in

Review: Nikon AF-P DX Nikkor 18-55mm F3.5-5.6G VR


23 februari 2016, 10:15

De nieuwe Nikkor AF-P DX 18-55mm stelt dankzij de stappenmotor soepel, maar vooral heel stil scherp, een belangrijke plus voor filmers.

Professionele videografen stellen meestal handmatig scherp en vinden automatisch scherpstellen niet zo’n belangrijke feature. Zij willen juist in een scène de totale controle hebben wanneer een onderwerp scherp in beeld komt of dat is heel mooi vaag in de onscherpte verdwijnt.
Als beginnende foto- en videograaf is het al moeilijk genoeg om je compositie te bepalen, en zul je de belichting maar ook de scherpstelling eerder aan de camera overlaten. Maar met de meeste reflexen gaat dat scherpstellen helaas niet altijd even soepel en stil.

Psssst…

Dat heeft onder meer met de autofocusmotor te maken. Toen reflexen uitsluitend scherpstelling via fasedetectectie kenden, was het onbelangrijk of een objectief nog een kleine scherptecorrectie maakte voordat de opname werd gemaakt, de snelheid waarmee dat gebeurde uiteraard wel. Bij het filmen werd die scherptecorrectie erg hinderlijk en werd de stappenmotor geïntroduceerd. Die is over het algemeen stiller en de controle over de scherpstelling is preciezer. Daardoor komt het heen en weer zoeken in combinatie met contrastautofocus naar de juiste scherpstelling minder voor.

Nikons eerste?

Stappenmotoren zijn geen onbekende in het Nikon cameralandschap. Ze werden al veel eerder toegepast in de Nikon 1-systeemcamera’s. Deze AF-P kitlens is wel het eerste reflexobjectief dat Nikon ermee maakt. Het objectief is verkrijgbaar in twee smaken: met en zonder optische stabilisatie. Het objectief wordt op dit moment geleverd met de Nikon D3300, D5300 en D5500 modellen. Oudere instapmodellen zijn niet compatibel met dit objectief. Toekomstige nieuwe Nikon instapreflexen worden ook met deze kitlens of de VR-loze broer geleverd.

Compact en licht

In ruststand is het objectief netjes compact ingetrokken, zoals bij veel Nikon 1 objectieven. Wat in dit geval je reflex een stuk draagbaarder maakt. De opbouw van het objectief is met 12 elementen in 9 groepen met 2 asferische elementen flink veranderd ten opzichte van eerdere kitlenzen. Dat was natuurlijk ook noodzakelijk vanwege het nieuwe intrekbare ontwerp. Als je wilt switchen tussen handmatig en automatisch scherpstellen, of de beeldstabilisatie in- of uit wilt schakelen, dan zul je dat in het menu van je camera moeten regelen. Het objectief mist daarvoor de schakelaars.

Autofocus

De autofocus is wat sneller dan de AF-S kitlens, maar is vooral beduidend stiller. En dat is natuurlijk bij het maken van video opnames erg belangrijk. In het telebereik scoort het objectief redelijk tot goed, in de groothoekstand blijven de randen van het beeld wel achter. Optisch blijft het vooral een kitlens. Het doet vooral wat het moet doen. En voor die max 100 euro die de VR kitlens je kost als je hem bij een body koopt, doet hij dat zeker niet onverdienstelijk! Koop je hem los, dan is de 269 euro een veel minder interessante aankoop.

Plus- en minpunten
• stappenmotor
• (ingetrokken) compacte bouw
• 3,1x optische zoom
• optische beeldstabilisatie
• snelle en stille scherpstelling
• geen zonnekap
• smalle scherpstelring
• plastic vatting
• geen knoppen MF/AF en VR

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7

Specificaties

  ModelNikon AF-P DX Nikkor 18-55mm F3.5-5.6G VR
  Prijs€ 269,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand18-55 mm, 3,1x optische zoom omgerekend voor aps-c: 27-82 mm
  LichtsterkteF 3,5-F 5,6
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie12 elementen in 9 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,38x
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 25 cm tot oneindig
  Filtermaat55 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon (D5500, D5300, D3300)
  Gewicht/ Afmetingen objectief205 gram/6,4×6,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Pentax gaat fullframe met de Pentax K1

Tips voor de mooiste landschappen in zwart-wit!