in

Review: Sony alpha 6500


24 januari 2017, 10:00

Toen we de Sony Alpha 6300 bespraken, vroegen we voor de opvolger om een aanraakscherm en sensorbeeldstabilisatie. Blijkbaar lezen ze in Japan jouw lijfblad ook, want de Sony A6500 kreeg ze allebei, naast een aantal andere upgrades. Is het de ultieme aps-c systeemcamera geworden?

Wat is er nou handiger dan gewoon op je scherm aantikken op welke plek je precies wilt scherpstellen? Veel moderne camera’s hebben het, en vooral veel nieuwe systeemcamera’s. Het aanraakscherm kun je gebruiken om op het scherm aan de achterkant je gewenste scherpstelpunt aan te tikken. Maar je kunt ook als je door de zoeker kijkt met je vinger het scherpstelpunt verslepen, en dus het aanraakscherm als touchpad gebruiken.

Helaas is het aanraakscherm niet optimaal geïntegreerd, zoals we dat wel bij sommige concurrenten zien. Met het aanraakscherm kun je de menu’s niet bedienen. De camera reageert ook relatief traag op je vingers op het aanraakscherm. Bijzonder jammer voor een camera die zo ontzettend snel is als het gaat om autofocus, burst, video-framerates en resoluties.

Scherp

De autofocus heeft hetzelfde hybride scherpstelsysteem als de 6300, met contrast- en 425 fasedetectiepunten gecombineerd over bijna het gehele beeld. De autofocusprestaties tijdens het fotograferen zijn enorm snel, als je de juiste instellingen weet te vinden. De menustructuur en de vele autofocusopties zijn soms ook voor de gevorderde gebruiker wat overweldigend.
De autofocus heeft veel verschillende instellingen, waarbij we bij snel bewegende onderwerpen de continu zone-modus, en bij portretten de gezichtsdetectie erg goed vonden presteren.

De A6500 heeft een veel grotere buffer van 307 opnames aan de sensor hangen. Maar hij zit op meer punten ruimer in zijn vel. Waar de A6300 in de 4K-stand bij lange opnametijden overhit kon raken en soms uitschakelde, zagen we in onze testopnames met de A6500 bij kamertemperatuur de 30 minuten gewoon volmaken. En werd de camera wel warmer, maar niet heet.

Stabiele video

De vijfassige sensor beeldstabilisatie geeft in de praktijk zo een 2,5 stops vermindering van bewegingsonscherpte tijdens het fotograferen. Bovendien geeft de A6500 dankzij de Ibis beeldstabilisatie ook een veel rustiger beeld als je uit de hand filmt. Al is die stabilisatie nou ook weer niet zo goed dat het de beweging tijdens het lopen wegdempt. Voor die filmscènes is een relatief kleine gimbal een goede aanvulling.

De A6500 heeft een microfoonaansluiting, maar helaas weer geen plug voor hoofdtelefoon, om je audio tijdens opnames te checken. En dat is jammer. Als je professionele video’s wilt schieten, zul je waarschijnlijk een externe recorder mee moeten laten lopen. Je kunt je video’s net zoals bij de A6300 in verschillende contrastweergave schieten, waaronder twee S-log profielen. Ideaal om de juiste kleurweergave en contrastomvang achteraf te optimaliseren.

Body

De body verschilt qua uiterlijk nauwelijks van de A6300. Al heeft de A6500 wel een veel betere en diepere greep gekregen. De uitstekende oled-zoeker met 120 bps refreshrate is gebleven. Net zoals de spatwater- en stofwaterdichtheid van de body. De camera heeft nog steeds een mechanische sluiter, met een gegarandeerde levensduur van 200 duizend opnames, en een fluisterstille elektronische sluitervariant. Die laatste is ideaal voor als je graag onopgemerkt op straat fotografeert en voor de wat stillere plekken.

Wat we wel, en dan zeker in deze prijsklasse, missen is een instelwiel aan de voorkant. Het maakt het gelijktijdig instellen van bijvoorbeeld sluitertijd en diafragma zoveel makkelijker. Sony doet dat ongetwijfeld om de pro’s richting de Sony A7 fullframe series te duwen, jammer is het wel.

Imponerend

De indrukwekkende A6300 is weer een beetje beter gemaakt. De scherpte en contrastweergave van de sensor zijn vergelijkbaar met de top van de aps-c-reflexen. En dat in een fraaie kleine compacte body die ook nog eens in 4K films kan schieten.

Sony verrast en vernieuwt met z’n body’s in een razendsnel tempo, ook in deze tijden waar de cameraverkopen niet booming zijn. Als Sony nu ook nog een grotere serie lichtsterke objectieven voor de fullframe en aps-c E-mount kan neerzetten, dan zouden de grote concurrenten zich echt grote zorgen moeten gaan maken.

Plus- en minpunten
compacte en lichte stof- en spatwaterdichte body
beperkt kantelbaar 3 inch aanraakscherm
5-assige sensorstabilisatie
groter sensorbuffer
sensor met 425 AF-fasedetectiepunten
mooie scherpe en heldere grote elektronische zoeker
mechanische en elektronische sluiter
filmen in 4K tot 25 bps (pal), 30 bps (ntsc)
filmen in 1080p tot 120 bps
S-log videoprofielen
snelle burstmode van 11 bps
wifi en nfc
snelle hybride AF, 425 AF-punten
scherpstelpunt via aanraakscherm trage respons
geen instelwiel voorop
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelSony Alpha 6500
  Prijs€ 1699,- (body)
  LeverancierSony, tel. 020-6581888, www.sony.nl
  Sensor15,6×23,5 mm, aps-c Exmor cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4240×2832, 3008×2000
  Videoresolutie3840x2160p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate11 bps
  Opnameformaatraw, jpg (2 verschillende compressies), mp4, avchd
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenSony FE E-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride contrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 2.360.000 pixels
  LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch tft-aanraakscherm, 921.600 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body453 gram/12,0×6,6×5,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 beginnersfouten om te voorkomen als fotograaf!

Tips: Wat moet je juist wel en juist niet doen bij een portretshoot?