in

Review: Nikkor Z 35mm f/1.8 S5 februari 2019, 15:10

Nikon heeft met de Z 6 en Z 7 twee erg aantrekkelijke fullframe-systeemcamera’s neergezet. Daarnaast is er ook een nieuwe serie Z-objectieven, met voor liefhebbers van lichtsterke groothoeken de Nikkor Z 35mm f/1.8 S: een objectief dat focust op kwaliteit. Dat willen we natuurlijk uittesten!

De Nikon Z 6 en Z 7 zijn twee uiterst capabele camera’s, die uitblinken door een goed doordacht concept, een fantastische grip en prima beeldkwaliteit. De introductie van een nieuw camerasysteem is echter niet compleet zonder nieuwe objectieven die speciaal voor de nieuwe vatting zijn ontwikkeld. Nikon komt dan ook met een serie Z-objectieven op de markt, waarvan de Nikkor Z 35mm f/1.8 S er eentje is. Deze lichtsterke vaste brandpunt is een objectief uit de S-serie, en dat betekent dat Nikon erg z’n best heeft gedaan om ‘m zo goed mogelijk te maken. Daar hangt tevens een prijskaartje aan, want aan de binnenzijde is een hoop kostbaar glaswerk gebruikt. De constructie omvat 11 elementen in 9 groepen. De negen diafragmalamellen zorgen voor een erg fraaie en zachte bokeh indien zich lichtbronnen bevinden in de onscherpe delen van je foto.

Uitstekende balans

Het uiterlijk is logischerwijs in lijn met het design van de Nikon Z 6 en Z 7. Het objectief heeft een mooi strak en bijna minimalistisch uiterlijk, waarin de grote scherpstelring de meeste plek opeist. Het is zeker niet het kleinste 35mm-objectief op de markt, maar de balans met de Z-camera’s is uitstekend. Bij handmatige scherpstelling werkt de scherpstelring mooi soepel, wat ook een voordeel is bij het maken van video’s. Dit objectief is ook daar prima voor geschikt, want de stappenmotor zorgt voor een snelle en stille scherpstelling, waardoor je soepele en geruisloze overgangen krijgt.

Nikon focust met deze groothoek op kwaliteit, en dat zie je als je de gemaakte beelden bekijkt. Die zijn ontzettend scherp, zelfs bij volle opening en in de hoeken, wat een erg goede prestatie is. Vaak is dat echter minder van belang, omdat je onderwerp zich meestal niet in de hoek van het beeld bevindt. Het laat echter wel zien dat de ontwerpers wisten waar ze mee bezig waren. Door de hoge lichtsterkte van F 1,8 en de ingebouwde beeldstabilisatie van de Z-camera’s kun je ook bij minder licht prima uit de voeten. Hoe de lichtomstandigheden ook zijn, je krijgt altijd scherpe beelden die een heldere en krachtige indruk achterlaten. Mits juist ingezet, geeft dit objectief ieder onderwerp een mooie hoofdrol door z’n tekening, scherpte en contrast.

Conclusie

Nikon levert met deze Nikkor Z 35mm f/1.8 S een prachtig maar kostbaar objectief af. Zijn die financiële mogelijkheden er, dan zal deze aankoop je zeker niet teleurstellen. De beeldkwaliteit is uitstekend, dat staat buiten kijf.

Plus- en minpunten
Uitstekende beeldkwaliteit
Prachtig in balans met Z-camera’s
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelNikkor Z 35mm f/1.8 S
  Prijs€ 949,-
  Leverancierleverancier Nikon Nederland, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand35 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie11 elementen in 9 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon Z
  Gewicht/ Afmetingen objectief370 gram/73×86 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Resultaten expertuitdaging: zwart-wit landschappen

Video: Bekijk de Olympus Challenge uitslag met GEHEIME extra opdracht: Zelfportret