in

Review: Tokina Opera 50mm F1.4 FF


6 oktober 2019, 15:04

De Opera-reeks van Tokina staat voor ultieme kwaliteit. De lichtsterke 50mm-standaardlens uit die serie belooft daarom optische topprestaties voor een relatief voordelige prijs. Wordt die belofte ook waargemaakt in de praktijk?

Tokina is een fabrikant die enigszins in de schaduw opereert, maar dat wel erg goed doet. De groothoek- en zoomobjectieven van dit Japanse merk zijn optisch vaak erg sterk. Met de Opera-reeks wordt de allerhoogste kwaliteit nagestreefd. Deze objectieven zijn bedoeld voor gebruik op de resolutierijke top-DSLR’s van Nikon en Canon. Dit is niet toevallig het eerste Opera-objectief dat werd gepresenteerd: een lichtsterke 50 mm is een klassiek en geliefd standaardwerktuig.

Klassieke lichtsterke 50mm-objectieven zijn vaak erg compact. Maar sinds ze qua resolutie en contrast moeten opereren op veeleisende body’s met hoge megapixelaantallen zijn ze een stuk groter en zwaarder geworden. Ook deze Tokina is daar een voorbeeld van, al zijn omvang en gewicht nog steeds niet overdreven. Het objectief is prachtig uitgevoerd in fraaie matte plasticsoorten. De uitstraling heeft wat weg van de Sigma Art-serie, maar wel met een zeer fraaie eigen draai. Details zoals de opschriften in ragfijne zilveren letters en cijfers zorgen voor een hoogwaardig en modern uiterlijk.

Topstuk

De naam Opera is niet voor niets gekozen. Tokina zegt dat deze reeks de fotograaf in staat wil stellen om ware kunstwerken te maken. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar de technici hebben erg hun best gedaan om echt een topstuk neer te zetten. De optische constructie omvat maar liefst 15 lenselementen. Zeker voor een standaardobjectief is dat veel.

Een lichtsterke 50 mm wordt meestal gebruikt voor foto’s waarin het hoofdonderwerp haarscherp afsteekt tegen een fraaie onscherpe achtergrond. Dat is precies waarin deze Tokina uitblinkt. Al bij de eerste testfoto werd duidelijk dat de scherpte van dit objectief niet onderschat moet worden. Ragfijn is de meest treffende omschrijving, zelfs al bij volle lensopening. De randen van het beeld zijn in dat geval net ietsje minder scherp, maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit bij het soort foto’s dat je met een dergelijk objectief maakt. Bij juist gebruik weet dit objectief elk onderwerp om te toveren tot een prachtig scherp getekend pronkstuk. Het fraaie (micro)contrast levert daar een grote bijdrage aan, want dat geeft de beelden extra kracht mee.

Conclusie

De hoogwaardige optische constructie zorgt er ook voor dat lensfouten uitstekend onderdrukt worden. Chromatische aberraties zijn niet snel te vinden en ook overstraling en andere beeldfouten zijn goed weggewerkt. De autofocus werkt snel, accuraat en stil. Gecombineerd met de concurrerende prijs is deze Opera 50mm F1.4 een uitstekende keuze als je met een DSLR met hoge sensorresolutie van Nikon of Canon fotografeert.

Plus- en minpunten
Ragfijne scherpte
Hoogwaardige bouw
Behoorlijk zwaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelTokina Opera 50mm F1.4 FF
  Prijs€ 988,-
  LeverancierTSE Imaging, www.tseportal.nl
  Brandspuntafstand50 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie15 elementen in 9 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon F, Canon EF
  Gewicht/ Afmetingen objectief950 gram/107,5×80 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een eigen fotostudio – hoe begin je?

Foto’s slim vergroten of verkleinen in Photoshop