in

Review: Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR22 januari 2020, 13:04

Speciaal voor de Nikon Z50 – en toekomstige Z-modellen met APS-C-sensor – heeft Nikon de Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR op de markt gebracht. Het is een betaalbare standaardzoom met beeldstabilisatie. Hoe bevalt deze 16-50mm?

Na de introductie van de Z6 en Z7 heeft Nikon een reeks fraaie Z-objectieven op de markt gebracht, speciaal ontwikkeld voor deze fullframe-systeemcamera’s. Nu er ook een versie met kleinere sensor is geïntroduceerd ligt het voor de hand dat Nikon speciaal voor deze Z50 ook enkele objectieven op de markt brengt. De Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR is er daar eentje van.

De Z50 is lekker licht en compact en deze 16-50mm f/3.5-6.3 VR past uitstekend in dat plaatje. Het objectief is klein en licht en je voelt eigenlijk amper verschil tussen de camera met en zonder objectief. Dat is prettig, want zo blijft de hele set lekker compact en licht en is dus overal zonder veel problemen mee naar toe te nemen. Het bereik is veelzijdig, van groothoek tot standaard en dus voor veel soorten fotografie in te zetten. Echt lichtsterk is deze 16-50mm niet, maar dat is gezien de prijs logisch en ook precies wat andere fabrikanten aanbieden ter concurrentie. Wel heeft deze standaardzoom de beschikking over beeldstabilisatie, een functie die er voor zorgt dat je toch lekker lang uit de hand kunt blijven fotograferen zonder met onscherpe beelden thuis te komen. Dat heft het probleem van de geringe lichtsterkte dus voor een deel op. Wel blijft het natuurlijk zo dat deze Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR niet de meest ideale keuze is als je graag een onscherpe achtergrond creëert. Dat lukt overigens verrassend goed, vooral in situaties met een onderwerp dat zeer dichtbij staat. Je kunt dan ook scherpstellen op onderwerpen die slechts twintig centimeter verwijderd zijn. Is fotograferen met een kleine scherptediepte echter een specifieke wens, dan is kiezen voor een objectief met een groter diafragma waarschijnlijk een slimmer idee. Wil je dit af en toe, dan is deze Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR daar prima voor geschikt.

Dit soort standaardobjectieven – vaak aangeboden in combinatie met een camera – zijn optisch meestal niet bijzonder interessant of goed. Deze Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR is echter verrassend goed, zeker gezien de aantrekkelijke prijs. De scherpte is ruim voldoende, kleuren zijn levensecht en ook het contrast en het microcontrast zijn prima in orde voor een objectief met deze specificaties. Samen met de uitstekende Z50 is dit een combinatie die voor veel soorten fotografie inzetbaar is. Deze Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR is veelzijdig en optisch prima in orde, waardoor we denken dat iedere Z50-fotograaf dit standaard-objectief graag in zijn of haar tas zou willen hebben zitten.

Plus- en minpunten
Compact en licht
Optisch verrassend goed
Niet erg lichtsterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelNIKON Z DX 16-50MM F/3.5-6.3 VR
  Prijs€ 359,-
  LeverancierNIKON NEDERLAND, WWW.NIKON.NL
  Brandspuntafstand16-50 mm
  LichtsterkteF3.5-6.3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie9 elementen in 7 groepen
  Optische beeldstabilisatieJa
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon Z
  Gewicht/ Afmetingen objectief135 gram / 70x32mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De basis voor een goede studio shoot

Meld je nu aan voor de Zoom Fotowalk in Haarlem