in

Review: Olympus Pen E-PM2


11 juni 2013, 10:00

Met de Olympus Pen E-PM2 mikt de fabrikant op beeldliefhebbers die een mooie opname willen zonder zich te hoeven verdiepen in zaken als diafragma en sluitertijd.

Klik, klak, klaar!

De ontwikkelafdeling van Olympus kreeg de opdracht om van de Olympus Pen E-PM2 een kleine lichte en eenvoudig te bedienen camera te maken. Maar wel met als kloppend hart de live mos-sensor die grote broer Olympus E-M5 zo beroemd maakte. Deze camera is bedoeld voor de groeiende groep van beeldliefhebbers die wel een mooie opname willen hebben, maar zich niet willen verdiepen in zaken zoals diafragma en sluitertijd. Daarom zit er geen PASM-wieltje aan de bovenkant, al kun je die belichtingsmethoden wel via een menu selecteren. Dat werkt, maar daarna moet je wel verder gaan zoeken om het diafragma of de sluitertijd nog aan te passen.

Instapper

En de instapper? Die is gewoon blij. Die zal zonder basiskennis van fotografie of Photoshop de live guide naast de ontspanknop waarderen. Daarmee kun je zonder kennis van zaken de kleuren oppeppen, de helderheid verhogen of de scherptediepte vergroten of beperken. Bovendien heeft de Olympus Pen E-PM2 nog dertien hippe artfilters. Zodat hij bijna op een uitgebreid instagramfilter op je smartphone lijkt. Maar dan wel met de luxe van zestien megapixels en de mogelijkheid om verschillende objectieven op je Olympus Pen E-PM2 te klikken. De body ziet er plastic uit en zo voelt hij ook wel een beetje. Gelukkig heeft de body wel een kleine handgreep aan de voorzijde gekregen, waardoor de camera niet snel uit je handen glijdt. De camera heeft een touchscreen en dat maakt het scrollen door de menu’s makkelijker. Maar met dikke vingers zijn de kleine icoontjes lastig aan te klikken. Gelukkig heb je dan de menuknoppen nog om de opties aan te klikken. Er is geen ingebouwde flitser, maar die wordt gelukkig wel los meegeleverd. Al kun je dan niet meer de optionele elektronische zoeker op hetzelfde flitsschoentje klikken.

Plus- en minpunten
compacte body
snelle autofocus
8 bps burstmode
touchscreen
16 megapixel live mos-sensor
meegeleverde (losse) flitser
moeilijk switchen tussen belichtingsmodi
moeilijk sluitertijd en diafragma aanpassen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelOlympus Pen E-PM2
  Prijs€549,- (body plus 14-42 II mm objectief)
  LeverancierOlympus, tel. 0800-67108300, www.olympus.nl
  Sensor13,0×17,3 cm live mos-sensor, micro four thirds, 17 megapixel
  Resolutie4608×3456, 2560×1920, 1280×960
  Videoresolutie1920x1080p, 30bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate8 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), mov, h.264/mpeg4
  Soort lenzenmicro four thirds
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch lcd-scherm, 460.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body269 gram/10,9×6,4×3,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon 1 S1

Review: AF-S Nikkor 80-400 mm