in

Ruis verminderen door foto’s te stacken

Ruis blijft een grote vijand van de digitale fotograaf. Hoewel camera’s natuurlijk steeds beter worden – en ruis daarmee steeds verder naar de achtergrond verdwijnt – zijn er momenten dat je er als fotograaf nog steeds flink last van kunt hebben. Bijvoorbeeld bij het maken van foto’s van sterrenluchten in de avond. Het stapelen van je beelden kan in dat geval een oplossing zijn.

In de praktijk zal je altijd een balans moeten zoeken tussen je sluitertijd, je iso-waarde en je diafragma. Hoewel je meestal vanaf een statief zult werken, kun je desondanks werken met hoge iso-waardes om meer licht te vangen. Je sensor wordt gevoeligerer voor licht, zodat je een minder lange sluitertijd nodig hebt. Dat is voordelig, maar levert je meestal meer ruis op. Deze ruis wordt onder meer veroorzaakt doordat je sensor opwarmt bij het maken van een foto.

Er zijn natuurlijk wat oplossingen te bedenken voor dit probleem. Als eerste kun je natuurlijk de ruis-reductie in de camera aanzetten, als je die optie hebt. Daarnaast kun je ruis achteraf digitaal wegwerken of minder zichtbaar maken, maar dat gaat – hoe goed dat tegenwoordig ook kan – toch vaak gepaard met verlies van scherpte. Dat wil je natuurlijk niet.

Een andere optie is het ‘stacken’ van verschillende beelden. Stapelen dus. Het stapelen van beelden kun je om diverse redenen toepassen, bijvoorbeeld om extra scherpte in je beeld te krijgen of een belichting te maken die normaal gesproken niet in één keer te realiseren is. Ook kun je het stapelen inzetten om de ruis te omzeilen. De essentie van het stapelen van je beelden en het daaruit vormen van één ‘hoofdbeeld’ heeft altijd dezelfde achterliggende gedachte: het beeld blijft hetzelfde, maar een variabele verandert. Alle vaststaande elementen in je compositie zien er op elk beeld hetzelfde uit, maar de variabelen niet. En laat de ruis in je beeld nu juist een van die variabelen zijn. In elk beeld is de ruis verschillend; die eigenschap kun je uitstekend gebruiken om op een ingenieuze manier van die ruis af te komen. 

De essentie: je maakt diverse beelden en opent ze in Photoshop in één document als verschillende lagen. Lijn ze vervolgens uit zodat ze precies op elkaar liggen, selecteer alle lagen en converteer ze naar een ‘slim object’. Kies dan ‘Laag’, ‘Slimme objecten’ en selecteer de modus ‘Mediaan’ om ervoor te zorgen dat Photoshop de elementen in alle lagen middelt. Doordat je achteraf in Photoshop aan de gang gaat om alle beelden te stapelen en Photoshop daarbij vraagt om de resultaten te ‘middelen’ krijg je een beeld waarin alleen de vaststaande elementen een rol spelen. De ruis is een variabele en is daarom afwezig. Een ietwat omslachtige manier, maar wel eentje die zeer goed werkt.

Er zijn een paar zaken waar je op dient te letten. Zorg er allereerst voor dat je compositie zoveel als mogelijk vaststaat. Gebruik dus een statief. Verder is het dus ook een goed idee om de foto’s die je wilt gebruiken voor je ‘stack’ zo snel als mogelijk achter elkaar te maken. Zoals je weet ziet de lucht er iedere minuut weer anders uit. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak je eigen moodboard op Zoom

Tips voor het fotograferen van onweer, wolken en storm