in

Review Nikon Z7 – een totaal nieuw verhaal18 oktober 2018, 14:50

Met de Nikon Z-serie zet Nikon een eerste stap op de spiegelloze fullframe systeemcamera’s en lenzenmarkt. Wij hebben de Nikon Z7 gereviewed.

De Nikon Z7 is samen met de Z6 het begin van een totaal nieuw verhaal binnen de Nikon-geschiedenis. De twee camera’s zijn de eerste types van een lijn met spiegelloze fullframe-camera’s en lenzen. De Z-serie heeft ook een totaal nieuwe (en erg grote) vatting, waardoor er ruimte was om nieuwe (lichtsterke) lenzen te ontwikkelen. Er is ook een adapter zodat de Nikon-fotograaf de lenzen van het Nikon spiegelreflex-assortiment gewoon op deze Z-camera’s kan gebruiken.

Een half jaar geleden was Sony de fabrikant die op dit gedeelte van de markt heerste, want buiten de minimaal verkopende Leica SL was Sony de enige fabrikant met dergelijke camera’s in het gamma. Nu liggen de kaarten compleet anders, want binnen enkele maanden hebben zowel Nikon, Canon en Panasonic spiegelloze fullframe systeemcamera’s gepresenteerd.


Deze Nikon Z7 is van erg groot belang voor Nikon en daarom is het erg interessant om te ontdekken wat Nikon van deze eerste poging gemaakt heeft. Laten we meteen in huis vallen: de Z7 is een erg fijne camera en Nikon lijkt dan ook geslaagd in hun missie.

De Nikon Z7 is dus een spiegelloze systeemcamera met een fullframe-sensor, in dit geval met 45.7 megapixel. Het grootste verschil met de Z6 is het aantal megapixel, waarbij de Z6 er 24.5 in de schaal legt. De Z7 is het voorlopige topmodel, bedoeld voor (semi)professionele fotografen die een grote resolutie en veel detail nodig hebben. Daarmee is deze Z7 natuurlijk een rechtstreekse concurrent van de Sony A7R III, die hetzelfde recept volgt.

De camera komt vertrouwd over, hoewel het ontwerp natuurlijk helemaal nieuw is. Het design houdt het midden tussen de spiegelreflexen van Nikon en het ontwerp van de spiegelloze camera’s van Sony. De Z7 is ergonomisch gezien een knappe camera, want voor Nikon-fotografen voelt de camera ook direct vertrouwd. Knoppen, functies en elementen zitten waar je ze verwacht en de grip is erg goed. De camera laat zich heel fijn vasthouden en is qua gewicht en grootte precies goed. De beschikbare Z-lenzen zijn mooi in balans qua maatvoering en gewicht.

In de praktijk voelt de Z7 bijna als een verlengstuk van je oog, zoals het een goede camera betaamt. De camera doet gewoon wat hij moet doen en voelt snel, wakker en gemaakt voor het zwaardere werk. De zoeker speelt daarin een belangrijke rol: deze is erg groot en helder met 3.6 miljoen beeldpunten. Fijn is ook het kleine lcd-scherm bovenop de camera, waarop je snel de belangrijke instelling kunt controleren. De Z7 heeft met het nieuwe autofocussysteem met 493 AF-punten geen enkele moeite om snel en accuraat scherp te stellen.


De beelden die we met de Z7 maakten zijn zonder uitzondering fraai van detail, balans en kleuren. Qua beeldkwaliteit ontlopen de D850 en deze Z7 elkaar niet veel, wat natuurlijk een compliment is voor deze nieuwe Z7. Het dynamisch bereik ligt op een erg hoog niveau en ook ruis kom je niet snel tegen als de lichtomstandigheden uitdagend worden. De ingebouwde beeldstabilisatie (5-assig) werkt dan ook in je voordeel. Ook op videogebied is de Z7 bij de tijd. De camera filmt in 4K-resolutie met 30p en zorgt voor 4:2:2 HDMI-output in 10bit.

We verklapten het net al, maar Nikon heeft met deze Z7 een zeer indrukwekkende camera neergezet. Dat is knap, want dit marktsegment is natuurlijk compleet nieuw voor de Japanse fabrikant. Deze Z7 opereert bijvoorbeeld op hetzelfde niveau als camera’s in de huidige A7-serie van Sony. Je zou kunnen zeggen dat de Z7 een spiegelloze Nikon D850 is, waarbij je de fijne maatvoering, ingebouwde beeldstabilisatie en de nieuwe grote vatting er extra bij krijgt. Daarnaast kan de Nikon-fotograaf zijn bestaande lenzen-arsenaal gewoon gebruiken op deze camera. Kortom: deze Z7 is een zeer indrukwekkende zet.

Plus- en minpunten
sublieme beeldkwaliteit
fijne ergonomie
slechts 1 kaartslot

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelNIKON Z7
  Prijs€ 3849,-
  LeverancierNIKON NEDERLAND, WWW.NIKON.NL
  SensorFULLFRAME CMOS, 45,7 MEGAPIXEL
  ResolutieMAX 8256 X 5504
  VideoresolutieMAX 3840 X 2160 (4K)
  LichtgevoeligheidISO 64 – 25.600
  Burstrate9 FPS
  OpnameformaatRAW + JPEG
  Meegeleverd geheugenNEE, 1 XQD-KAARTSLOT
  Soort lenzenNIKON Z – NIKON F BIJ GEBRUIK VAN FTZ-ADAPTER
  Verlengingsfactor1 X T.O.V. 35MM
  ScherpstellenHYBRIDE FASEDETECTIE/CONTRAST-AF – 493 SCHERPSTELPUNTEN
  ZoekerOLED MET 3.6 MILJOEN BEELDPUNTEN
  LCD-monitorKANTELBAAR TFT-LCD-TOUCHSCREEN
  Gewicht/ Afmetingen body675 GRAM / 134 X 100,5 X 67,5 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Winnaar Djoser fotowedstrijd: Met oog voor Afrika

Doorgewinterde fotografen: deze is voor jullie! Compleet Boek & Online Cursus Portretfotografie!