in

Review: TriggerTrap30 januari 2014, 16:00

Ed Steenhoek gaf zichzelf een klein fotografiecadeautje, de TriggerTrap. Een moderne ontspandraad zodat je je camera met een handige app uitgebreid kan bedienen. Maar is dat echt zo handig? Ed test het!

Net voor de zomer heb ik mezelf de TriggerTrap dongle cadeau gedaan. TriggerTrap is de combinatie van een iOS applicatie (en inmiddels ook een Android applicatie), een dongle en een remote release kabel.

Triggertrap met Dongle

Doordat er gebruik gemaakt wordt van een losse dongle en remote release kabel, kunnen meerdere merken en typen dslr camera’s worden ondersteund door steeds een andere release kabel te gebruiken. Aangezien de dongle één keer zo duur is als de release kabel, houdt dit de kosten iets lager wanneer je meerdere dslr’s wilt gebruiken met elk verschillende remote release aansluitingsvormen (bijvoorbeeld de EOS 700D versus de EOS 7D).

Deze combinatie van de 3 onderdelen is een… tja… hoe noem je dat nu als een app diverse mogelijkheden biedt om foto’s te maken met je spiegelreflex? Laten we het houden op een Remote-Trigger.

De voor de hand liggende vraag is natuurlijk wat je er mee kunt. Voordat ik daar op in ga, eerst even een korte uitleg over de techniek.

Techniek

De technische magie zit in de dongle. Deze sluit je aan op de audio uitgang van je iPhone/iPad/Android mobiel en zorgt voor het omzetten van het audiosignaal naar het aansturingssignaal van je camera. Dit omgezette signaal wordt doorgegeven via de release kabel tussen de dongle en de camera. In het geval van mijn Canon EOS 7D wordt een TC-N3 kabel gebruikt.
Omdat er gebruik gemaakt wordt van audio, is het dus wel belangrijk dat het volume niet begrenst wordt. Ook al vind je de muziek op je iPhone met begrenzer meer dan luid genoeg, voor de TriggerTrap is het echt onvoldoende. Let dus op om na gebruik van de TriggerTrap, de begrenzer op je telefoon weer aan te zetten om je oren daarna weer te beschermen.

Geen autofocus meer

De TriggerTrap is niet onopgemerkt gebleven in fotoland. Er zijn op internet al diverse reviews verschenen (o.a. The Phoblographer) waarin vele functies al zijn beschreven van een eerdere release van de TriggerTrap app. Nu komt er met regelmaat een nieuwe versie van de app uit, zodat het steeds weer een uitdaging is om te achterhalen over welke versie het gaat.

Dat dit belangrijk kan zijn, blijkt uit versie 2.0 van de app. Tot versie 2.0 was er nog sprake van autofocus. Gelukkig zijn ze over gestapt op handmatige scherpstellig. Waarom gelukkig? Bij de diverse mogelijkheden van de app wil je niet dat de scherpstelling door de autofocus verandert. Je werkt vanaf statief en met een stilstaand object of vast vlak. Geen enkele noodzaak voor autofocus. Dus waarom het risico nemen dat iets de scherpstelling verandert? Bijkomend voordeel is dat de app ook niet meer opgehouden wordt door het scherpstellen en dus sneller kan reageren. Meer achtergrondinformatie vind je op het blog van TriggerTrap.

Functionaliteit

Nu naar de functionaliteit. Wat kun je er nu mee? Simpel gezegd, zijn er 5 vormen van op afstand bedienen van je camera:

  • • Kabel release
  • • Time Laps
  • • Sensor release
  • • HDR
  • • Remote Trigger

In deze review wil ik aan de hand van versie 2.1.1 een aantal nuttig functies er uit halen. Functies die voor mij de reden zijn geweest om de TriggerTrap aan te schaffen:
1 Simple Cable Release
2 Sound Sensor
3 Peekaboo
4 LE HDR
5 Wi-Fi Slave

Simple Cable Release

Simple Cable Release is niets meer en niets minder dan een ontspanknop aan een draadje. Het verschil in het gebruik zit hem in de lengte. Door er een audio verlengkabel tussen te zetten, kun je deze ontspanknop op vele meters afstand neerleggen. Hierdoor is het een stuk makkelijker om een groepsfoto te nemen waar je zelf ook op staat. En dan voor meerdere foto’s achter elkaar. De kans dat er in een serie van 10 opnamen nog iemand met zijn ogen dicht staat, is een stuk kleiner dan een enkele opname met de timer van de camera zelf en dat 10 keer herhalen. Mogelijk nadeel is dat de kabel ergens op de foto staat maar die is met Lightroom eenvoudig weg te poetsen.

Sound Sensor

Als alternatief voor de lange kabel, kun je gebruik maken van een bepaald geluidsniveau voor het maken van de opnamen. Denk weer aan de groepsfoto en de beroemde ‘say cheese’… Met voldoende volume van de groep, is dat voldoende om de opname te triggeren.
Of denk aan een opname van juichende supporters of een voorbij razende raceauto. Zelf blijf je de wedstrijd volgen en een tweede camera reageert op het gejuich van de supporters of de raceauto.
Je kunt het geluidsniveau goed regelen, zodat in een stille ruimte ook op weinig geluid gereageerd wordt. Zo zou je in principe opnames kunnen laten maken wanneer een vogel of reptiel de eierschaal breekt.

Peekaboo

Gelukkig weer terug in de app, is de optie om de opname te triggeren als er een gezicht in beeld komt op de camera waarop de app actief is. Het kunnen ook meerdere gezichten zijn zodat je in theorie kan zeggen dat als de app alle 6 gezichten van de groep in beeld heeft, de opname automatisch gemaakt wordt. Je moet dan wel zorgen dat het beeld overeenkomt met wat je DSLR ziet.

Voor mij zou dit een nuttige functie kunnen zijn voor het fotograferen van een huisdier waarbij dit het stappenplan is:
1 Stel je DSLR in,
2 Zet je iPhone op een flitsschoen adapter er bovenop
3 Stel die zo af, dat in principe hetzelfde beeld gezien wordt
4 Stel het aantal gezichten in en activeer de opnames
Hierna is het een kwestie van geduld totdat het huisdier in beeld verschijnt en de opname automatisch gemaakt wordt zonder dat het dier op jouw aanwezigheid reageert.

LE HDR

LE HDR maakt long exposure HDR opnamen. Eigenlijk maakt het een serie opnamen in de bulb stand die gebruikt kunnen worden om samengevoegd te worden tot een HDR opname. Of om gewoon de beste opname te vinden.
In de app geef je aan hoe veel opnames er gemaakt moeten worden, hoe veel seconden de sluiter open moet blijven voor de middelste opname en wat de EV stappen zijn.
Deze mode kun je goed gebruiken voor nachtopnamen van een verlichte skyline.
Een mogelijke variant, maar dan met relatief kortere sluitertijden is vuurwerk. Een met vuurwerk verlichtte lucht combineren met sluitertijden van enkele seconden en dan meerdere opnamen maken heeft geen nut. Bij de 3e, misschien zelfs al de 2e opname is het vuurwerk al uitgedoofd. In de LE HDR stand kan echter de sluitertijd worden terug gebracht tot maximaal 1⁄16 seconde en heb je keuze genoeg om al spelend met sluitertijd en ISO-waarde, tot een mooi resultaat te komen.

Wi-Fi Slave

En toen werd het interessant.
Met twee apparaten in hetzelfde Wi-Fi netwerk – en uiteraard daarop de TriggerTrap app – kun je een master-slave verbinding tot stand brengen. Je verbindt bijvoorbeeld je iPhone met je DSLR en die wordt dan de slave. Vervolgens start je de TriggerTap op je iPad en geeft de iPhone de opdracht om zijn master te vinden. Zodra de verbinding tot stand is gekomen, kun je vanaf de iPad de opnames triggeren.
Op deze manier heb je opeens een wireless bediening van je DSLR.

Je kunt op deze manier meerdere slaves aan een master koppelen en daarmee meerdere DSLR’s tegelijkertijd bedienen. Leuk, maar eerder een academische opstelling dan iets dat je regelmatig zal doen. Echter, voor degene die zich bezig houdt met high speed flitsfotografie is er een andere optie. Sinds kort is er ook een flitsadapter van TriggerTrap. Daarmee kun je – los van de camera – 2 flitsers laten flitsen. Je kunt dan zowel je camera als de flitsers tegelijkertijd bedienen.

Het kostenplaatje

Laat ik vooropstellen dat de TriggerTrap geen vervanging is voor tethered fotograferen omdat je dan in principe volledige controle over de bediening van je camera hebt en ook het beeld van de camera op je scherm ziet. TriggerTrap is aan de andere kant meer dan de gouwe ouwe ontspandraad in een modern jasje.
TriggerTrap biedt de mogelijkheid om de DSLR zowel wired als wireless te bedienen en met meer mogelijkheden dan alleen het nemen van een foto aan de hand van de instellingen van de DSLR. Het zit daarmee tussen beide in.
Wanneer we de kosten op een rij zetten en daarbij de geboden functionaliteit vergelijken, dan zal je zien dat TriggerTrap een financieel mooi plaatje oplevert. In onderstaand voorbeeld ga ik uit van mijn Canon EOS 7D en de canon remote control accessoires.

AccessoirePrijs TriggerTrap kan
Canon RS-80N3 Remote Control€ 43,00100%
Canon TC-80N3 Timer Remote Control€ 135,0090%
Canon Wireless Controller LC-5€ 379,00 80%
TriggerTrap met Canon N3 kabel€ 30,00 n.v.t.

Financieel zit het dus wel goed met de TriggerTrap.

Voor en nadelen

Met de TriggerTrap krijg je een aantal creatieve mogelijkheden tot je beschikking tegen een acceptabele prijs. Belangrijk daarom ook naar de nadelen te kijken omdat vooral die zullen bepalen of de TriggerTrap voor jou een toegevoegde waarde heeft.
Na enige tijd werken met de TriggerTrap kom ik tot de volgende nadelen:
* Geen controle over de functionaliteit. In een vorige versie was opeens de Peekaboo optie weg. Gelukkig luistert men naar de feedback van de gebruikers en is dus de optie weer terug. Ook de stap van het ondersteunen van autofocus naar handmatige focus is iets dat er opeens gewoon was. De enige controle die je hebt is om de app niet te updaten op je telefoon of tablet.
* Wireless is afhankelijk van Wi-Fi. Meestal kun je dit oplossen met de hotspot mogelijkheid van een mobiele telefoon maar in het buitenland kan dit tot extra kosten leiden.
* Geen PC/Mac applicatie. Het is tenslotte niet nodig dat de Wi-Fi master zich op een telefoon of tablet bevindt. Logisch gezien, werkt een applicatie op een PC/Mac in hetzelfde Wi-Fi netwerk ook.
* Pas van toegevoegde waarde als je er creatief mee aan de slag gaat. Voor een simpele remote release is een kabel als de RS-80N3 net even wat minder werk om te gebruiken.
* De app werkt als deze actief is en niet altijd goed op de achtergrond. In potentie een uitdaging voor de accu van een iPhone. Je iPhone aansluiten op het lichtnet is dan ook aan te bevelen.
* Android ontwikkelingen lopen achter bij de iOS app.

Ergens tussen de voor- en nadelen zit het onderwerp ‘concurrentie’. Er is – zover ik heb kunnen ontdekken – één vergelijkbare oplossing: ioShutter. Concurrentie is altijd goed om producten beter te maken. Voorlopig heeft ioShutter zich nog niet uit de schaduw van TriggerTrap weten te ontwikkelen. Er worden minder camera’s ondersteund. De app biedt minder functionaliteit en sommige functionaliteit moet via een upgrade naar een Pro versie worden gekocht. En zoals de naam al doet vermoeden, is de app gericht op Apple gebruikers.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Ed Steenhoek. Dieren in de natuur had ik altijd al mooi gevonden om zelf te zien of naar te kijken in documentaires. In de jaren – vele foto’s later – heb ik veel geleerd over wat de kijker een mooie foto vindt. Naast mijn Canon EOS 300D fotografeer ik veel met mijn Apple Iphone 5, voor het onderwachte moment en als ondersteuning. Dat laatste komt door de vele foto applicaties. Benieuwd welke? Daarover zal ik in de toekomst met regelmaat een blog schrijven hier op Zoom.nl. Bekijk hier mijn website en blog.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Vergroot je foto

Modelfotografie: samen sterker of toch liever alleen?