in

Review: Nikon Z 85mm f/1.8 S16 januari 2020, 12:59

Het assortiment Z-objectieven voor de Z-serie van Nikon breidt langzaam uit. De Nikon Z 85mm f/1.8 S is één van de meest recente aanwinsten op dat gebied. Is deze 85mm net zo goed als hij op papier lijkt?

Het Nikon Z-platform moet in de toekomst erg groot worden en daarom is het niet meer dan logisch dat Nikon vaart zet bij het introduceren van nieuwe objectieven. Bij de introductie van de Z6 en Z7 werden die camera’s vergezeld door een stel goede en veelzijdige objectieven. Langzaamaan komen daar nu nog meer kwaliteitsobjectieven bij met professionele kwaliteiten en een aantrekkelijke lichtsterkte. De Nikon Z 85mm f/1.8 S is er daar eentje van. Dit objectief belooft veel gezien de reputatie van de ‘gewone’ lichtsterke Nikon 85mm objectieven voor hun dslr’s.

Wat opvalt is dat deze Nikon Z 85mm f/1.8 S best wel licht en compact is gebleven, in tegenstelling tot sommige concurrerende objectieven. Het is weliswaar geen heel erg kort objectief, maar het is wel bescheiden qua gewicht en diameter. Verder valt op dat het objectief een bijna minimalistische vormgeving heeft. Er zitten niet veel knoppen of schakelaars op en de scherpstel-ring is erg groot van formaat. Die ring is overigens ook voor andere instellingen te gebruiken als je die handmatige scherpstelling niet nodig hebt, een erg handige optie. Zo kun je bijvoorbeeld het diafragma met die ring veranderen.

Deze Nikon Z 85mm f/1.8 S is op vele terreinen inzetbaar. Logisch is deze 85mm als portret-objectief te gebruiken, omdat je door de combinatie van de brandpuntsafstand en het grote diafragma prachtige beelden kunt creëren van een model met onscherpe achtergrond. Toch zijn er ook andere toepassingen denkbaar, zoals de inzet bij reportages, technische fotografie en natuurfotografie.

Scherpstellen doet deze Z 85mm trefzeker en snel en ook de handmatige scherpstelling – belangrijk voor de juiste scherpte met dergelijke grote diafragma’s – werkt prettig via die grote scherpstelring. Optisch is deze Nikon Z 85mm f/1.8 S werkelijk erg goed. Het basis-recept van een 85mm met een groot diafragma zorgt er bijna vanzelf al voor dat je met dit objectief prachtige beelden kunt maken, maar daarnaast geeft deze Nikon Z je beelden extra karakter mee. De scherpte is uitstekend, over het gehele beeldveld. Beeldfouten zijn ook erg goed gecorrigeerd, waardoor je de beelden die je met deze 85mm maakt prima rechtstreeks uit de camera kunt gebruiken – als je dat zou willen. De kwaliteit van de onscherpte is een erg sterk punt van deze 85mm. Gezien de aard van het objectief is het logisch dat Nikon daar extra aandacht aan heeft besteed en die moeite is terug te zien in de resultaten. De onscherpte is erg fraai van kwaliteit: zacht en karaktervol. Samen met de ragfijne scherpte zorgt die mooie onscherpte ervoor dat je geen enkele moeite hoeft te doen om met deze Nikon de meest prachtige beelden te maken. Deze Nikon Z 85mm f/1.8 S is een uitstekende toevoeging aan het gamma en een ware aanrader door de optische kwaliteiten.

Plus- en minpunten
Uitstekende optische kwaliteit
Fijne grote scherpstelring
Niet de goedkoopste

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelNIKON Z 85MM F/1.8 S
  Prijs€ 899,-
  LeverancierNIKON NEDERLAND, WWW.NIKON.NL
  Brandspuntafstand85 mm
  LichtsterkteF1.8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie12 elementen in 8 groepen
  Optische beeldstabilisatieNee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatFullframe
  BeschikbarevattingenNikon Z
  Gewicht/ Afmetingen objectief470 gram / 75x99mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Sportfotografie tips van Bob Martin

baby slapend in gedachten

Aan de slag met newborn-fotografie