in

Review: Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR7 januari 2019, 13:10

Fujifilm-fotografen hebben er met grote smart op gewacht: de Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR. Het belooft een zeer bijzondere lens te zijn, door de combinatie van brandpuntsafstand en lichtsterkte. Maakt de lens deze verwachtingen waar?

Een brandpuntsafstand van 200mm in combinatie met een lichtsterkte van f/2: dat is een recept voor unieke beelden. Het is dan ook niet gek dat veel Fujifilm-fotografen zo hebben uitgekeken naar deze lens. Als je de lens voor het eerst ziet en gebruikt is het meteen duidelijk dat dit een zeer bijzonder en serieus stuk gereedschap is. De witte parelmoer kleur en de gifgroene opdruk geven de lens een uniek en herkenbaar uiterlijk. Die kleur zorgt overigens ook voor de nodige verkoeling, waardoor de kleur niet alleen een esthetisch element is. De nogal flinke maatvoering maakt trouwens ook meteen duidelijk dat dit een serieuze lens is.

De lens is ideaal voor sport- en actiefotografen die een extreem snelle lens nodig hebben voor hun werk. Deze Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR is omgerekend naar 35mm natuurlijk een 300mm, waardoor het een waardige telelens is. Fujifilm levert overigens standaard een 1,4 X teleconverter mee, zodat je bij gebruik van die converter een 420mm f/2.8 in handen hebt. Goed om te weten: de lens is zeer professioneel uitgevoerd en op maar liefst 17 plaatsen afgedicht tegen vocht en stof. Hij is klaar voor zwaar en professioneel gebruik.

Lichtsterkte en scherptediepte

Een lens met een lichtsterkte van f/2 is over het algemeen al een feest voor fotografen die van het samenspel tussen scherpte en onscherpte houden, met de toevoeging van een flinke tele-brandpuntsafstand wordt dat feest alleen maar groter. Afstand in combinatie met een grote diafragma-opening zorgt immers voor een fantastische scheiding tussen scherp en onscherp waarmee je eindeloos kunt spelen en variëren. Onderwerpen worden met enorm gemak prachtig geïsoleerd van de achtergrond en krijgen zo alle aandacht. De lens is enorm scherp en de kleinste details worden ragfijn weergegeven. De geroemde beeldverwerking van Fujifilm zorgt er vervolgens voor dat het beeld op een heel plastische manier wordt weergegeven, waarbij je onderwerp en de textuur vaak van het beeld ‘spat’.

Lens met hersens

Deze Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR is ook een erg ‘slimme’ lens, want hij herkent automatisch verschillende opname-situaties. Ben je bijvoorbeeld aan het pannen, het met de lens volgen van een bewegend onderwerp, dan herkent de lens dat en zorgt vervolgens voor optimale instellingen. Ook merkt de lens het als je een statief gebruikt. Een groot pluspunt van deze nieuwe Fujifilm is de fijne beeldstabilisatie, waardoor je er ook prima mee uit de hand kunt werken. De beeldstabilisatie zorgt ook voor een heel rustig en soepel zoekerbeeld, een aspect dat het fotograferen met deze Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR verder vergroot. De autofocus is razendsnel, waardoor je een onderwerp snel en eenvoudig in beeld krijgt én houdt.

Conclusie

Fujifilm heeft met deze Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR een prachtige lens neergezet, waar een grote groep fotografen terecht met smart op heeft gewacht. De prijs is fors, maar de kwaliteiten liggen op hetzelfde hoge niveau.

Plus- en minpunten
Unieke combinatie brandpuntsafstand en lichtsterkte
Uitstekende beeldstabilisatie
Groot, zwaar en kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelFujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR
  Prijs€ 5999,-
  LeverancierFUJIFILM NEDERLAND, WWW.FUJIFILM.EU/NL
  Brandspuntafstand200mm
  Lichtsterktef/2
  Aantal diafragmalamellen9 lamellen
  Objectiefconstructie19 elementen in 14 groepen
  Optische beeldstabilisatieJa
  ScherpstellenHandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatAPS-C
  BeschikbarevattingenFujifilm X
  Gewicht/ Afmetingen objectief2265 gram / 122 x 205,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De allermooiste foto’s van 2018 op Zoom.nl!

Review: Panasonic Lumix LX100 II