de foto langzaam zal verschijnen. Dat duurt zeker een minuut of twee, dan pas kun je zien of je foto gelukt is.

De foto’s hebben een typische Fuji verzadiging erop zitten, maar zijn van goede kwaliteit. De cassettes leveren foto’s van creditcardformaat, andere formaten zijn beschikbaar voor andere Instax modellen. Het is een grappige camera voor grappige foto’s en de Instax lijkt voornamelijk bedoeld voor Fun, zoals Fuji zelf al aangeeft op haar website.

Het is echter een leuke camera voor ongecompliceerde foto’s die je meteen letterlijk kunt uitdelen aan vrienden of bekenden, of meteen in je album kunt plakken!

Prijs en beschikbaarheid

Fuji Instax Mini 8 vanaf € 79,00 bij o.a. Kamera Express en Bol.com
Fuji Instax papier € 19,99 bij o.a. Kamera Express

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon Powershot G1X Mark II

Retoucheren portretten in vijf eenvoudige stappen