in

Review: Tokina AT-X 24-70mm f2,8 PRO FX


1 maart 2016, 10:54

Tokina hoopt dat zijn nieuwste objectief, de 24-70 mm, jouw nieuwe standaardzoom wordt. Waarom ook niet? Net zo goed als je Canon en Nikon 24-70 f 2,8 zoom, maar voor bijna de helft van de prijs?

Met de komst van steeds scherpere fullframe sensoren wordt het steeds belangrijker om er ook goed glaswerk op te klikken. De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel. Als je naar een high-res fullframe overstapt, zul je om optimaal gebruik te maken van die sensor, waarschijnlijk veel van je objectieven moeten vervangen. En dat gaat in de papieren lopen.

Onderwerp

Op een fullframe camera is 24 tot 70 mm een ideaal zoombereik. Vooral met een hoge lichtsterkte biedt dit zoombereik een oplossing voor 90% van je fotowerk. Of je nou landschappen fotografeert of doet aan of straat-, pers- of bruidsfotografie.

Fors

Met 1010 gram schoon aan de haak is de Tokina een zwaargewicht. En dat heeft niet alleen te maken met het enorme frontglas dat met een filtermaat van 82 mm ook al niet een van de kleinste is. Mooi en degelijk gebouwd met twee brede ringen om te zoomen en scherp te stellen. Om het objectief van autofocus naar handmatig scherpstellen te switchen, gebruikt Tokina het ‘clutch’-principe. Je duwt de scherpstelring naar voren of naar achteren om te schakelen tussen de twee scherpstelmethodes. Dat is wel een minpuntje vergeleken met de eigen Nikon- en Canonobjectieven die je beide in de volautomatische stand handmatig kunt finetunen door gewoon aan de scherpstelring te draaien. De scherpstelring van deze Tokina draait in ongeveer 30 graden van 38 cm naar oneindig en dat doet dat lekker soepel. Wat fijner dan de Nikon 24-70/2.8 G AF-S ED versie waar we de scherpstelring eerder te los vonden draaien.

Autofocus

We kregen de Tokina in de Nikon-versie in bruikleen en konden de Tokina 24-70 goed vergelijken met de beproefde Nikon 24-70/2.8 G AF-S ED versie. Handmatig scherpstellen met de Tokina ging veel soepeler. Maar de autofocus van de Tokina was langzamer en maakte ook meer geluid. Geen enkel probleem als je in een wat lawaaiige omgeving staat, maar wel wat storend als je in een kerk of tijdens een uitvaart zo stil mogelijk wilt fotograferen.

Beeldkwaliteit

Met drie asferische, drie sd-glaselementen en meervoudige coatings hebben de ontwerpers getracht de scherpte te optimaliseren. En de flare te minimaliseren waar Tokina vroeger toch wel vaak last van had. De scherpte is in het centrum in het volle zoombereik uitstekend, al blijven de randen iets achter. Maar dat is iets wat we bij veel 24-70 mm zoomobjectieven zien. Flare was nauwelijks aanwezig. Chromatische aberratie was bij volle opening bij hoge contrasten heel licht zichtbaar, maar verdween bij twee stoppen diafragmeren. De bokeh vonden wij, maar dat is toch een erg persoonlijk iets, erg plezierig.

Plus- en minpunten
• aantrekkelijk geprijsd (voor dit fullframe zoombereik)
• constant diafragma over hele zoombereik
• beeldkwaliteit voor deze prijsklasse
• snelheid autofocus
• geluid autofocusmotor
• geen optische beeldstabilisatie
• korte zonnekap

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelTokina AT-X 24-70mm f2,8 PRO FX
  Prijs€ 1098,-
  LeverancierTSE Imaging BV, tel. 036-8450340, www.tse-imaging.nl
  Brandspuntafstand24-70 mm, 2,9x optische zoom
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie15 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,21
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 38 cm tot oneindig
  Filtermaat82 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c en fullframe
  BeschikbarevattingenNikon, Canon
  Gewicht/ Afmetingen objectief1010 gram/8,9×10,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor de mooiste landschappen in zwart-wit!

Review Polaroid Snap