in

Review: Pentax K-70


1 november 2016, 10:00

Pentax stopt z’n reflexen vol met innovatieve opties tegen een heel aantrekkelijke prijs. Bij deze K-70 is dat niet anders.

Deze body is de opvolger van de K-50, maar Pentax stopte er veel innovaties uit de high-end K-S2 body in. Zo is de body waterdicht, heeft hij wifi, sensor beeldstabilisatie, een 24 megapixel sensor, een verticale en horizontale horizon, pixel-shift en een volledig draaibaar scherm. En dat is voor een adviesprijs van 699 euro indrukwekkend. De body is wat hoekig en ziet er niet echt chic uit, al is smaak natuurlijk persoonlijk. Ook de interface van de menu’s van deze nieuwe Pentax blijven we wat gedateerd vinden.

Shift!

Bij de nieuwe sensor in deze K-70 is het aliasfilter weggelaten, om zo de hoogste scherpte te behalen. Daarmee loop je in theorie wel de kans dat er moiré optreedt bij heel fijne repeterende details zoals in kleding, maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Pentax heeft een ingebouwde sensor beeldstabilisatie die onbedoelde bewegingen van de fotograaf compenseert en daarmee onscherpte tot 4,5 stops voorkomt. Mocht je kans lopen op moiré tijdens je opname, dan kun je diezelfde technologie inzetten om je sensor tijdens de opname heel licht te laten bewegen, zodat moiré niet optreedt. Slim!

Merk je zelf wel eens dat er moiré optreedt in je foto’s? In deze cursus leggen we je uit hoe je dit eenvoudig kan verwijderen in Photoshop.

Veel spannender wordt het als je de pixel-shift technologie in actie zet. De camera maakt dan, uiteraard op statief, vier opnames achter elkaar. Waarbij de sensor telkens heel licht verschuift. De opnames worden daarna in de camera automatisch gecombineerd. In onze testopnames leverde dat betere kleurinformatie op. Daarnaast waren de opnames ook veel scherper dan bij een normale 24 megapixel sensor. En dat is voor een instapreflex zeker bijzonder te noemen.

Video mogelijkheden

De K-70 is geen videobeest. De resolutie stopt bij 30p in Full HD en de autofocus in live view en video is niet bijzonder snel. De autofocustracking bij bewegende onderwerpen is niet altijd even trefzeker, zagen we bij onze opnames. Dat maakt deze K-70 vooral een camera voor Pentax-liefhebbers die in weer, kou en wind high-res foto’s willen maken.

Plus- en minpunten
24 megapixel DX-sensor zonder aliasfilter
wifi
stof- en waterdicht, koudebestendig
ingebouwde sensorbeeldstabilisatie
pixel-shift voor hr-opnames
volledig draaibaar scherm
microfooningang
geen touchscreen
geen hoofdtelefooningang
video-opties beperkt
beperkte tracking autofocus

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelPentax K-70
  Prijs€ 699,- (body)
  LeverancierPentax, tel. 053-4849132, www.pentax.nl
  Sensor15,6×23,5 mm aps-c cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4608×3072, 1920×1280
  VideoresolutieFull HD, 1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-102400 en automatisch
  Burstrate6 bps
  Opnameformaatraw, jpg (3 verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenPentax KA(F)-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie autofocus 11-punts, waarvan 9 kruistype (enkelvoudig of continu), contrast en in live view en video mode, handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitorvolledig kantelbaar 3 inch tft-scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body688 gram/12,5×9,3×7,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je een gewaagde fashion foto? – Beginnerstips voor fashionfotografie

Experimenteer met infraroodfotografie – Een andere wereld door je camera