in

Review: Lytro lichtveldcamera17 oktober 2013, 14:27

Een camera waarmee je achteraf kunt scherpstellen. Dit leek twee jaar terug, toen de Lytro voor het eerst geïntroduceerd werd, haast onmogelijk. Nu is hij verkrijgbaar in Nederland en wij testen of het echt te mooi om waar te zijn is.

Light field capturing

De Lytro camera is een lichtveldcamera waarmee vierdimensionale lichtveld wordt opgenomen. Hiermee vangt de beeldsensor van de camera de positie, sterkte en de richting waarin het licht valt op. Lytro noemt deze techniek ”light field capturing”. Zij spreken dus ook niet van megapixel maar van een 11 megaray sensor. Het bijzondere hiervan is dat je, na het maken van een foto, achteraf nog kan scherpstellen. Door op een ander punt in de foto te klikken, verschuift de focus naar deze plek en wordt de rest wazig. De camera kan dit vastleggen dankzij een raster van microlenzen voor de sensor. Dit is een indrukwekkende techniek die in de toekomst voor heel veel mogelijkheden zoals video gebruikt kan worden.


Door op de verschillende paddenstoelen te klikken verandert de focus.

Ontwerp

Het ontwerp van de Lytro camera is bijzonder. Door de rechthoekige vorm heb je een oogopslag niet direct door dat je met een camera te maken hebt. Bovenop zit de knop waarmee je foto’s kunt maken. Onderop de aan/uit knop. Verder kan je in/uitzoomen door met je vinger bovenop de camera heen en weer te bewegen. Aan de voorkant heeft de Lytro een 3,7 centimeter lcd schermpje die dient als live-view. Door middel van touchscreen kan je de foto’s terug bekijken en refocussen.
De Lytro-camera is compact, met als voordeel dat hij makkelijk mee te nemen is. Een nadeel van zijn ”lichtgewicht” is wel dat het lastiger is om de camera stil te houden terwijl je een foto neemt. Vooral bij langere sluitertijden heb je hier last van.


Door op het kattenvacht te klikken zie je de scherpte veranderen. Klik je op de achtergrond, dan verschijnt er een vrouw.

Praktijk

In de praktijk is het even oefenen. Niet bij alle foto’s krijg je het gewenste resultaat. Door dichter op het onderwerp te gaan staan zie je het effect beter. Dit komt omdat de afstand van de voorgrond en achtergrond groter word. Dit merk je ook al als je inzoomt met de camera.
De camera gaat snel aan en je kunt vrijwel direct een foto gemaakt worden. Ook is het een voordeel dat je niet hoeft scherp te stellen voordat je gaat fotograferen. Dit maakt het allemaal nog sneller. Zodra je de foto terug wil zien duurt het wel een tijdje voordat hij klaar is met laden. Het scherm reageert helaas langzaam. Als je snel van onderwerp verandert bij het fotograferen, blijft het scherm achter. Het duurt even voordat hij nieuwe onderwerp weer in beeld heeft. Het lcd schermpje is kleiner dan bij de meeste camera’s maar dat is niet direct onhandig. Wat wel jammer is, is dat de kwaliteit van het schermpje beter kan. Zodra je de camera kantelt is het schermpje slecht te zien. Je moet er dus echt recht voor staan. Dit is vervelend als je een foto vanuit een laag of hoog standpunt neemt. Wel reageert de touchscreen goed en snel.


Klik op de achtergrond en er staat een jongen naar je te zwaaien!

Perspectief veranderen

Refocussen is niet het enige wat je met je Lytro camera kan. Van perspectief veranderen is namelijk ook mogelijk. Door op de foto te klikken en met je muis te bewegen lijkt het alsof je camera achteraf nog een beetje verplaatst. Hierdoor is het mogelijk om achter andere objecten verscholen dingen toch te laten zien. We moeten wel toegeven dat dit effect maar een klein beetje te zien is.


Je ziet de diepte van de verschillende druppels en als je met je muis beweegt, verandert het perspectief van de druppels ook.

Functies

In de ”creative mode” kun je zelf bepalen op welk punt de focus veranderd kan worden. Normaal doet de camera dit zelf. In de creative mode heb 8x optische zoom. In de normale modus is dit 5,5 maal. Via de optie menu kan je aanvinken of je handmatig wilt fotograferen of niet. Dit valt dan alsnog een beetje tegen dat je alleen iso of sluitertijd kunt aanpassen. En dan nog maar 1 van de twee. Als je bijvoorbeeld je sluitertijd op een 1/100ste wilt hebben bepaalt de camera zelf wat voor iso hij gebruikt. Dit gaat alleen niet altijd even goed, zie onderstaande foto. Het diafragma getal blijft over het hele bereik op F2.0.


Door de automatische stand is de foto helaas veel te overbelicht.

Social media

De Lytro foto’s zijn voornamelijk bedoeld om gedeeld te worden via social media. Het effect van refocus of reshift zie je uiteraard niet als je de foto laat afdrukken. Ook op het lcd-scherm kun je alleen refocussen. Je kunt direct delen via een app die op het moment alleen voor iOS beschikbaar is. De foto’s kunnen ook geïmporteerd worden naar de computer via een bijgeleverde mini-usb-kabel. Hij downloadt dan automatisch een programma waarop de foto’s geselecteerd en gedeeld kunnen worden via een ”share” knop. Dit is leuk omdat familie en vrienden dus kunnen ”spelen” met jouw foto door erop te klikken.
Het is wel mogelijk om de afbeelding achteraf op te slaan als jpg bestand. Dit in de resolutie van 1080 bij 1080 pixels. Niet gek veel dus. De foto’s zijn vierkant maar Lytro wilt in de toekomst de resolutie 16:9 maken.

Het bewerkingsprogramma van Lytro

Prijs

De goedkoopste versie met 8GB aan opslaggeheugen (goed voor ongeveer 350 foto’s) gaat voor €479 over de toonbank. De 16GB-versie, voor 750 foto’s, kost €579. Deze prijs ligt hoog omdat de techniek nog redelijk nieuw is. En wie eerste wil zijn, moet betalen.

Conclusie

Het idee en effect is hartstikke leuk. Wel is de prijs nu aan de dure kant en wij vragen ons daarbij af hoeveel mensen het geld er nu voor over hebben. Als deze techniek doorontwikkeld wordt (en misschien ook voor spiegelreflexen en smartphones gebruikt wordt) zou dat de toekomst kunnen zijn.


Klik op de lavendel en bekijk hoe wazig de achtergrond wordt

Plus- en minpunten
Compact
Enige camera met dit effect
Slechte lcd scherm

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 6,6

Specificaties

  Modellichtveld camera
  Prijs€479 voor 8 gb en €579 voor 16 gb
  LeverancierLytro
  Sensorlight field sensor Sensor size: 4.6 x 4.6mm
  Zoombereik8x optische zoom
  Meegeleverd geheugen8 of 16 GB
  LCD-monitor3,7 cm LCD touchscreen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon D5300

Workflow in Adobe Lightroom