in

Review: Pentax KP


4 april 2017, 10:00

Pentax heeft een kleine, maar uiterst trouwe schare bewonderaars van de body’s met opvallende looks en bijbehorende vaak indrukwekkende specs. Hoe zal deze Pentax KP hen bevallen?

We zien al tijden hoe de Pentax-engineers meer en meer exotische features in hun camera’s stoppen. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan.
Dat begon uiteraard met de wat onorthodoxe hoekige body – over smaak valt zelden te twisten – die bestand is tegen stof, water en kou. De doos bevat maar liefst drie handgrepen, zodat je als je kleine handen hebt een kleine grip kunt monteren. Heb je grote kolenschoppen, dan pak je uiteraard de grootste grip en schroef je die erop. Waarom heeft geen andere camerafabrikant dat in zijn body’s gestopt? Het zal vast niet lang duren tot er ook hippe third party-handgrepen voor deze body in de winkels verschijnen.

Gevoeligheid

De 24 megapixel sensor in de camera is een gemodificeerd exemplaar dat ook in de K-70 te vinden is. Samen met de beeldprocessor perst de sensor er 819.200 iso uit. Natuurlijk is dit meer een marketing gimmick dan een gevoeligheid waarmee je ook echt bruikbare opnames kunt schieten.

Flexibel

De camera bezit een heel handige 5-assige sensorbeeldstabilisatie, waarmee je meer kunt dan bewogen opnames voorkomen. De KP gebruikt die beeldstabilisatie-unit namelijk ook tijdens de sensor Pixel Shift Resolution optie. De camera maakt dan vier opnames achter elkaar, uiteraard op statief, terwijl de unit de sensor een halve pixel horizontaal en verticaal beweegt. Het aantal megapixels wordt daarmee niet verhoogd. Maar de kleurdiepte en scherpte stijgt wel, terwijl de ruis vermindert. Het werkt verbazend goed in onze testopnames. De unit kan ook de sensor, als je vermoedt dat er moiré in je opnames opduikt, licht vibreren. Het resulteert in hetzelfde effect als een anti-aliasfilter, dat om een zo hoog mogelijke scherpte te krijgen ook van deze sensor is verwijderd. Als je de optionele gps-unit erop klikt, kun je de sensor bij een lange tijdopname zelfs door de anti-vibratie-unit met de sterren mee laten bewegen als astrofotografie je ding is. Gewoon omdat het kan.

Autofocus

Toch scoort de KP niet op alle punten uitmuntend. De videokwaliteiten zijn voor een gloednieuwe body niet meer anno 2017. Zelfs een hdmi-uitgang ontbreekt. En hoewel de autofocus verbeterd is ten opzichte van de K-3 II blijft toch het aantal autofocuspunten vergeleken met de concurrenten in dezelfde prijsklasse wat achter, net als de tracking mogelijkheden.

Plus- en minpunten
24 megapixel DX-sensor zonder aliasfilter
stof-, waterdicht en koubestendig
5-assige sensorbeeldstabilisatie
8 programmeerbare custom functies
pixel shift voor hr-opnames
beperkt kantelbaar scherm
3 meegeleverde handgrepen
microfooningang
geen hoofdtelefooningang
beperkte autofocustracking
video-opties beperkt
geen hdmi-uitgang

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelPentax KP
  Prijs€ 1299,- (body)
  LeverancierPentax, tel. 053-4849132, www.pentax.nl
  Sensor15,6×23,5 mm aps-c cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6016×4000, 4608×3072, 1920×1280
  VideoresolutieFull HD, 1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-819200 en automatisch
  Burstratemaximaal 7 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (3 verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenPentax KA(F)-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie autofocus 27-punts, waarvan 25 kruistype (enkelvoudig of continu), contrast in live view en video mode, handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitordeels kantelbaar 3 inch TFT-scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body703 gram/13,1×10,1×7,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe fotografeer je zacht water?

Vijf tips voor betere straatfoto’s