in

Review: Nikon D780


18 april 2020, 08:54

Nikon verliest de spiegelreflexgebruiker niet uit het oog, en dat is voor veel fotografen natuurlijk goed nieuws. Zo is er de nieuwe D780 als opvolger van de populaire D750. Is deze fullframe-middenklasser opgewassen tegen de spiegelloze concurrenten?

De Nikon D750 was erg populair. Zonder opzienbarend te zijn, deed hij precies wat van hem verwacht werd: uitstekende fullframe-foto’s maken. De D780 bouwt verder op die bloedlijn. De camera voelt dan ook snel vertrouwd aan en is eenvoudig in gebruik. Aan uiterlijk, materiaalgebruik en omvang is niet veel veranderd. Hij is niet groot, maar ook niet klein. Niet zwaar, maar ook niet licht. Ergonomie en grip zijn uitstekend en goed doordacht. Het scherm achterop is aanraakgevoelig en kantelt naar onder en naar boven.

Live-view

De laatste tijd staat bij Nikon voornamelijk het Z-assortiment in de spotlights. Begrijpelijk, want de Japanse fabrikant heeft niet voor niets deze systeemcameralijn gelanceerd. Nu zien we elementen uit de Z-serie in de spiegelreflexen van Nikon terugkomen. Zo wordt deze D780 opeens een aantrekkelijke ‘hybridecamera’, doordat Nikon het autofocussysteem van de Z 6 ingebouwd heeft. Ook met eerdere modellen kon je uiteraard in live-view werken, maar nooit eerder met de finesse en vanzelfsprekendheid van de D780. De autofocus werkt accuraat en snel, ook wat betreft het herkennen van gezichten en ogen. Gecombineerd met de aloude optische zoekerconstructie zorgen die live-view-mogelijkheden ervoor dat je altijd een geschikte methode hebt om al je onderwerpen te fotograferen of te filmen. Live-view is geen ondergeschoven kindje meer, zodat je deze D780 met recht een kruising tussen spiegelreflex en systeemcamera zou kunnen noemen.

Het autofocussysteem is overigens niet het enige element dat bekend voorkomt. Ook de sensor is dezelfde als bij de Z 6. Verheugend nieuws, want die sensor levert een aantrekkelijke beeldkwaliteit en goede prestaties bij weinig licht en hogere iso-waarden. Die kwaliteiten zien we terug bij de D780, waarmee je ook in het middensegment van de fullframe-spiegelreflexen topprestaties aanschaft. De beelden zijn helder en scherp en vertonen een prettig dynamisch bereik, zodat je achteraf nog prima aan de slag kunt met bijvoorbeeld de schaduwen en hoge lichten.

Filmen doet de D780 eveneens uitstekend, en vanzelfsprekend in 4K-resolutie. Het nieuwe AF-systeem vormt ook hier een sterke verbetering die volop mogelijkheden biedt. Wel ontbeert de D780 de in de body ingebouwde beeldstabilisatie van de Z 6.

Conclusie

Eigenlijk is deze Nikon precies wat de meeste fotografen nodig hebben: een uitstekend doordacht toestel waarmee je jarenlang prima foto’s maakt. Dankzij diverse Z-genen is deze spiegelreflex nu ook voor live-view en video een erg aantrekkelijke optie. We gaan ervan uit dat de D780 net zo populair wordt als z’n voorganger.

Plus- en minpunten
Fijne allrounder
Live-view werkt erg prettig
Geen beeldstabilisatie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelNikon D780
  Prijs€ 2.099,- (body)
  LeverancierNikon Nederland, www.nikon.nl
  Sensorcmos-sensor, 24,5 megapixel, fullframe
  Resolutie6048×4024
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-51200 (uitbreidbaar)
  Burstrate7 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Soort lenzenNikon F
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie, hybride-AF (contrast- en fasedetectie, bij live-view), handmatig
  Zoekeroptisch, pentaprisma
  LCD-monitor8 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body840 gram/143,5×115,5×76 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het fotograferen van vallende sterren

Belichting voor beginners – goed belichten doe je zo