in

Review: Sigma 14-24mm 1:2.8 DG DN Art


27 september 2019, 14:50

Sigma had al een 14-24mm 1:2.8 DG HSM Art voor digitale spiegelreflexcamera’s. Nu is er ook een versie voor fullframe-systeemcamera’s met Sony E-vatting en L-vatting. Hoe goed is deze lichtsterke zoom?

Opmerkelijk genoeg is deze nieuwe aanwinst een stuk kleiner en lichter dan de DSLR-versie. Dit is dan ook een compleet ander objectief, speciaal ontwikkeld voor gebruik op de fullframe-systeemcamera’s van Sony (E-vatting) en Leica en Panasonic (L-vatting). Het bereik van 14 tot 24 mm, van ultragroothoek tot ‘normale’ groothoek, is voor veel soorten fotografie in te zetten. Voor reportagefotografie, maar ook voor landschappen, en bij 14 mm ook voor interieur- en architectuurfotografie. Fijn is de lichtsterkte van F 2,8 over dat hele bereik.
Zoals we van de Sigma Art-serie gewend zijn, is de afwerking uitstekend. Alles voelt kwalitatief hoogwaardig en stevig aan. Sigma heeft gebruikgemaakt van fraaie materialen. Het objectief schuift niet in of uit bij zoomen: net als de scherpstelling gebeurt dat intern.

Snel en soepel

In de praktijk is dit een fijn bruikbaar objectief, dat zich snel en soepel laat bedienen. De autofocus met behulp van een stappenmotor is snel en stil, waardoor je ook goed met deze Sigma zou moeten kunnen filmen. Handmatig scherpstellen kan natuurlijk ook. Aan de linkerzijde zit een knop waarmee je overschakelt.

De camera’s waarvoor deze Sigma ontwikkeld is, creëren beelden met grote aantallen megapixels. In de toekomst gaat de lat natuurlijk nog verder omhoog. Daarom is ervoor gezorgd dat dit objectief berekend is op zulke hoge resoluties. De constructie is behoorlijk complex, met 18 elementen onderverdeeld in 13 groepen. Onder meer een erg groot asferisch frontelement zorgt voor de beperking van beeldfouten, en verschillende coatings dienen de effecten van ongewenste lichtinval te minimaliseren. Zo is er een poreuze coating met minuscule gaatjes, waarmee overstraling en spookbeelden worden tegengegaan. Klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk zien we dat het werkt. Het objectief is nagenoeg niet vatbaar voor ongewenste tegenlichteffecten en dergelijke. Dat is opmerkelijk voor een dergelijk bereik.

De optische kwaliteiten van objectieven uit de Art-serie zijn vaak fabelachtig. Deze 14-24 mm is geen uitzondering. De scherpte van de beelden is uitstekend en het (micro)contrast staat op het hoogste niveau. Ook is aandacht besteed aan de voor- en achtergrondonscherpte. Het diafragma telt maar liefst elf lamellen, die ook nog eens afgerond zijn. Een fraaie bokeh is niet het eerste waar je aan denkt bij een (ultra)groothoekobjectief. Door de korte scherpstelafstand kun je lekker dicht bij je onderwerp komen, waardoor dus toch een fraaie achtergrondonscherpte kan ontstaan.

Conclusie

Al met al is dit een optisch erg fraai ontworpen en uitgevoerd (ultra)groothoekobjectief voor je fullframe-systeemcamera. Het predicaat Art staat er zeker niet voor niets op!

Plus- en minpunten
Optisch uitstekend
Fijn compact
Geen schroeffilters door bolle frontlens

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

    ModelSigma 14-24mm 1:2.8 DG DN Art
    Prijs€ 1.529,-
    LeverancierSigma Benelux, www.sigmabenelux.com
    Brandspuntafstand14-24 mm
    LichtsterkteF 2,8
    Aantal diafragmalamellen11
    Objectiefconstructie18 elementen in 13 groepen
    Optische beeldstabilisatienee
    Scherpstellenhandmatig en autofocus
    Gemaakt voor sensorformaatfullframe
    BeschikbarevattingenSony E, L-vatting
    Gewicht/ Afmetingen objectief795 gram/131×85 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nu op Zoom Academy: Basisboek fotografie mét online cursus

Gebruik schaduwen / Hooglichten als slim object in Photoshop