in

Review: Polaroid Snap


26 januari 2016, 09:17

Polaroid was erg hip in de twintigste eeuw. Je hoefde alleen maar op het knopje te drukken en de film rolde meteen uit je camera. En ontwikkelde zich als pure magie voor je ogen. Nu is er de nieuwe Polaroid Snap, daarmee rollen je opnames niet alleen uit je printer, maar belanden ze ook op je geheugenkaart.

Wachten totdat je filmpje eindelijk ontwikkeld en afgedrukt was vond je als Polaroid-fotograaf natuurlijk hopeloos ouderwets. Meteen delen was toen ook al het woord, dus werden er op feestjes en festivals de leukste Polaroids uitgewisseld. Polaroid-films had je in veel formaten. Van de enorm populaire Polaroid 600 instant-film met het beroemde vierkante fotoformaat en de brede papieren onderrand waar je nog een leuke boodschap op kon schrijven, tot het professionele 8×10 inch-formaat dat in de studio werd gebruikt. Tips over het fotograferen met de ‘oude’ Polaroid vind je hier.

Hipsters

Polaroid ging failliet en de merknaam en patenten werden overgenomen. Op dit moment zijn de retro tweedehands Polaroid camera’s bij de huidige hipsters nog erg populair en zijn de meeste instant-films gelukkig nog steeds te koop. De nieuwe producten zijn nu vooral digitale producten, maar wel met instant beleving. Zoals deze Polaroid Snap.

Basic

Deze nieuwe Polaroid Snap is een leuke mix van heel basic digitaal fotograferen en een analoog ingebouwd printertje. De sensor in de camera is een 10 megapixel cmos-chip van slechts 3,4×4,5 mm. Een display achterop ontbreekt en de optische zoeker geeft je min of meer aan wat je gaat fotograferen. Een beetje een digitale lomocamera dus … maar wel met een leuk klein inbouwprintertje.

Digitaal

Als je een MicroSD-kaartje in de Snap stopt, rollen je opnames niet alleen uit je printer zodra je op je ontspanknop drukt, maar belanden ze ook op je geheugenkaart. Afhankelijk van de kleurinstelling hebben de 10 megapixel jpg’s een echte lomografie look. Dat heeft niet alleen met de sensor te maken, maar ook met de eenvoudige opbouw van het objectiefje. Dat maakt de camera niet geschikt als vervangende compact maar vooral als een echte fun camera, zowel in print als in de jpg’s.

Instellingen

De Snap heeft nauwelijks instellingen. Ideaal dus voor kinderen en daar helpt de vrolijke uitstraling nog eens aan mee. Je doet de camera aan door de optische zoeker open te klappen. En kiest vervolgens uit drie verschillende kleurinstellingen: zwart-wit, kleur en retro-polaroid. Scherpstellen hoeft niet en de flitser schakelt automatisch in. Je kunt eventueel nog kiezen tussen een normale en een Photo Booth opname, waarmee je twee opnames op één foto combineert. Een 10 seconde zelfontspanner voor de populaire selfies ontbreekt uiteraard niet.

Zonder inkt

Als je de ontspanknop indrukt, gaat de ingebouwde printer na een paar seconden ratelen en rolt er bijna meteen een 2×3 inch-afdruk uit de Snap. De print rolt er kant-en-klaar uit, je hoeft niet zoals bij het oude Polaroid-procédé te wachten tot hij is uitontwikkeld. Het is een thermisch proces waarbij je zonder inkt afdrukt. Echt high-res zijn die prints natuurlijk niet en het formaat is klein.
Maar het effect is verrassend leuk. En we zagen de foto’s dan ook blij in een portemonnee verdwijnen en ook met magneetjes op een koelkast verschijnen. Een leuke mini-herinnering met retro looks.

Plus- en minpunten
klik-klak-klaar digitale camera met ingebouwde printer
print foto’s uit en bewaart ze op microSD-kaart
drukt en slaat op in kleur, zwart-wit of polaroid-kleuren
ingebouwde vaste accu
lage resolutie beelden

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,0

Specificaties

  ModelPolaroid Snap
  PrijsPolaroid Snap camera € 149,- (incl. 20 vellen papier) 30 vellen Zink 2×3 inch papier € 21,95
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555
  Sensor3,4×4,5 mm 1/3,2 inch cmos-sensor, 10 megapixel
  Resolutie3680×2760
  Videoresolutienvt
  Lichtgevoeligheidniet gespecificeerd
  Burstratenvt
  Opnameformaatjpg
  Objectief3,4mm (26 mm omgerekend naar 35 mm)
  Zoombereikgeen optische zoom
  Meegeleverd geheugengeen, 1 microSD-slot
  Scherpstellenniet mogelijk
  Zoekeroptisch, opklapbaar
  LCD-monitorgeen
  Gewicht/ Afmetingen body215 gram/12,1×3,1×7,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 tips voor het fotograferen van slangen

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 1 Voorbereiding)