in

Review: Fujifilm X-Pro2


5 april 2016, 08:19

Vier jaar na de introductie van de X-Pro1 werd het tijd voor een grondige upgrade. Bijna alles in de nieuwe FujifilmX-Pro2 werd vernieuwd, terwijl de camera zelf gelukkig zijn unieke meetzoekerachtige capaciteiten behield.

De X-Pro2 heeft een gecombineerde optische en elektronische zoeker, wat ‘m uitermate geschikt maakt voor straatfotografie. Omdat het een systeemcamera is, waarbij de spiegel ontbreekt, heb je niet zoals bij een reflex een 100% 1-op-1 weergave in je optische zoeker. De optische zoeker van de Pro2 laat heel slim een geprojecteerd rechthoekig kader zien wat er ongeveer in je compositie te zien is. Omdat de optische zoeker op een andere plek zit dan het objectief heb je last van parallax. Die ook nog eens verandert naarmate je dichterbij of verderaf scherpstelt. De X-Pro2 projecteert heel vernuftig die veranderende grootte en plek van dat kader in de optische zoeker. Lees hier 7 handige tips voor als je op pad gaat op straat.

Voordeel?

Maar waarom zoveel moeite doen voor die optische zoeker als die niet heel nauwkeurig is en soms ook een deel van het objectief in je zoekerbeeld is? Daar zijn een paar redenen voor. Een optische zoeker is razendsnel en heeft niet zoals veel EVF’s last van een vertraging. Bovendien zie je ook bij heel weinig licht, zonder dat het contrast zoals bij een EVF kunstmatig wordt verhoogd, je compositie heel natuurlijk in je zoeker. Maar de allerbelangrijkste reden voor de optische zoeker bij deze X-Pro2 is dat je blikveld groter is dan je compositie. Zo kun je als straatfotograaf heel goed anticiperen wie er straks je beeld in loopt of fietst. Je voorbereiden op een shot geeft je als straatfotograaf een groot voordeel, klaar om op precies het juiste moment af te drukken. Je kunt de X-Pro2 overigens ook gewoon omschakelen naar de high-res elektronische zoeker of uiteraard het scherm op de achterzijde gebruiken om je compositie te bepalen.

Body

De stof- en spatwaterdichte body is niet licht, maar ademt in alles kwaliteit. Prachtig om in je handen te hebben. Het retroconcept is tot met het instellen van de iso doorgevoerd. Je tilt de sluitertijdenring op en kiest dan net als veertig jaar geleden handmatig de gevoeligheid. Uiteraard ontbreekt ook het klassieke draaiwiel voor belichtingscompensatie niet. Afdrukken kun je met de vrij stille mechanische sluiter doen, maar ook met de compleet geluidloze elektronische variant.

Sensor

De vernieuwde anti-alias filterloze X-trans sensor is nu 24 megapixel groot. Dat is een upgrade van 50%. De camera heeft 273 AF-punten, waarvan 169 fasedetectie. Samen met de nieuwe en veel snellere processor maakt dat de autofocus sneller. Maar ook in het gebruik en de verwerking van de filmsimulaties voelt de camera ‘snappy’. De body mist een touchscreen, maar heeft wel naast het scherm wel een handige joystick waarmee je snel door menu’s kunt navigeren of het scherpstelpunt kunt selecteren.

Aufocus

De single AF-autofocus is sterk verbeterd ten opzichte van de Fujifilm X-Pro1. De continu-autofocus liet bij snel bewegende onderwerpen soms nog wat steken vallen. De X-Pro2 filmt beter dan z’n voorganger, maar vergeleken bij de concurrenten in dezelfde prijsklasse zijn z’n filmkwaliteiten niet opzienbarend.
Deze X-Pro2 is met z’n hybride zoeker vooral een fotocamera voor op straat. En presteert daar ook uitstekend. Door de altijd erg mooie Fujifilm-filmsimulaties grepen we in de testperiode nauwelijks naar raw. De nieuwe krachtige Acros zwart-witfilmsimulatie was in dat rijtje onze persoonlijke favoriet

Plus- en minpunten
compacte mooi ontworpen retro body
stof- en spatwaterbestendig
hybride optische en elektronische zoeker
snelle autofocus, 273 AF-punten (169 fasedetectie)
twee sd-slots
mechanische en elektrische sluiter
8 bps burstrate
geen touchscreen
scherm niet kantelbaar
filminstellingen en kwaliteit beperkt
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelFujifilm X-Pro2
  Prijs€ 1799,- (body)
  LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854
  Sensor15,6×23,6 mm X-Trans cmos II aps-c sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4240×2832, 3008×2000
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-12800 en automatisch
  Burstrate8 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), h.264, mov
  Soort lenzenfujifilm X-mount
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  ScherpstellenDDL autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig; hybride contrast en fasedetectie AF
  Zoekerhybride optische en elektronische zoeker 2.360.000 pixels
  LCD-monitor3 inch scherm 1.620.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body495 gram/14,0×8,2×4,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het fotograferen van een gezin als documentaire – Day in the life fotografie

5 tips voor betere styling bij fotografie