in

Review: HD Pentax-FA 35mm F2


11 augustus 2019, 10:51

Pentax heeft traditioneel veel fans, mede doordat de objectieven die ze ontwikkelen vaak ook op oude (analoge) Pentax-camera’s gebruikt kunnen worden. Dat geldt ook voor de nieuwe HD Pentax-FA 35mm F2, een update van een eerder 35mm-objectief.

Deze 35mm-reportagegroothoek is geen volledig nieuw objectief, maar een fikse update van de oudere SMC Pentax 35mm F2. De lichtsterke groothoek heeft nu de letters HD voor de naam staan, wat betekent dat het objectief voorzien is van HD-coating. Die zorgt er volgens Pentax voor dat je opnames kunt maken met een groter contrast. Verder is SP-coating aangebracht op het frontelement, waardoor dat goed beschermd is tegen vet en nattigheid.

Het uiterlijk is ook onder handen genomen en nu in lijn met andere moderne Pentax-objectieven. De diafragmaring is gebleven, waardoor je het diafragma gemakkelijk en intuïtief kunt verstellen van F 2 tot F 22. De behuizing is gemaakt van plastic en heeft een afstandsschaal. De afmetingen zijn ongeveer gelijk gebleven, waardoor ook deze 35 mm lekker klein en compact is. Je kunt het objectief zowel op fullframe- als aps-c-camera’s gebruiken. Daarnaast werkt het ook in combinatie met analoge Pentax-spiegelreflexen.

Compacte metgezel

In de praktijk is dit een fijne, compacte metgezel, die veelzijdig is door de breed toepasbare brandpuntsafstand en de mooie lichtsterkte. Je kunt er allerlei kanten mee op, zodat het objectief prima geschikt is voor de allroundfotograaf. De autofocus is een tikje luidruchtig maar werkt snel en accuraat. Handmatig scherpstellen kan natuurlijk ook. De scherpstelring heeft een redelijk korte slag en werkt soepel.
De beelden zijn al bij volle lensopening prima van scherpte, maar bij F 2,8 en kleiner worden ze nog een stukje scherper. Wel loopt de scherpte bij volle opening wat hard weg, een eigenschap die je pas ziet als je grote vlakken met dezelfde structuur fotografeert, zoals stoffen of tapijten. De ‘streep’ met scherpte zie je dan duidelijk liggen. De randen daarvan hadden wat vloeiender mogen zijn. Dit is geen probleem, maar meer een eigenschap waar je in zulke situaties even rekening mee dient te houden. Contrast en microcontrast zijn goed. De moeite om beeldfouten zoals overstraling en lichtvlekken te voorkomen werpt vruchten af, want het is moeilijk om dit objectief hier op grote fouten te betrappen. Straatlantaarns fotograferen in de avond levert bijvoorbeeld geen problemen op.

Conclusie

Deze vernieuwde HD Pentax-FA 35mm F2 is een aantrekkelijke optie voor Pentax-fotografen die graag werken met een lichtsterke reportagegroothoek of standaardlens (bij aps-c). Deze vernieuwde versie maakt indruk door de mooie scherpte en het fraaie contrast. Ook de nieuwe coatings doen hun werk, want in lastige situaties geeft deze Pentax geen krimp. Mede door de aantrekkelijke prijs een aanrader voor de Pentax-fotograaf!

Plus- en minpunten
Veelzijdige brandpuntsafstand
Compact en licht
Lawaaiige autofocus

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelHD Pentax-FA 35mm F2
  Prijs€ 399,-
  LeverancierRicoh Imaging, www.ricoh-imaging.nl
  Brandspuntafstand35 mm
  LichtsterkteF 2
  Aantal diafragmalamellen6
  Objectiefconstructie6 elementen in 5 groepen
  Optische beeldstabilisatienee (in camerabody)
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenPentax K
  Gewicht/ Afmetingen objectief193 gram/64×44,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verander een haarkleur in Adobe Photoshop!

Wat is dynamisch bereik en waarom is het belangrijk?