in

Review: Nikon Z624 januari 2019, 13:34

Het grootste Nikon-nieuws van 2018 was natuurlijk de introductie van de spiegelloze fullframe Z-serie. Met deze Z-serie gaat Nikon de strijd aan met Canon, Leica en Sony, het merk dat al sinds jaar en dag – en lang als enige – die markt bedient. Nikon doet dat met twee Z-camera’s: de Z6 en Z7. Topmodel Z7 kwam als eerste op de markt en nu is het de beurt aan de Z6. Hoe bevalt de instapper van de twee?

De Z6 mag dan de instapper van de twee zijn, maar deze Nikon is toch een zeer serieuze camera. Nikon gaat met deze Z6 bijvoorbeeld de strijd aan met de Canon EOS R en de Sony A7III, waar de Z7 vooral de resolutie-rijke A7R III op de korrel neemt. Want net als bij Sony zit dáár het grootste verschil tussen de Z6 en Z7: de resolutie. De Z6 heeft een 24.5 megapixel-sensor aan boord, tegenover een 45.7 megapixel-sensor in de Z7. Dit heeft uiteraard negatieve gevolgen als je je beelden levensgroot wilt afdrukken, maar aan de andere kant geeft het de Z6 voordelen als het gaat om de aan- of juist afwezigheid van ruis. Ook zou de Z6 op video-gebied in het voordeel moeten zijn.

Sensoren

De verschillende sensoren zijn echter niet de enige verschillen tussen de Z6 en Z7. Zo heeft de Z6 minder autofocus-punten beschikbaar: 273 versus 493. Aanzienlijk minder dus, maar nog steeds niet verkeerd. Verder komt het autofocus-systeem vrijwel overeen met dat van de Z7. Als je van snelle fotografie houdt, dan is de Z6 in het voordeel. De Z7 schiet maximaal 9 beelden per seconde, maar de Z6 komt tot 12. Dat kan in specifieke gevallen het verschil maken. Verder is de Z6 door de grotere pixels in het voordeel als je gaat filmen, want je beelden zijn ‘schoner’, zeker bij gebruik van hogere ISO-gevoeligheid.

In de praktijk is de Z6 – net zoals de Z7 – een erg fijne camera. De grip en de gebruiksvriendelijkheid van de camera zijn gewoon uitstekend. Dat heeft Nikon echt heel goed voor elkaar. Gewicht en maatvoering zijn prima in balans en de camera voelt heel erg ‘bij de les’. Door de ingebouwde beeldstabilisatie kun je lang uit de hand fotograferen, ook bij weinig licht. Beelden zijn goed van kleur, erg mooi van detail en tot op grote hoogten ruisvrij. De Z6 is een erg goed totaalpakket.

Conclusie

Aan het begin gebruiken we de woorden ’topmodel’ en ‘instapper’ voor de Z7 en Z6. Maar die twee woorden dekken de lading bij nader inzien toch niet helemaal. Het ligt namelijk helemaal aan de eisen van de fotograaf en de omstandigheden waarin hij of zij gaat fotograferen welke van de twee camera’s in het voordeel is. Is er noodzaak voor veel detail en een hoge resolutie? Kies dan de Z7. Werk je veel bij weinig licht of ben je een filmer? Neem dan de Z6. Overigens: als de Z6 voor jou de meest interessante camera van de twee is, dan heb je geluk. De Z6 is namelijk aanzienlijk goedkoper dan de Z7.

Plus- en minpunten
Uitstekende allrounder
Fijne grip
Geen dubbel kaartslot

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelNIKON Z6
  Prijs€ 2449,- (BODY + FTZ-ADAPTER)
  LeverancierNIKON NEDERLAND, WWW.NIKON.NL
  SensorFULLFRAME MET 24.5 MEGAPIXEL
  ResolutieMAX
  VideoresolutieMAX 3840 X 2160 (4K UHD)
  LichtgevoeligheidISO 100 – 51.200 (EN UITBREIDBAAR)
  Burstrate12 FPS
  OpnameformaatRAW en JPEG
  Meegeleverd geheugenNEE, XQD
  Soort lenzenNIKON Z (OF NIKON F VIA ADAPTER)
  Verlengingsfactor1 X T.O.V. 35MM
  Scherpstellen273 punten (fasedetectie, bij enkelpunts AF)
  Zoeker1,27 CM OLED MET 3.690.000 BEELDPUNTEN
  LCD-monitor8 CM KANTELAAR TFT-LCD
  Gewicht/ Afmetingen body675 GRAM / 134 X 100,5 X 67,5 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Olympus OM-D E-M1X aangekondigd- ND filter functie en 50MP High-res uit de hand

Zo begin je met foodfotografie | Culinaire fotografie