in

Rook fotograferen in je portretfoto

In de studio kun je helemaal los gaan met verschillende accessoires en leuke spullen om je foto nét dat beetje extra te geven. Zo kun je aan de slag met gekleurd licht, of met interessante patronen. Je kunt er ook bijvoorbeeld voor kiezen om een rookmachine te gebruiken. Rook kan je foto een mysterieuze sfeer geven, maar ook voor een bepaalde diepte zorgen. In dit artikel geven we je tips over rook fotograferen in je portretfoto!

Bij portretfotografie kun je enorm veel accessoires gebruiken. Zo kun je aan de slag met leuke kleurenfilters of kun je bepaalde patronen voor je flitsers plaatsen. Verder is ook water enorm leuk om te gebruiken in je portretfoto, al komt daar wel wat meer techniek bij kijken. Rook is een accessoire die veel wordt gebruikt. Niet zo gek, want rook kan voor erg tof beeld zorgen.

Meer leren over portretten fotograferen? Volg dan de Zoom Academy cursus Portretfotografie!

Check de video over rook fotograferen!

Rook fotograferen is niet per definitie moeilijk, maar er zijn wel technieken en trucs die je kunt gebruiken om de rook op zijn mooist in beeld te krijgen. In dit artikel leggen we je dat uit. Wil je ook graag zien hoe dat in zijn werk gaat, dan kun je de video hieronder bekijken. Daarin laten we zien hoe je rook het beste op de foto kunt zetten!

Een donkere achtergrond

Wil je rook fotograferen, dan kun je het beste aan de slag gaan met een donkere achtergrond. Wanneer je rook verlicht, krijgt het namelijk een lichte kleur. Dan steekt het natuurlijk het beste af tegen een donkere achtergrond. Gebruik je een rookmachine, dan kun je het beste eerst je model klaarzetten, dan wat rook spuiten en dan de foto maken. Zo staat er nog zo veel mogelijk rook op de foto en vervliegt het niet. Je kunt ook een derde persoon de rookmachine laten hanteren, zodat je direct foto’s kunt maken als de rook gespoten wordt, of (als dat mogelijk is) een afstandsbediening of timer voor de machine gebruiken.

rook fotograferen

Foto: CreateTrends – ISO 6400 · ƒ/8 · 1/160s · 59mm

Rook fotograferen met tegenlicht

Rook komt het beste tot zijn recht met een beetje tegenlicht. Schijn je namelijk van achter wat licht op de rook, dan komt het profiel van de rook duidelijk naar voren. Wil je dus rook in je portretfoto gebruiken, dan kun je je model op de manier belichten zoals je dat in gedachten had, maar is het slim om ook een lamp van achteren te laten komen. Zo komen de texturen in de rook ook veel beter uit en krijg je een veel dramatischere foto.

De voordelen van rook fotograferen in je portretfoto

Rook fotograferen kan best wat voordelen hebben in je portretfoto. Een extra accessoire kan je foto net dat beetje extra’s geven. Rook zorgt daarbij al snel voor een spannende, mysterieuze sfeer en dat kan erg tof zijn, zeker bij bijvoorbeeld een themashoot. Wil je net wat meer vulling aan de achtergrond geven? Gebruik dan een klein beetje rook voor net dat accent. Wil je juist wat drama creëren? Dan kun je best wat rook gebruiken. Ga er gewoon eens mee aan de slag en kijk wat je mooi vindt en wat bij je foto past.

rook fotograferen

Foto: ShotByDiva – ISO 100 · ƒ/8 · 1/200s · 50mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Nikon Z-objectieven aangekondigd

De lucht selecteren in een handomdraai in Lightroom 2023