in

Review: Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S


23 juli 2019, 14:15

Bij de introductie van de Nikon Z-serie bracht Nikon gelijk een 24-70mm f/4 op de markt. Vrij snel volgde deze 24-70mm f/2.8: de professionele, lichtsterkere variant. Hoe goed is deze nieuwe standaardzoom en welke versie kun je het beste kopen?

De introductie van deze een stop lichtsterkere versie van de 24-70 mm is een moment waarop veel professionals hebben gewacht. Een dergelijke lichtsterke standaardzoom is namelijk een vaste waarde in de tas van een professionele fotograaf. Je kunt er eigenlijk op praktisch ieder gebied mee uit de voeten, en de kwaliteit staat – in elk geval bij de bestaande dslr-versie – buiten kijf. Uiteraard is dat objectief via een adapter ook te gebruiken op de Z 6 en Z 7.

Geen enkele lensfout

Nu is er de specifiek voor de Z-vatting ontworpen 24-70mm f/2.8 S. De lat ligt hoog, gezien de reputatie van de dslr-versie én de fraaie prestaties van de al eerder geïntroduceerde Z 24-70mm f/4. Zet je deze twee Z-objectieven naast elkaar, dan valt op dat de f/2.8-versie een stuk groter en zwaarder is. Logisch, want een hoge lichtsterkte vereist in de regel de inbouw van meer en ingewikkelder glas. Het objectief heeft maar liefst 17 lenselementen aan boord, verdeeld over 15 groepen. De verschillen in gewicht en grootte zijn overigens niet wereldschokkend, maar het is duidelijk dat als je voorkeur uitgaat naar een compact en licht objectief, de keuze op de f/4-versie zal vallen. De professional zal natuurlijk eerder kiezen voor optische prestaties en duurzaamheid.

Met die optische prestaties zit het wel goed. Het objectief presteert als het om beeldkwaliteit gaat boven verwachting en is zowel bij 24 mm als bij 70 mm gewoon ontzettend goed. Scherpte, tekening, contrast en kleuren zijn fantastisch. De scherpte in de hoeken is daarnaast verrassend goed en we hebben dit objectief eigenlijk op geen enkele lensfout kunnen betrappen. De hogere lichtsterkte betekent natuurlijk een fijne mogelijkheid om je onderwerp qua scherpte van de achtergrond te scheiden. De bokeh die daarbij komt kijken, is prachtig, waardoor je unieke en sfeervolle beelden kunt maken met dit objectief.

Conclusie

In de praktijk overtuigt het objectief meteen: intuïtieve bediening, een razendsnelle autofocus (Nikon heeft twee scherpstelmotoren ingebouwd) en een kloeke bouw. Fijn is ook het ingebouwde display waarop je snel allerlei belangrijke instellingen kunt aflezen. In samenhang met de prachtige optische kwaliteiten kun je maar één conclusie trekken: de nieuwe Z 24-70mm f/2.8 S is een topobjectief. Bepaal overigens voor jezelf of je de (flinke) meerprijs tegenover de 24-70mm f/4 wilt betalen, want ook dat objectief is zeer de moeite waard. Nikon heeft met deze twee 24-70mm-objectieven in ieder geval voor elke fotograaf het juiste Z-objectief in huis. Zo wordt de Z-serie bij iedere introductie een stukje aantrekkelijker.

Plus- en minpunten
Uitstekende optische kwaliteit
Bouwkwaliteit
Pittige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelNikkor Z 24-70mm f/2.8 S
  Prijs€ 2.499,-
  LeverancierNikon Nederland, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand24-70 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 15 groepen
  Optische beeldstabilisatienee (in camerabody)
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon Z
  Gewicht/ Afmetingen objectief805 gram/126×89 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 250D

AdobeRGB versus sRGB: wanneer gebruik je welke instelling op je camera?