in

Review: Olympus TG-870


26 juli 2016, 09:00

Als Facebookende outdoor freak wil je natuurlijk zo nu en dan ook een selfie op je surfboard of snowboard op het net zetten. Met het kantelbare scherm en de ontspanknop aan de voorkant is de Tough 870 er helemaal klaar voor.

Traditionele compactcamera’s en outdoorcamera’s groeien steeds meer naar elkaar toe. Niet zo gek, want we zijn steeds meer buiten, onderweg of op reis. Maar belangrijker is dat veel fotografisch interessante onderwerpen om een waterdichte camera schreeuwen. Wie één keer zijn hoofd onder water in een tropische zee heeft gedompeld, een onstuimige Hollandse onweersbui wilde fotograferen, of in de winter een zwarte afdaling in de Alpen of de Elfstedentocht wil vastleggen, weet dat. Je spiegelreflex is dan te groot, niet waterdicht of te kwetsbaar … en je hebt dat prachtige ogenblik gemist.

Die robuustheid van de TG-870, waterdicht tot 15 meter en valbestendig tot 2 meter, is de ultieme kracht van de camera. Maar tegelijkertijd ook een van de belangrijkste minpunten van deze outdoor cam. Door alle afdichtingen tegen vorst, waterdruk en viezigheid is de camera niet zo ‘snappy’. In- en uitzoomen, menu’s doorlopen of snel je gemaakte foto’s een voor een bekijken duurt langer en gaat wat moeizamer dan je met een traditionele camera gewend bent. Daar moet je vooral in het begin aan wennen.

Point and shoot

Deze TG-870 heeft in tegenstelling tot de Olympus TG-4 geen diafragmavoorkeuze en geen raw-ondersteuning. Ook is het objectief minder lichtsterk dan die van de TG-4, wat onderwater, maar ook bij weinig licht de camera snel naar hogere iso-waardes laat grijpen. Toch laat de TG-870 een zeer goede indruk achter. Door het opklappende scherm komen niet alleen selfies in je bereik, maar vooral ook ongebruikelijk hoge en lage standpunten, die dan juist in ongebruikelijke weersomstandigheden extra tot hun recht komen. De weidse groothoek van omgerekend 21 mm geeft je dan een extra interessant perspectief.

Dat het niet alleen een goede buitencamera is voor de ondernemende fotograaf, maar ook een robuuste kindercamera, bewees een peuterklas. De zandbak, schommels, pierenbadje en de vele valpartijen deden de Tough-870 niks. De vrolijke selfies en opnames van toekomstige Zoom.nl-fotografen in de dop lieten de vrolijke wereld vanuit een peuterstandpunt zien. Aanbevolen dus voor ruige buitensporters en jonge trotse ouders.

Plus- en minpunten
robuuste buitencamera in broekzakformaat
5x optische zoom
kantelbaar scherm
hybride beeldstabilisatie
wifi en gps
vallen tot 2 m, waterdicht 15 m
bestand tegen 100 kg en -10℃
aantrekkelijk geprijsd
objectief niet lichtsterk
geen diafragma- of sluitertijdvoorkeuze
geen raw

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelOlympus TG-870
  Prijs€ 269,-
  LeverancierOlympus, tel. 071-5821888, www.olympus.nl
  Sensor4,7×6,3 mm, 1/2,3 inch cmos-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4608×3456, 3264×2448, 2048×1536
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 125-6400 en automatisch
  Burstrate7 bps
  Opnameformaatjpg (2 verschillende compressies), quicktime motion jpeg
  Objectief21-105 mm (omgerekend naar 35 mm), F 3,5-F 5,7
  Zoombereik5x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu)
  Zoekergeen
  LCD-monitorkantelbaar 3 inch lcd-scherm, 920.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body224 gram/11,2×6,4×2,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips voor de leukste vakantieportretten

Bruid wordt van paard gegooid tijdens fotoshoot