in

Review: Lensbaby Composer Pro


13 september 2011, 11:18

Scherpte is uit. Met een rolfilmpje of een app voor je iPhone kun je weer ouderwets onscherpe foto’s schieten. Wil je zelf controle houden over de beelden, dan is een Lensbaby waarschijnlijk een betere keus.


Waar een gewoon objectief streeft naar haarscherpe opnames van rand tot rand, zo niet de Lensbaby. Slechts eén plek in je opname is scherp. Aan de zijkant en op de voor- en achtergrond is alles onscherp. Door de Lensbaby te draaien en te kantelen verplaats je die scherpe plek in je beeld van het midden naar willekeurig elke plek in je beeld. De onscherpte wijkt af van de gewone onscherpte die gewend bent. Het is een mix van normale onscherpte en een dromerig zoomeffect. Iets dat je met een fotobewerkingsprogramma moeilijk kan imiteren.
De Lensbaby Composer Pro is één van de vele types Lensbaby’s. De hier besproken Composer Pro is wat ons betreft de meest aantrekkelijke. Door de ingebouwde metalen bal kun je vloeiend het objectief alle kanten op draaien. Heb je de plek die je scherp wilt gevonden, dan leg je die vast met een simpele draai aan een ring de neighoek. Scherpstellen gaat al net zo gemakkelijk en snel.

Beeldhoek
De Lensbaby Composer Pro is verkrijgbaar in twee smaken. Bij de versie met een 50 mm objectief zit een groot aantal losse diafragmaschijfjes. Deze plaats je met een speciaal magneetje in en uit het objectief. Dat werkt een klein beetje omslachtig. In de praktijk zul je de diafragmaschijfjes niet veel wisselen. Je camera past als je haar op diafragmavoorkeuze zet, zelf de sluitertijd aan.

De Composer Pro is voor zestig euro meer ook te koop met een 35 mm objectief, de Sweet 35. Dit objectief heeft een wijdere beeldhoek. Bij dit lensje vind je geen losse diafragmaschijfjes. Het ingebouwde diafragma is met een ring gemakkelijk in te stellen van F 2,5 naar F 22. Omdat de Lensbaby een totaal handmatige lens is, wordt je zoekerbeeld wel meteen donkerder als je een kleiner diafragma instelt.

Plus- en minpunten
veel leuke creatieve mogelijkheden
veel opties verkrijgbaar, zoals andere objectieven
te gebruiken voor foto en film
compleet manueel
losse diafragmaschijfjes onhandig

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7

Specificaties

  ModelLensbaby Composer Pro
  Prijs€ 240,-
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252- 687 555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand50 mm
  LichtsterkteF2 – F22
  Scherpstellenhandmatig, 47 cm tot oneindig
  Filtermaat37 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-C
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Sony Alpha, Pentax, Olympus E
  Gewicht/ Afmetingen objectief113 gram/5.7 x 6.3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Leica M9-P

Review: Nikkor 28-300mm F3.5-5.6G ED VR