in

Review: Nikon Keymission 360


19 januari 2017, 10:00

Nikon ziet consumenten steeds vaker foto’s maken hun smartphone en GoPro’s in plaats van met hun Nikon reflex. Tijd om misschien die markten ook te betreden dacht de Nikon marketing afdeling optimistisch.

Nee, Nikon gaat geen smartphones maken. Ze kondigden wel begin vorig jaar maar liefst drie nieuwe action cam’s aan. De Keymission 80, 170 en 360. Alledrie geschikt om onder natte, ruwe of gevaarlijke omstandigheden video’s en foto’s te maken. Het grootste verschil tussen deze drie types is de beeldhoek waarmee ze fotograferen. Normaal, ultra wijd en helemaal 360 graden rondom. Wij hebben de Keymission 360 getest, die in 360 graden filmt en fotografeert.

Bouw

De camera is mooi en stevig gebouwd, met twee fisheye objectieven aan beide zijden. Voorzien van twee 1/2.3″ sensoren achter beide lenzen. Er is geen schermpje om te zien wat je hebt filmt, en ook geen schermpje om te zien hoe je camera is ingesteld. Daarvoor heb je de Nikon Snapbridge 360/170 app nodig. Je kunt met deze Keymisson tot 30 meter onder water, en de camera is schokbestendig tot 2 meter hoogte. Er zitten twee knoppen op, één voor het schieten van foto’s en één voor video’s.

4K

De Keymisson 360 filmt inderdaad in 4K. Dat doen meer 360 graden 4K camera’s, en ze hebben allemaal hetzelfde probleem. Als je die 4K 360 graden video’s op youtube of in je 360 graden VR bril bekijkt zie je maar een klein deel van die 360 graden. De rest van die 4K video zie je pas als je naar links, rechts, boven of onder scroll of draait. Daardoor blijft er van die 4K resolutie op je high-res monitor natuurlijk veel minder over.

Connect

Om de camera in te stellen, je compositie te optimaliseren, of je opnames te bekijken is het nodig om je Keymission te pairen met je smartphone. Dat kan met zowel Android als iOS smartphones en tablets. Helaas laat de Nikon app je hier soms in de steek. Met een aantal apparaten lukte het niet om verbinding te leggen, en soms verloor de camera in een later stadium weer de verbinding. Als Nikon de volgende app en firmware de camera op hetzelfde niveau tilt als de hardware zou dat onze waardering bijna een punt verhogen.

Stitchen

De objectieven staan, als je ze vergelijkt met de Theta S 360 graden camera, wat verder van elkaar. En dat maakt het real time stitchen, ondanks de veel hogere resolutie, een stuk moeilijker. Als je de foto’s op je desk- of laptop met een programma zoals PTGui aan elkaar monteert dan zijn de resultaten goed. Maar als je naar de real time door de camera aan elkaar gemonteerde foto’s en vooral de video’s bekijkt zijn vooral de vlakken waar de twee video delen aan elkaar gemonteerd voor de Nikon verwende fotograaf toch wat teleurstellend.

Virtueel rondkijken

360 graden foto’s zijn al een jaar of vijftien erg intrigerend om virtueel mee rond te kijken. En dat 360 graden plezier zal in de toekomst op Youtube met de 360 graden video camera’s die nieuw de markt opduiken alleen maar meer worden. We staan eigenlijk op het gebied van 360 graden videografie op dit moment nog met de voeten in de modder. Het is een prachtig medium om mee te experimenteren. Al zal de verwende huidige fotograaf nog even wachten tot er minimaal 8K camera’s in de schappen liggen.

Plus- en minpunten
Stof en waterdicht met een beeldhoek van 360 graden horizontaal en 360 graden verticaal camera
4K video output
Wifi en bluetooth
Waterdicht tot 30 meter
Schokbestendig tot 2 meter
Bediening en bestandsoverdracht via de Nikon 360/170 app
Stitchen werkt real time niet altijd optimaal
Geen optimale beeldkwaliteit bij het bekijken van 360 graden video’s op grote schermen
Nog weinig mounts beschikbaar
Pairen met de smartphone en tablets gaat soms lastig

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,1

Specificaties

  ModelNikon Keymission 360
  Prijs€ 499,-
  LeverancierNikon, Tel.: 0900-122564, www.nikon.nl
  SensorTwee 21 megapixel CMOS 1/2.3” sensoren
  Resolutie7744×3872, 3872×1936 pixels
  Videoresolutie4096X2160, 24 beelden per seconde
  LichtgevoeligheidISO 100-1600, automatisch
  BurstrateOnbekend
  OpnameformaatJpeg, MP4, H.264
  ObjectiefOmgerekend naar full frame tweemaal fisheye 8,2mm 360×360 graden objectieven, F2,0
  Zoombereikgeen optische zoom
  Meegeleverd geheugenEén microSD geheugenslot
  ScherpstellenFixed focus
  ZoekerGeen
  LCD-monitorGeen
  Gewicht/ Afmetingen body198 gram/6,5×6,0x6,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macphun Luminar: nieuwe fotobewerker voor MacOS

In de stijl van Monica van der Maden – Bijzondere Dierportretten