in

Review: Panasonic Lumix S PRO 50mm F1.426 februari 2019, 13:45

Tegelijk met de Panasonic Lumix S1 en S1R introduceert de fabrikant ook een aantal specifiek voor deze camera’s gebouwde objectieven. De S PRO 50mm F1.4 is een daarvan. Hoe bevalt deze lichtsterke vijftiger?

Als je als merk een totaal nieuw platform ontwikkelt, dan wil je dat er bij de start al zoveel mogelijk objectieven voor dat specifieke platform beschikbaar zijn. Panasonic heeft dat goed voor elkaar bij de introductie van de spiegelloze fullframe-camera’s S1 en S1R. Die camera’s maken gebruik van de Leica L-vatting, waardoor je objectieven van de Leica SL en TL op je nieuwe Panasonic kunt gebruiken. De driehoeksverhouding tussen Leica, Panasonic en Sigma gaat er bovendien in de toekomst voor zorgen dat er meer dan voldoende keuzemogelijkheden zijn. Bij de introductie van de camera’s zijn meteen drie verschillende nieuw ontwikkelde Panasonic Lumix S PRO-objectieven beschikbaar, waar deze 50 mm F 1,4 er eentje van is.

Geen compromissen

Panasonic zegt over dit objectief dat het een ‘no compromise’-ontwerp is. Ze hebben dus hun uiterste best gedaan om een subliem presterend glaswerkje te maken. Laten we met de deur in huis vallen: dat is ze gelukt. Het is werkelijk een prachtlens, die ultiem scherp en karaktervol tekent. De scherpte is erg goed en ook het (micro)contrast is van een hoog niveau. Al bij volle diafragmaopening heb je de beschikking over een ragfijne scherpte.

Opmerkelijk is de aanwezigheid van zowel een lineaire autofocusmotor als een stappenmotor. Het objectief is opgebouwd uit 13 elementen in 11 groepen en is erg degelijk uitgevoerd, net als de bijbehorende camera’s. Het objectief is stof- en spatwaterbestendig, waardoor je het met een gerust hart in slechte weersomstandigheden kunt gebruiken.

Het diafragma bestaat uit elf afgeronde lamellen. De bokeh is dan ook fabelachtig mooi: zacht, subtiel en smeuïg. Hier komt de expertise van Leica dubbel en dwars naar voren. Want hoewel het niet expliciet op de lens staat, heeft Leica zich natuurlijk uitgebreid met de S PRO-objectieven bemoeid.

Conclusie

In de praktijk is deze nieuwe S-X50, zoals hij officieel heet, een ontzettend fijne lens. Hij is niet licht en klein, maar hij past goed bij de eveneens gewichtige S1 en S1R. De balans is in orde, en dat is enorm belangrijk bij een camerasysteem dat zich richt op veeleisende professionals. Fijn is de manier waarop je kunt wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Daarvoor schuif je eenvoudig een ring op de lens naar voren of naar achteren. Dat werkt heel intuïtief en daardoor snel. Ook een fysieke diafragmaring ontbreekt niet.

Panasonic heeft met dit objectief een fantastisch aanbod in huis. Deze 50 mm is erg prettig in gebruik en de beeldkwaliteit is fenomenaal goed.

Plus- en minpunten
Superieure beeldkwaliteit
Prachtige bokeh
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix S PRO 50mm F1.4
  Prijs€ 2.499,-
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Brandspuntafstand50 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen11
  Objectiefconstructie13 elementen in 11 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenL-vatting
  Gewicht/ Afmetingen objectief955 gram/130×90 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HDR foto’s samenvoegen | Photoshop Quick Tip

Sony introduceert nieuwe full-frame 135mm F1.8 G Prime Lens