20 januari 2020, 09:08
Gebruikers van een fullframe-systeemcamera met Sony E- of Sigma-, Panasonic- of Leica-L-vatting hebben er een lichtsterke optie bij: de Sigma 35mm 1:1.2 DG DN Art. Gaat die extreem hoge lichtsterkte ook gepaard met een dito kwaliteit?
Een objectief met een grootste lensopening van F 1,2 is per definitie een bijzonder stuk techniek. Het is het eerste Sigma-objectief met een dergelijke lichtsterkte voor systeemcamera’s. Deze 35mm-groothoek is bedoeld voor veeleisende gebruikers van de fullframe A7- of A9-modellen van Sony, maar ook voor bezitters van een camera met de L-vatting. Dat kan een camera van Sigma zelf zijn, maar ook van Panasonic of Leica. De 35mm 1:1.2 DG DN Art is beschermd tegen weersinvloeden en voorzien van een diafragmaring, die desgewenst ook traploos ingesteld kan worden voor bij het filmen.
Eigen karakter
Een lichtsterke groothoek maken is niet gemakkelijk en kost een hoop glas. Deze Sigma is dan ook behoorlijk groot en zwaar. Elk nadeel heeft gelukkig z’n voordeel: het vele glas en de ingewikkelde constructie zorgen voor een fabelachtige beeldkwaliteit. Beelden zijn bijzonder scherp en prachtig van tekening en contrast. Normaal gezien zijn Art-objectieven van Sigma uitstekend scherp, maar qua tekening en karakter een tikje neutraal. Deze nieuwe aanwinst is wat dat betreft prettig eigenwijs, want het objectief heeft een fraai en eigen karakter.
Door dat karakter en de fijne scherpte (én onscherpte) is het geen enkel probleem om fantastische en krachtige foto’s te maken, zelfs van een ‘gewoon’ onderwerp. Dat komt grotendeels doordat je prachtig kunt spelen met scherpte en onscherpte. Vaak munten 35mm-groothoeken niet uit qua bokeh, maar deze Sigma is de uitzondering op de regel. Dat is ook wel logisch, want juist bij zo’n hoge lichtsterkte is een mooie achtergrondonscherpte van belang. De technici hebben daar flink hun best op gedaan, en de achtergrondonscherpte is bijzonder fraai te noemen. Prettig bij een objectief dat je vaak met open diafragma zult gebruiken. Wel is er redelijk wat vignettering bij gebruik op volle opening. Of je dit fraai vindt of niet, is een kwestie van smaak. Het is eenvoudig te corrigeren en voegt natuurlijk wel wat karakter toe aan je beelden.
Andere beeldfouten zijn uitstekend gecorrigeerd. Dat is niet eenvoudig bij zo’n ingewikkelde opbouw, zeker niet bij volle lensopening: een prima prestatie van Sigma! Scherpstellen gaat snel en accuraat. Omdat goed scherpstellen erg belangrijk is bij volle lensopening, is het verstandig om dat handmatig te doen via de precieze scherpstelring.
Conclusie
Dit lichtsterke 35mm-objectief van Sigma is niet goedkoop, maar afgezet tegen de prestaties en de concurrentie toch relatief betaalbaar. Het objectief is optisch fabelachtig goed, karaktervol en uitstekend gebouwd. Daarmee is dit een erg interessante optie voor kritische lichtsterkteliefhebbers.
Bekijk voorbeeldfoto’s op www.zoom.nl
- Plus- en minpunten
- Optische kwaliteit prachtig
- Fraaie bokeh
- Groot en zwaar
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8,3
Specificaties
- ModelSigma 35mm 1:1.2 DG DN Art
- Prijs€ 1.529,-
- LeverancierSigma Benelux, www.sigmabenelux.com
- Brandspuntafstand35 mm
- LichtsterkteF 1,2
- Aantal diafragmalamellen11
- Objectiefconstructie17 elementen in 12 groepen
- Optische beeldstabilisatienee
- Scherpstellenhandmatig en autofocus
- Gemaakt voor sensorformaatfullframe
- Beschikbarevattingenbeschikbare vattingen Sony E, L-vatting
- Gewicht/ Afmetingen objectief1090 gram/136,2×87,8 mm