in

Review: Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM Art


30 augustus 2016, 10:00

Was vroeger Sigma vooral een maker van budgetobjectieven voor de gevestigde cameramerken, tegenwoordig maken ze met de Art-serie top glaswerk voor een aantrekkelijke prijs.

Niet alleen de prijs is een reden om soms voor een ‘vreemd merk’ objectievenbouwer te kiezen. Sigma heeft met dit objectief namelijk niét gekozen voor een goedkoper alternatief voor een goed verkopende lens van Nikon of Canon. De meeste camerafabrikanten laten het aanbod van hoogwaardige aps-c-objectieven überhaupt een beetje liggen. Als je heel goed glaswerk voor je cropbody wilt, kom je bij hun lichtsterke fullframe objectieven uit. Die zijn vanwege de grotere beeldcirkel een stuk prijziger.

Groot

Deze 50-100 mm is net zo uniek als het Sigma 18-35mm f1,8 Art broertje. Beide zijn het extreem lichtsterke zoomobjectieven, speciaal ontworpen voor cropbody’s. Ondanks het aps-c-formaat en de kleine beeldcirkel is de 50-100 mm een enorm objectief. Dat komt niet alleen door de lenscomponenten (drie FLD, één SLD en één HRI), vooral de enorme lichtsterkte over het hele zoombereik van F 1,8 geeft volume. En een filtermaat van 82 mm. En dat is groot! Met 1490 gram schoon aan de haak is het objectief voor een aps-c-body ook zwaar te noemen.

Ontwerp

Het objectief is mooi gebouwd. De ring beweegt wat stroef, maar heeft de juiste breedte en voelt fijn aan. Hij zoomt in 90 graden van 50 naar 100 mm. De statiefgondel kan er helaas niet af en de knop waarmee je hem bedient is wat aan de grote kant. Dus zul je, als je het objectief zonder statief gebruikt, een kwartslag moeten draaien voor probleemloos zoomen.

Autofocus

De HSM-autofocusmotor doet snel en stil zijn werk. Handmatig bijsturen in de autofocusmode kan ook. Handmatig scherpstellen gaat soepel en fijn met een brede ring, Van ongeveer 95 cm naar oneindig in 150 graden.
Het objectief heeft geen optische beeldstabilisatie. Ongetwijfeld om zowel het gewicht als de prijs binnen de perken te houden. Dat is wel een gemis. Vooral de ongeoefende fotograaf zou daarmee minder snel naar een statief of hogere iso-waardes hoeven te grijpen.

Portret

Door het naar fullframe omgerekende bereik van 75-150 mm is dit objectief voor de aps-c-fotograaf een perfect portretobjectief. Met deze lichtsterkte, ontwerp en de negen diafragmabladen krijgen je opnames een mooie bokeh in je onscherpte. De vertekening is in het hele zoombereik goed, en de chromatische aberratie bij volle opening voor deze prijsklasse goed te noemen. De scherpte is ook bij volle opening hoog.

Plus- en minpunten
extreem lichtsterk zoomobjectief
filtermaat 82 mm
geen beeldstabilisatie
zwaar
vaste statiefgondel

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelSigma 50-100mm F1.8 DC HSM Art
  Prijs€ 1139,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070
  Brandspuntafstandfullframe 50-100 mm omgerekend bij aps-c-gebruik: 75-150 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie21 elementen in 15 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,15
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 95 cm tot oneindig
  Filtermaat82 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon EF, Nikon F, Sigma
  Gewicht/ Afmetingen objectief1490 gram/17,1×9,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je mooie concertfoto’s bij prachtig verkeerd licht?

Achter de schermen bij een fotoshoot ‘als oude meester’