in

Review: Tokina Opera 16-28mm F2.8 FF


1 oktober 2019, 14:54

Na de 50mm F1.4 is deze groothoekzoom de tweede telg uit de Opera-familie van Tokina. Die overkoepelende naam staat voor uitstekende kwaliteit. We zijn benieuwd of ook deze 16-28mm die Opera-badge waarmaakt.

Een lichtsterke 16-28mm-zoomlens is een veelzijdig objectief. Het bereik loopt van weidse landschappen tot meer neutrale groothoekbeelden en alles daartussenin. De lichtsterkte van F 2,8 is fraai en zorgt ervoor dat je dit objectief ook prima kunt gebruiken voor astrofotografie. Verder is het een ideaal landschapsobjectief, dat tevens inzetbaar is voor portretten waarbij de omgeving een grote rol speelt.
De hoogwaardige Opera-serie staat voor ultieme kwaliteit, zowel optisch als qua uitvoering. Net als de 50mm-standaardlens is deze groothoekzoom prachtig uitgevoerd in een matte plasticsoort die goed aanvoelt. Het ontwerp is zakelijk, maar verfijnd door de opschriften in fragiele zilveren tekens. De lensdop is groot, want hij valt helemaal over de bolle frontlens en de vaste zonnekap heen. Door die bolle frontlens, die je vaker tegenkomt bij groothoekobjectieven, is het echter niet gemakkelijk om met filters te werken.

Als je de scherpstelring naar je toe trekt, schakel je over van autofocus naar handmatige scherpstelling. Dat werkt intuïtief en snel. De maatvoering is prima: het objectief is niet groot en niet klein. Qua gewicht is deze Tokina mooi in balans met de resolutierijke spiegelreflexcamera’s waarvoor hij bedoeld is, zoals onze testcamera. Alle bewegingen, zoomen en scherpstellen, vinden intern plaats. De autofocus werkt overigens snel en accuraat, net als je zou verwachten.

Fijn in de omgang

Deze Tokina is een fijn objectief in de omgang. Je kunt dicht bij je onderwerp komen, waardoor je het objectief ook kunt gebruiken voor opnames waarin je met de scherpte speelt. Stel je scherp op een onderwerp op de voorgrond, dan krijg je een fraaie achtergrondonscherpte, wat de veelzijdigheid verder vergroot.

De technici van Tokina hebben erg hun best gedaan om optisch een goed figuur te slaan, en dat is ze gelukt. De ingewikkelde constructie, bestaande uit 15 elementen in 13 groepen, zorgt bij volle opening voor een mooie scherpte. Na diafragmeren wordt deze zelfs nog een stukje beter. Groothoekobjectieven hebben traditioneel wat meer last van valse lichtinval en ongewenste effecten. Toch gaat deze Tokina daar prima mee om. Bij tegenlicht en lastige lichtsituaties geeft het objectief vertrouwen. Hier en daar verschijnt een paars of groen lijntje bij hoge contrasten. Maar die zijn uitstekend te verwijderen in de nabewerking en dus geen reden tot zorg.

Conclusie

Deze Tokina Opera 16-28mm F2.8 is een sterke speler in de groothoekzoommarkt. Optisch is hij uitstekend, en de uitvoering staat garant voor jarenlang fotografieplezier. Tel daar de relatief zachte prijs bij op en je hebt een erg aantrekkelijk aanbod.

Plus- en minpunten
Uitstekende optische kwaliteit
Degelijke bouw
Bolle frontlens, dus geen schroeffilters

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,5

Specificaties

  ModelTokina Opera 16-28mm F2.8 FF
  Prijs€ 749,-
  LeverancierTSE Imaging, www.tseportal.nl
  Brandspuntafstand16-28 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie15 elementen in 13 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon F, Canon EF
  Gewicht/ Afmetingen objectief940 gram/133,5×89 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Flitsgebruik bij macrofotografie!

Sony A9II – Voor sport en journalisten