in

Review: Nikon D500


31 mei 2016, 09:00

De Nikon D500 verrast ons: zes jaar na de Nikon D300s hadden wij eigenlijk niet meer een high end aps-c-camera van Nikon verwacht. De focus lag de laatste jaren vooral op nieuwe hoge resolutie fullframe objectieven.

Toch groeit niet iedereen door van aps-c naar fullframe. Laten we niet vergeten: aps-c heeft nog steeds veel voordelen. Vooral voor sport- en natuurfotografen die dankzij de cropfactor voor een aantrekkelijke prijs goed en lichtsterk glaswerk kunnen gebruiken. Ook belangrijk: de snelheid van aps-c. Door de kleinere sensor en de beperkte hoeveelheid megapixels kunnen de data sneller worden uitgelezen. Zo kun je als sport- of natuurfotograaf snel bewegende onderwerpen onderweg op het juiste moment schieten.

Razendsnel

Nikon heeft flink uitgepakt. Met de nieuwe 21 megapixel-sensor in de D500 en de vernieuwde processor kun je maar liefst 10 bps schieten. En de enorme buffer van 200 raw-beelden betekent dat je gewoon 20 seconden volcontinu een actie kunt schieten zonder één beeld te hoeven missen.
Je autofocus moet die snelheid wel kunnen bijbenen. De AF-sensor van de D500 kan dat, met 153 punten, waarvan 99 kruisgevoelige. En omdat die over de hele breedte van je compositie liggen, misten we in de testopnames zelfs bij de hoge framerates bijna geen scherpstelmoment. En dat is voor deze tracking-methode meer dan indrukwekkend.

Autofocus

De fasedetectie autofocus werkt ook met weinig licht, is trefzeker en snel. Je kunt het focuspunt met de traditionele Nikon multi-selectieknop selecteren of terugvallen op de joystick vlak boven het scherm aan de achterkant. Het werkt snel, comfortabel en intuïtief. Je scherpstelpunt kun je ook in live view selecteren via het erg scherpe, deels kantelbare aanraakscherm. Maar dat betekent wel inboeten aan autofocussnelheid. De camera valt dan namelijk terug op de contrast autofocus, die overigens ook bij het filmen wordt gebruikt.

Video

Video schiet de camera in zowel 1080p met 60 bps als in 4K met 30 fps. Al gebruikt de D500 in de 4K-stand dan wel een 2x-cropmode. Waardoor je waarschijnlijk in het groothoekgebied wat beeldhoek tekortkomt en misschien wat ander glaswerk moet aanschaffen.

Brains

De D500 komt met nog wat slimmigheidjes. Zo is er naast een sd- ook een xqd-kaartslot, die je vooral bij de high speed framerates nodig kunt hebben. Handig is de scherpstelcorrectie die elk objectief dat je gebruikt automatisch kan finetunen. Nog zo’n handigheid is Snapbridge, een nieuwe manier om via bluetooth LE en wifi je opnames te delen en synchroniseren met je smartphone. Je kunt er ook nog eens energiezuinig je camera mee bedienen.

Aps-c versus fullframe

In de Zoom.nl van juni bespreken we uitgebreid de voor- en nadelen van de verschillende sensorformaten. Groter is niet altijd beter, concluderen we. En daar is deze D500 een uitstekend voorbeeld van. De sensor levert een verbeterde signaal-ruisverhouding bij hogere gevoeligheden dan eerdere aps-c-sensoren. En deze hoge framerates en razendsnelle autofocus kan geen enkele fullframe je op dit moment voor dit geld bieden.

Plus- en minpunten
10 bps burstmode
snel en accuraat 153 punts AF-systeem met 99 kruissensoren
weer- en stofbestendig
wifi en nfc, bluetooth
geen anti-aliasfilter
stereo mic- en hoofdtelefoonuitgang
sd- en xqd-slot
4K-video
hr aanraakscherm
stevige adviesprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelNikon D500
  Prijs€ 2369,- (body)
  LeverancierNikon
  Sensor15,6×23,5 mm DX-formaat cmos-sensor, 21 megapixel
  Resolutie5568×3712, 4176×2784, 2784×1856
  Videoresolutie3840x2160p 30 bps, 4K, stereo 1920x1080p 60 bps, Full HD, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 25600 en automatisch
  Burstratemax. 6 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, normaal, basis), mov (h.264/mpeg-4)
  Meegeleverd geheugengeen, sd- en xqd-slot
  Soort lenzenNikon F vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenddl, contrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptisch, 100% dekking
  LCD-monitor3,2 inch kantelbaar tft-aanraakscherm, 2.359.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body860 gram/14,7×11,5×8,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: theaterfotografie

De vertrouwensband tussen model en fotograaf