in

Review: Ricoh GR II


24 november 2015, 10:02

Wie ooit wel eens heeft geprobeerd om met een fullframe spiegelreflex prime onopgemerkt in een café foto’s te maken, kwam bedrogen uit. Je camera was gewoon te groot en te opvallend. De Ricoh GR II kan de oplossing zijn. Wij testen deze compactcamera.

Voor straatfotografie worden daarom compacte camera’s met een vast brandpunt het meest gebruikt. Ze vallen met hun kleine bouw en het korte objectief nauwelijks op. En geven door de weidse beeldhoek van de groothoek de kijker van je opnames het idee dat je midden in de scène staat. Inzoomen doe je met je voeten, gewoon door dichterbij je onderwerp te gaan staan. Kruip in de scène en druk af. Lees hier 7 tips voor als je op straat wil fotograferen.

Merk

Ricoh is geen groot merk in het fotografielandschap. En onbekend maakt in de praktijk helaas onbemind. Dat is jammer, want ze maken uitstekende compactcamera’s, zoals deze GR-serie. In 2011 heeft het bedrijf Pentax overgenomen, waarbij de twee merken naast elkaar bleven bestaan. Deze Ricoh GR II is de opvolger van de oer-GR, die overigens weinig van deze versie verschilt.

Snel

Het is een goed gebouwde en stevige compactcamera, die comfortabel licht in je hand ligt. Door de controlewielen aan voor- en achterop is het erg makkelijk om snel je diafragma en of sluitertijd in te stellen. Onder je rechterduim bevindt zich direct de belichtingscompensatieknop waarmee je heel doeltreffend je belichting kunt ’tweaken’.
Snelheid is bij straatfotografie essentieel, omdat je dat speciale moment alleen op dat ene moment kunt registreren. Een tweede kans krijg je immers vaak niet meer.

Ook de autofocus van de camera is erg snel, zodat er erg weinig tijd zit tussen het indrukken van de ontspanknop en het daadwerkelijk maken van de opname. Met de burstmode van vier beelden per seconde scoort de camera weer niet echt heel indrukwekkend.
De bediening van de camera is snel, eenvoudig en doeltreffend. Alles zit op een logische plek en veel knoppen en instellingen zijn ook nog eens programmeerbaar. Zodat je jouw favoriete instellingen voor straatfotografie bij een zonnige dag of in het bijna duisternis snel kunt wisselen.

Kwaliteit

Het hart van de camera is een aps-c sensor. Een flink formaat sensor, die je in 85% van de huidige reflexen vindt. Die kwaliteit van de sensor past erg goed bij het – naar kleinbeeld omgerekend – 28 mm groothoekobjectief. Dit glaswerk presteert ook bij volle opening in het midden en de randen erg goed. Fotograferen kun je in raw of in jpg. En als je wilt, kun je er ook nog heel veel verschillende filtersausjes overheen leggen, zonder een computer aan te hoeven raken. De GR II heeft wifi met nfc zodat je als je dat wilt je opnames meteen met je smartphone kunt delen. Op afstand bedienen kan trouwens ook met de GR remote app.
Een andere verbetering die deze II-versie kreeg, is de mogelijkheid om tijdens het filmen automatisch scherp te stellen. Helaas bleef de maximale resolutie op 1080p en 30 fps steken.

Bediening

Achterop vind je een 3 inch monitor, die een heel mooie, heldere en scherpe indruk van je compositie geeft. Helaas mist de camera wel een ingebouwde zoeker. Op een schermpje aan de achterkant van de camera turen is als je heel onopvallend wilt fotograferen natuurlijk niet echt een slim idee. Daarom is de optionele optische zoeker wel een heel aantrekkelijke accessoire.

Plus- en minpunten
mooi gebouwde stevige behuizing
aps-c sensor in compacte camera
hoogwaardig 28mm f2,8 objectief
mooi en scherp 3 inch tft-scherm
ingebouwd nd-filter
raw
twee controlewielen
veel custom programmeermogelijkheden
snelle snapshot mode
geen zoeker ingebouwd
beperkte videomogelijkheden
geen aansluitingen microfoon of hoofdtelefoon

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelRicoh GR II
  Prijs€ 799,-
  LeverancierRicoh, tel. 053-4849132
  Sensor15,7×23,5 mm aps-c cmos-sensor, 16 megapixel
  Resolutie3936×2608, 2912×1936, 1280×864
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 (en automatisch)
  Burstrate4 bps
  Opnameformaatraw, jpg, mp4, avhcd
  Objectief28 mm omgerekend naar 35 mm
  Zoombereikgeen optische zoom
  Meegeleverd geheugen26 MB, sd
  Scherpstellencontrast autofocus
  Zoekergeen, optionele optische opzetzoeker
  LCD-monitor3 inch tft-scherm 1.230.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body251 gram/11,7×6,3×3,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica D-Lux ‘solid gray’ (Typ 109)

Portretshoot in een kasteel