in

Review: Sony A7R III


13 november 2017, 10:00

Sony vervangt iedere twee jaar haar modellen, en brengt tegelijkertijd in een rap tempo nieuwe objectieven uit. Dat is de vrij conservatieve fotografie branche niet zo gewend. Heeft de relatieve nieuwkomer Sony met de Mark III nu de beste papieren?

Sony’s nieuwste high-res troef

Sony luistert heel erg goed naar haar gebruikers. En heeft echt alle kritiekpunten op de Mark II verholpen en er nog een aantal verbeterpunten aan toegevoegd. Zo was de batterijduur van de Mark II echt een zwakke plek. De nieuwe Mark III kreeg de batterij van de A9 waardoor de lading meteen verdubbelde. Ook kreeg de Mark III eindelijk een dual SD kaart slot systeem, waarvan er één snelle kaarten ondersteunt. Ook het legen van de buffer tijdens het fotograferen werd sterk verbeterd, al zijn een paar functies tijdens het legen van de buffer nog niet vrij gegeven.

In focus!

De camera kreeg een sterk verbeterde autofocus. De processor kreeg een enorme upgrade met de algoritmes van de processor van de A9 terwijl de 399 fasedetectiepunten op de sensor dezelfde bleven. In de korte testperiode dat we de camera onder handen konden nemen hadden we een hoge ‘hitrate’, zelfs met snel bewegende voorwerpen. En dat is zeker voor een hele hoge resolutie camera die zelfs met 10 beelden per seconde kan schieten een enorme plus. We waren erg onder de indruk van de gezicht detectie autofocus. Zeker als je met de enorm lichtsterke objectieven zoals de 85mm f1,4 portretten schiet, waarvan de scherptediepte in je opnames bij volle opening echt enorm klein is, en dus heel precies scherpstellen enorm belangrijk. Traditionele reflexen hebben het daar regelmatig moeilijk mee, zeker omdat het aantal scherpstelpunten bij reflexen vaak beperkt is.

Je kunt overigens ook je autofocus punten met de Mark III selecteren met het uitstekende aanraakscherm, ook in combinatie met de zoeker, of met de erg handige joystick vlak naast het scherm.

Zoeker

Ook verstokte liefhebbers van optische zoekers zullen blij worden van de nieuwe zoeker van de Mark III. Met 3,69 miljoen heldere scherpe pixels en een snelle refreshrate heb je een heel gedetailleerd zicht op je compositie. Vooral het feit dat je ook in de zoeker echt een ‘what you see is what you get’ ge-voel krijgt is inmiddels een enorm pluspunt geworden. Systeemcamera’s zijn meer dan volwassen geworden en nemen op een aantal punten het gewoon over van de traditionele reflexen..

Glaswerk

Sony heeft de afgelopen jaren keihard aan de hoeveelheid glaswerk gewerkt. Zowel in het pro als het liefhebbers segment. Toch is de keuze als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het indrukwekkende arsenaal van Canon en Nikon nog relatief beperkt. Het is inmiddels een beetje een kip en het ei verhaal geworden. Het is mooi om te zien dat ook bijvoorbeeld Sigma druk bezig is om voor de Sony FE mount objectieven te ontwikkelen. Dat maakt het voor de fotograaf steeds interessanter om eventueel de stap naar Sony te maken. De body’s zijn in het pro segment er in ieder meer dan klaar voor.

Plus- en minpunten
Full frame 42 megapixel BSI sensor
Verbeterde beeldprocessor
Joystick
Pixelshift
Magnesium body
Beeldstabilisatie over 5 assen
399 fasedetectie AF punten
Verbeterde accu
Kantelbaar 3 inch TFT aanraakscherm
Hoge resolutie EVF
4K video, 30 bps
1080P, 120 slo-mo’s
Wifi en NFC
Sterk verbeterde autofocus
Via adapters vreemdmerk objectieven toepasbaar
Hoofdtelefoon en microfoon aansluiting
Relatief weinig full frame E-mount objectieven

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,7

Specificaties

  ModelSony A7R III
  Prijs€ 3499,- (body)
  LeverancierSony, Tel: 020-6581888, www.sony.nl
  Sensor23,9×35,8 cm type CMOS BSI sensor, full frame, 42 megapixel
  Resolutie7952×5304, 5168×3448, 3984×2656
  Videoresolutie3840X2160P, 30 beelden per seconde, 100 Mbps 1920x1080p, 120 beelden per seconde, 100 Mps
  LichtgevoeligheidISO 100-25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 10 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), AVCHD, H.264/MP4, XAVC S
  Meegeleverd geheugenGeen, twee SD sloten
  Soort lenzenSony E vatting, FE objectieven
  Verlengingsfactor1x ten opzichte van 35mm
  ScherpstellenContrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  ZoekerElectronische zoeker, 3.690.00 pixels
  LCD-monitorBeperkt kantelbaar 3 inch TFT aanraakscherm, 1.440.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body657 gram/12,6×9,5×7,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Julia’s Zoom.nl Vlog (8) – Met Ricoh in Amsterdam!

Zoom.nl LIVE #1 – PANASONIC G9 – RICOH Theta V – Favoriete foto’s op ZOOM.NL