in

Review: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3


22 november 2019, 19:18

Veel fotografen zijn op zoek naar een compact en veelzijdig objectief. De Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 valt in die categorie. Sluit deze superzoom een compromis of is het een regelrechte aanrader?

Als je op allerlei opnamesituaties voorbereid wilt zijn, is een arsenaal objectieven van groothoek tot (super)tele een must. Dat betekent een grote en zware tas met apparatuur die je constant moet meezeulen. Tijdens een dagje fotograferen in een stad of tijdens je vakantie is dat geen prettig vooruitzicht. Veel fotografen zoeken daarom een flexibel maar toch compact alternatief. Olympus heeft dankzij de relatief kleine Micro Four Thirds-sensor (MFT) een streepje voor, want de camera’s en objectieven van Olympus zijn een flinke slag kleiner en lichter dan vergelijkbare apparatuur voor fullframe-spiegelreflexcamera’s. Zeker teleobjectieven zijn beduidend compacter, waardoor je flink wat reikwijdte kunt meenemen in een kleine fototas.

Deze M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 is een goed voorbeeld. Met omgerekend naar fullframe maar liefst 400 mm kom je een heel eind. Deze superzoom heeft echter ook aan de andere kant van het spectrum veel te bieden. De uiterste groothoekstand komt overeen met 24 mm op fullframe. Kortom: een enorme veelzijdigheid aan brandpuntsafstanden in één erg compacte behuizing.

Veelzijdigheid

Zulke superzoomobjectieven vind je bij meerdere fabrikanten. Ze leveren meestal prima foto’s af. Toch zijn het doorgaans niet de beste objectieven als je de optische kwaliteit onder de loep neemt. Aan de veelzijdigheid hangt een prijs, en voor topkwaliteit kun je beter investeren in ‘losse’ objectieven met je favoriete brandpuntsafstanden.

Deze Olympus-superzoom presteert echter toch relatief goed, ook in de teleregionen. De beelden zijn misschien wat aan de zachte kant, maar qua contrast en tekening toch aantrekkelijk. Heel lichtsterk is deze Olympus niet – een overeenkomst met andere superzooms – maar gelukkig behoort de beeldstabilisatie in de Olympus-camera’s tot de beste. Daardoor is het niet zo moeilijk om ondanks de geringe lichtsterkte toch scherpe foto’s te maken, ook bij (te) lange sluitertijden. Prettig is dat je erg dichtbij kunt scherpstellen. De autofocus werkt snel en precies, ook in de uiterste telestand.

Conclusie

In de praktijk blijkt deze 12-200mm-superzoom een erg prettig objectief voor dagelijks gebruik. De veelzijdigheid is misschien wel een groter voordeel dan je op het eerste gezicht zou denken. Daarnaast is de optische kwaliteit in orde, zeker gezien het feit dat dergelijke objectieven op dat vlak vaak een compromis vormen. Details, scherpte en tekening zijn prima en de foto’s hebben een prettig karakter. Olympus biedt ook een 12-100mm F4 Pro en die scoort optisch beter, maar weer minder qua veelzijdigheid. Het geteste objectief is een prima keuze voor wie een veelzijdige en compacte superzoom zoekt voor een Olympus-camera.

Plus- en minpunten
Enorm bereik
Compact en licht
Niet bijster lichtsterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelOlympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3
  Prijs€ 899,-
  LeverancierOlympus Nederland, www.olympus.nl
  Brandspuntafstand12-200 mm
  LichtsterkteF 3,5-6,3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie16 elementen in 11 groepen
  Optische beeldstabilisatienee (in camerabody)
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatFour Thirds
  BeschikbarevattingenMFT
  Gewicht/ Afmetingen objectief455 gram/99,7×77,5mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: De juiste camera-instellingen voor sportfotografie

5 analoge camera’s voor beginners