in

Review: Fujifilm X-T10


21 juli 2015, 09:41

Fujifilm liet met de X-T1 body zien dat een systeemcamera een volwaardig alternatief kan zijn voor een traditionele reflex. Met de X-T10 maakt Fujifilm een kleinere en vooral goedkopere variant, met bijna dezelfde specs. Wij testen deze instap systeemcamera.

De looks van de Fujifilm X-T10 zijn net als de rest van de X-serie erg retro. Vooral de zilveren uitvoering ziet eruit alsof je er aan de achterkant een filmpje in kunt stoppen om analoog te schieten. Maar niets is wat het lijkt. Het deel dat erg op een prismahuis lijkt, herbergt een fraaie high-res oled elektronische zoeker en een slim verborgen miniflitser. Aan de achterkant vind je het deels kantelbare scherm, dat helaas niet aanraakgevoelig is.
De twee instelwielen voor- en achterop geven je comfortabel en snel controle over bijvoorbeeld diafragma en sluitertijd. En wie veel werkt met slecht licht zal het draaiwieltje waarmee je tot + en – drie stoppen je belichting kunt compenseren erg fijn vinden. Wij in elk geval wel. In dit artikel lees je hoe belichten precies werkt.

PSAM

De Fujifilm X-T10 mist net zoals andere X-systeemcamera’s wel een traditioneel PASM-belichtingscontrolewiel. Een bewuste keus van Fujifilm om de bediening van een camera op een totaal andere manier te benaderen. De een went er echt nooit aan, de ander loopt er verliefd mee weg. Het is wel een dingetje om in de winkel even te proberen voordat je een X-T10-body en objectief bestelt.

Glaswerk

Fujifilm maakt niet alleen een uitstekende range systeemcamera’s, maar ook een mooie reeks aan objectieven. Van megazoom tot lichtsterke vaste brandpunten. Je hebt dus een ruime keus aan compacte, goede en scherp tekenende objectieven. Dat die objectieven wat duurder zijn dan die van de grote concurrenten is vanwege de lagere aantallen niet zo heel gek. Maar wel iets om over na te denken als je van plan bent om een omvangrijke set high-end objectieven aan te schaffen.

Uitstekende EVF

Systeemcamera’s zijn kleiner dan een reflex door het verdwijnen van de spiegel en het prismahuis. Daardoor mis je natuurlijk een optische zoeker. Veel systeemcamera’s hebben alleen maar een scherm achterop. Met fel licht zie je dan niet wat je aan het fotograferen bent. Bij deze systeemcamera heb je daar geen last van. De X-T10 heeft naast het kantelbare scherm achterop ook een kraakheldere, scherpe en snelle elektronische zoeker (EVF) die ons in dit prijssegment heel erg overtuigde.

Sensor en beeldprocessor

De Fujifilm X-T10 heeft dezelfde 16 megapixel X-Trans CMOS II sensor en beeldprocessor die ook in de Fujifilm X-T1 huist. Die levert, ondanks dat de sensor al wat ouder is en qua resolutie wat achterblijft bij de aps-c-concurrentie, in raw en jpg nog steeds uitstekende resultaten. Datzelfde geldt voor de autofocussnelheid die dankzij de fasedetectie-sensoren op de chip en de nieuwe firmware van de beeldprocessor ook bij bewegende objecten snel en correct werkt.
Op videogebied heeft deze sensor in de X-serie wel iets in te halen. Kleurruis en moiré zijn in sommige gevallen bij je videobeelden zichtbaar. Dat maakt de X-10 bovenal een fotocamera. Die dankzij de compacte behuizing, de goede EVF en de relatief stille sluiter vooral straatfotografen zal aanspreken.

Plus- en minpunten
veel instelwielen voor snel en overzichtelijk gebruik
mooie grote elektronische zoeker
snelle autofocus
acht bps burstrate met AF
geen touchscreen
geen spatwaterdichte body
video-instellingen en kwaliteit beperkt

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelFujifilm X-T10
  Prijs€ 799,- (body plus 16-50mm f/3.5-5.6 OIS kitlens)
  LeverancierFujifilm, tel. 010-2812500
  Sensor15,6×23,6 mm X-Trans cmos II aps-c sensor, 16 megapixel
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-6400 en automatisch
  Burstrate8 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), h.264, mov
  Soort lenzenFujifilm X mount
  Verlengingsfactor1,5x
  ScherpstellenDDL autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig, contrast en fasedetectie AF
  Zoeker2.360.000 oled elektronische zoeker
  LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar screen 920.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body381 gram/11,8×8,2×4,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic Lumix DMC-FZ300

Fotograferen op Aruba